Прочитај ми чланак

АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ НОВУ ИСТРАГУ ПАЉЕЊА ЊИХОВЕ АМБАСАДЕ и хапшење Коштунице?

0

Стејт департмент тражи да буду приведени сви политичари који су 2008. године наредили да се повуче полиција која је чувала Амбасаду САД! Борис Тадић прошле недеље за то директно оптужио Војислава Коштуницу.

Влада САД тражи хапшење бившег премијера Војислава Коштунице због паљења америчке амбасаде у Београду током митинга „Косово је Србија“ у фебруару 2008. године!

Стејт департмент је саопштио да захтева да буду приведени ‘сви политичари на власти који су тог дана наредили да се повуче полиција која је чувала америчку амбасаду’. Случајно или не, тек бивши председник Србије Борис Тадић прошле недеље је за то директно оптужио Војислава Коштуницу!?!

Притисак се наставља

Стејт департмент, иначе, истиче да је разочаран пресудама којим су оптужени за паљење амбасаде осуђени на условне казне.

Нарушавање односа

Влади и Коштуници није било у интересу да се то деси. Тај догађај је нанео велике последице Коштуничиној влади и односима са САД

Дејан Михајлов, бивши генерални секретар Владе Србије

„Ниједан од оптужених није осуђен на затворску казну, без обзира на то што је једна особа погинула, а материјална штета је огромна. Важно је да се правди приведу не само они који су учествовали у нападу, већ и они који су били на власти и наредили повлачење полиције с пунктова у близини амбасаде. Чекамо почетак суђења петорици полицајаца.

Америчка амбасада у Београду блиско је сарађивала са српским властима у истрази. Наставићемо да на овом случају сарађујемо и са Владом Србије, као и са полицијом“, наводи се у саопштењу Стејт департмента које преноси „Глас Америке“.

Борис Тадић је за одлуку о повлачењу полиције из околине америчке амбасаде прошле недеље директно оптужио Коштуницу.

– Пар сати после почетка драматичних догађаја вратио сам се из Румуније у Београд, а у току протеста, преко Савета за националну безбедност, дао сам налог за активирање ПТЈ у сврху заштите грађана и страних амбасада. Током мог састанка у Румунији Војислав Коштуница је повукао безбедносне снаге, дозвољавајући неометано насиље – дословце је рекао Тадић, који се јуче није јављао на наше позиве и поруке.

Војислав Коштуница, на другој страни, није био расположен за причу.

– Нећу давати никакве изјаве… – кратко нам је поручио Коштуница, одбијајући даљи разговор на ову тему.

Није било налога

На другој страни, Дејан Михајлов, бивши генерални секретар Владе, тврди да Коштуница није издавао никакве налоге током митинга.

– Лично немам никакве везе са тим и није било у домену посла који сам радио. Тврдим да Коштуница није издавао наређења или давао упутства како да се обезбеђује скуп. Држави, Влади и њему лично није било у интересу да се то деси. Тај ружан и штетан догађај нанео је велике последице Коштуничиној влади и билатералним односима са Сједињеним Америчким Државама – закључује Михајлов.

Ово су чињенице о паљењу амбасаде САД

* Амбасада САД у Београду запаљена је у фебруару 2008. године током митинга „Косово је Србија“

* Кобне вечери, у запаљеној амбасади, у пожару је страдао студент из Новог Сада Зоран Вујовић (21)

* Виши суд у Београду је 14. новембра на условне казне осудио Дејана Вучковића, Ђорђа Томина, Николу Косановића, Филипа Бацковића, Драгана Маринкова, Марка Новитовића и Милана Томаса, који су оптужени за паљење амбасаде

* У мају прошле године подигнута је посебна оптужница против пет полицијских службеника због пропуста у обезбеђењу и у току је преиспитивање ове оптужнице