Прочитај ми чланак

СРБИЈА ЈЕ У ГЕОПОЛИТИЧКОМ ЛАВИРИНТУ: Дачић о тешкој борби за интересе Србије …

0

Председник Социјалистичке партије Србије (СПС) и министар спољних послова Србије Ивица Дачић поздравио је данас став Српске напредне странке (СНС) да се у марту не иде на ванредне парламентарне изборе, оцењујући да је реч о одлуци која доприноси политичкој стабилности Србије.

Дачић је новинарима уочи седнице Председништва СПС-а казао да је став те странке да парламентарне изборе треба одржавати у редовним циклусима како се не би стало са реализацијом најважнијих државних циљева.

 Он је додао да ће поводом предстојећих локалних избора у више општина и избора за град Београд, СПС разговарати са СНС-ом о евентуалном заједничком наступу.

Према његовим речима, данашњом седницом Председништва, СПС ће почети организационе припреме за предстојеће изборе на локалу.

– Ми смо спремни за локалне изборе и очекујемо победу са нашим партнерима. Ускоро ћемо разговарати са СНС о заједничком наступу, а то питање је ствар политичке процене да ли више добијамо самосталним изласком на изборе или заједно са СНС, рекао је актуелни министар спољних послова новинарима у седишту СПС-а у Београду.

Он је најавио да ће Главни одбор СПС-а око 10. децембра размотрити да ли ће на локалне изборе социјалисти изаћи у коалицији са Јединственом Србијом или на заједничкој листи са Српском напредном странком.

– Ако будемо ишли сами на изборе, имаћемо кандидата за градоначелника Београда, али не бих сад говорио о именима. Сачекаћемо договор са СНС-ом до краја године, казао је Дачић оцењујући да је у претходном периоду у Београду доста тога урађено али и да су локални избори „специфични“.

Србија у геополитичком лавиринту

Дачић је изјавио је да су чланство у ЕУ али и праведно решење питања Косова и Метохије, стратешки циљеви Србије.

Он је оценио да Србија води тешку борбу за заштиту националних интереса у условима када се, како је казао, односи великих сила „преплићу преко нас“.

– Зато у том политичком лавиринту треба наћи излаз који је у нашем интересу. У том лавиринту има више упитника, ми идемо у ЕУ а већина чланица Уније је билатерално признала Косово. Водимо тешку борбу када је реч о отварању нових преговарачких поглавља јер не зависи све од наших реформи и капацитета него је потребан и извештај Брисела о напретку дијалога са Приштином, казао је Дачић.

Он је најавио да ће у петак, 24. новембра, учествовати на састанку министара спољних послова франкофоних држава у Паризу где ће, како је рекао, покушати да утиче на „наше некадашње пријатеље“ из тог дела света који су признали независност Косова, да преиспитају ту одлуку.

Министар је додао да ће потом с министрима из региона учествовати на састанку Атлантског савета у Вашингтону, где ће разговарати и са саветником за националну безбедност америчког председника као и са помоћником државног секретара за Европу и Евроазију Весом Мичелом.

Дачић је рекао и да је Велика Британија уложила протест Суринаму пошто је та држава повукла одлуку о признању независности Косова и Метохије.

Дачић је новинарима уочи почетка седнице Председништва Социјалистичке партије Србије (СПС) казао и да папир, који по наводима приштинских власти представља доказ да је Гвинеја Бисао признала независност Косова, није прошао легалну процедуру у тој афричкој земљи а да њени завничници сматрају да се ради о фалсификату.

Отаварање трга „Србија“ у аргентинској престоници

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић најавио је да ће сутра отпутовати у Аргентину, где ће, како је рекао, присуствовати отварању Трга Србија у Буенос Ајресу.

Дачић је додао да ће у Аргентини разговарати са званичницима те, како је навео, Србији пријатељске земље.