Прочитај ми чланак

АДВОКАТ: Младић због здравља можда неће бити на изрицању пресуде у среду

0

Адвокат ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића изјавио је данас да није сигурно да ће се оптужени генерал појавити у судници на изрицању пресуде

Адвокат ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића изјавио је данас да није сигурно да ће се оптужени генерал појавити у судници на изрицању пресуде.

Младићев адвокат Драган Иветић рекао је данас да адвокати не покушавају да опструишу процес и да недељама покушавају да добију процену Младићевог здравља, пренео је Асошијетид прес.

Он је рекао да је лекар упозорио да због Младићевог здравља, „сваки облик стреса, укључујући судски процес може повећати шансе да добије инфаркт, срчани удар или умре“. Лекари сматрају да би таква посета, пре изрицање пресуде, „могла угрозити здравље“ Младића, оптуженог за геноцид и ратне злочине у БиХ, 1992-95.

Лекари и Секретаријат Хашког трибунала противе се да лекари из Србије посете Младића у судском притвору, пре но што му 22. новембра буде изречена пресуда, саопштено је раније у Хагу.

У поднеску Расправном већу, секретаријат Трибунала наводи да је 10. новембра добио писмо из притвора „којим су хитно затражили да ниједна посета доктора не буде дозвољена ниједном притворенику у притвору пре него што Трибунал изрекне преостале две пресуде“ Младићу и шесторици босанских Хрвата.

По притворским лекарима, таква посета би „заиста могла нашкодити здрављу притвореника“. Секретаријат Трибунала обавестио је судије да је о томе консултовао и независног специјалисту, укљученог у лечење Младића, који се сложио с мишљењем да би посета могла нашкодити оптуженом.

Одбрана тврди да се Младићево стање, после три мождана удара, погоршава, да он није адекватно лечен у притвору и да тамошњи лекари крију доказе који то потврђују.

Младић (75) оптужен је за геноцид над око 7.000 Муслимана из Сребренице, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, који је у шест општина имао размере геноцида, терорисање становништва Сарајева гранатирањем и снајперисањем и узимање за таоце „плавих шлемова“ УН, 1992-95.

Две тачке оптужнице Младића терете за геноцид, а пет за злочине против човечности: прогон, истребљење, убиства депортације и присилно премештање, као злочине против човечности. У додатних пет тачака, Младић је оптужен је и за убиство, терор, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца, као кршење закона и обичаја рата.

Првостепену пресуду генералу Младићу изрећи ће расправно веће председавајућег Алфонса Орија у којем су још судије Баконе Молото из Јужне Африке и Кристоф Флиге из Немачке.

Суђење генералу ВРС почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011. године, након 12 година скривања у околини Лазаревца и изручен Хагу.

Влада Србије недавно је на захтев његових бранилаца и породице дала гаранције за Младићево пуштање на привремену слободу из притвора Хашког трибунала ради лечења, а одговор Хага се и даље чека.

Хашко тужилаштво је 25. јула 1995. године Трибуналу поднело прву оптужницу против Ратка Младића на којој је био заједно са првим председником Републике Српске Радованом Караџићем.