Прочитај ми чланак

ОПОЗИЦИЈА О ОДЛУЦИ СНС да не буде ванредних парламентарних избора

0

Главни одбор Српске напредне странке данас је, на предлог лидера Александра Вучића, одлучио да не буде ванредних парламентарних избора упоредо са редовним београдским изборима. Реагујући на ову вест, представници опозиционих странака и партија, рекли су да и даље не верују да ванредних парламентарних избора неће бити оцењујући да је садашња одлука донета због тога што Запад није дозволио да се одрже ванредни парламентарни избори.

Председник покрета Двери Бошко Обрадовић оценио је да се лидеру напредњака Александру Вучићу не може веровати да ванредних парламентарних избора неће бити упоредо са београдским, на пролеће идуће године.

„Александар Вучић се клео да никада неће смањити пензије и преварио. Рекао је више пута да се никада неће кандидовати за председника Србије и слагао. Таквом човеку се не може веровати“, рекао је Обрадовић агенцији Бета.

Он је оценио да је код Вучића „све пропаганда и лаж“ и да ће грађани знати да ли ће бити парламетарних избора тек када се примакне време за расписивање београдских избора.

Шутановац: Замајавали грађане иако су знали да неће расписати изборе

Председник Демократске странке (ДС) Драган Шутановац изјавио је данас да су напредњаци на челу са Александром Вучићем причом о ванредним парламентарним изборима само замајавали грађане иако су од почетка знали да неће бити расписани.

„У тренутку када запад поставља јасно питање о искрености опредељења власти за европске интеграције, Александар Вучић и СНС прибегавају већ виђеном маневру скретања пажње, овога пута републичким изборима, иако су од почетка знали да их неће расписати“, рекао је Шутановац агенцији Бета.

Он је навео да је ужа специјалност властодржаца у Србији постало замајавање градјана, стална кампања и држање тензија око могућих избора.

Према његовим речима, у политици као и у животу, важна је предвидљивост а Вучић на овај начин шаље поруку да је потпуно непредвидљив и непоуздан.

Шутановац је навео да Србијом владају људи који немају план, који не знају и не раде системски, него стихијски.

ДЈБ: Вучић није добио дозволу од Запада за изборе

Покрет Доста је било (ДЈБ) оценио је данас да лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић очигледно од западних партнера није добио дозволу за одржавање ванредних парламентарних избора.

„У страху од губитка београдских избора, Вучић је покушао да добије дозволу западних партнера да поново распише ванредне парламентарне изборе. Очигледно је да му то нису то дозволили без промене Устава и избацивања преамбуле о Косову и Метохији“, рекли су агенцији Бета у ДЈБ.

Како је оцењено, запад зна да Вучић има двотрећинску већину у скупштини и не желе нове ванредне парламентарне изборе пре избацивања преамбуле, јер можда после њих Вучић неће имати ту потребну већину.

„Централни интерес и циљ западне политике у Србији је признање Косова. Зарад тог интереса су помогли СНС-у и Вучићу да додје на власт, подржавају га безрезервно већ дуже од пет година и потпуно су глуви и слепи на корупцију, непоштовање устава и закона, урушавање скупштине, потпуно угушене медије и чињеницу да Вучић касни са променом Устава“, наводе у том покрету.

Према наводима ДЈБ, Вучић не зна како грађанима да објасни да жели из Устава да избаци преамбулу о Косову и Метохији па се крије иза наводног унутрашњег дијалога који представља фарсу у одсуству јавног дијалога и апсолутне доминације Вучића у медијима.

Доста је било истиче да у томе неће учествовати и да ће водити кампању против избацивања преамбуле.

Живковић: Пораз СНС у Београду може да доведе до губитка власти и у држави

Лидер Нове странке Зоран Живковић оценио је данас да је страх од губитка власти и на државном нивоу разлог за одлуку Српске напредне странке (СНС) да се ванредни парламентарни избори не одрже истовремено са београдским, на пролеће идуће године.

Он је агенцији Бета рекао да је лидер СНС-а, председник Србије Александра Вучић, то одлучио да не би довео у питање власт владајуће коалиције на националном ниву.

„Очигледно је да су истраживања јавног мњења, која се за Вучића раде на свака два дана, показала да пораз СНС-а на београдским изборима може да доведе до пораза и на републичком новоу“, рекао је бивши српски премијер.

Подсетио је да се могућност спајања ванредних националних и редовних београдских избора помињала као могућност како би владајућа коалиција добила београдске изборе.

ПСГ: Наводни пријатељи напредњака из иностранства спречили ванредне изборе

Покрет слободних грађана (ПСГ) оценио је данас да су „велики (наводни) пријатељи“ из иностранства спречили лидера напредњака и председника Србије Александра Вучића да опет распише ванредне парламентарне изборе.

ПСГ је оценио да је Вучић спречен да их распише јер му не дозвољавају да даље одлаже испуњење обећања због којих су га довели и одржавали на власти – између осталог једнима признање Косова, а другима дипломатски статус особљу руског војног центра у Нишу.

Како се истиче у саопштењу, упркос данашњој одлуци, Вучић и СНС ће и даље тражити начин да распише парламентарне изборе пре рока да би ублажио предстојећи неуспех у Београду.

„У датим околностима, Покрет слободних грађана је спреман на то у сваком моменту. Србија ће ову власт казнити за играње изборима и судбинама људи према којима се понашају као према робовима и стварима у сопственој земљи“, наводе из тог покрета.

ПСГ истиче и да је СНС признањем да одлучује о изборима отворено противуставно преузела ингеренције државних органа и доноси одлуке које су у њиховој надлежности, без обзира на законом утврђене рокове и разлоге за проверу воље грађана.

Самофалов (СДС): Само још једна одлука СНС у низу која може бити промењена

Портпарол Социјалдемократске странке (СДС) Константин Самофалов оценио је да је одлука да не буду одржани ванредни парламентрани избори само још једна у низу која може бити промењена преко ноћи.

Он је агенцији Бета рекао да грађани не могу бити сигурни да „пети пут у последњих пет година“ нећемо имати и парламентарне изборе, јер ће лидер напредњака Александар Вучић о томе одлучити „зависно од опасности да изгуби Београд из система своје финансијске власти и интересне зоне својих партијских тајкуна“.

ДСС: Јефтина мелодрама СНС и Вучића о изборима

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је да постаје тешко и незанимљиво пратити „јефтину мелодраму“ Вучића и СНС о изборима.

Јовановић је агенцији Бета рекао да је јасно да за ванредне парламентарне изборе нема никаквог оправдања, као што га није било ни 2014. ни 2016. године, али и да је јасно да одлука зависи искључиво од Вучића.

Како је рекао, пракса расписивања ванредних избора када нема разлога за то представља грубо поигравање са демократским процедурама и вољом грађана.

Народна странка: Лоше исценирана мелодрама на Главном одбору СНС

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић оценио је да је данашња седница Главног одбора Српске напредне странке (СНС) о ванредним парламентарним изборима представљала лоше инсценирану мелодраму лидера владајуће странке и председника Србије Александра Вучића.

Он је у саопштењу оценио да „та представа“ може да изазове само подсмех грађана Србије, истакавши да ће се Народна странка припремати као да ће ванредни парламентарни избори бити одржани заједно с редовним београдским изборима.

Ковачевић је свој став образложио тиме што је, како је рекао, и грађанима „познато да актуелни председник не одлучује самостално о изборима, а да то још мање ради његов Главни одбор“.
„Он (Вучић) није добио зелено светло за изборе од оних у чије је руке препустио судбину грађана Србије и којима је обећао обавезујући међувладин споразум са Приштином“, навео је Ковачевић.

Према његовим речима, док не испуни обећање, подршку за ванредне изборе неће имати.