Прочитај ми чланак

ЛАЖОВИ И КУКАВИЦЕ: Избора бити неће!?

0

Вјенчања бити неће, јер тако жели она, не шаљите ми цвеће и нека шуте звона… - Арсен Дедић, Вјенчања неће бити

Остарели југоносталгичари сигурно се сећају патетичног хита Арсена Дедића, “Вјенчања неће бити”, из раних седамдесетих, првобитно писаног за тада познатог хрватског шлагеристу Крунослава Кићу Слабинца, који је временом доживео многе обраде и извођења. Нема више таквих песама. Мислим, тако патетичних. Сада се пева о кокаину, сексу, напијању, брзим колима и другим симболима новог времена. Ако хоћете емоције, сузу у оку, грч у плексусу, падање у несвест и томе слично, онда више не слушате музику, већ наступе Александра Вучића.

Да, да, патетика се, драги моји, преселила у политику. Неповратно. Мислио сам о томе док нам је Вођа саопштавао како избора неће бити, јер “имамо много посла, треба да се бавимо државом, Србија не може да чека, можда ово није најбоља одлука, можда није у интересу СНС, али је у интересу Србије, а наш посао је да служимо земљи, па тек онда странци“(1).

И како Главни одбор СНС-а са преко 500 гласова “за” и само 4 “против” усваја Вођину одлуку, иако су нам буквално дан пре тога и они и Вођа саопштавали како огромна већина главно-одборника жели да се на изборе иде. Каква постојаност у непостојаности. О, Господе Боже!

Шта се са њима догодило, где су им мишљења? Шта се догодило са Мајом Гојковић која је новинарима после седнице оценила да је то “најбоља одлука за Србију”(2) иако је пре само два дана (16.11.2017.) за Новости изјавила да су важне одлуке, попут промене Устава (која нам следује), или спољних притисака (које имамо) увек разлози због којих се расписују парламентарни избори.(3)

А шта се, тек, догађа са СПС-ом, чији су највиши званичници претходних дана листом говорили у прилог изборима, а данас брже боље за Вучићеву одлуку јавности поручили: “Сматрамо да је та одлука озбиљна одговорна и државотворна”.(4)

Једино је оно намрштено теткино дете, Вулин, задржало мрву политичког достојанства и позвало лидера СНС и председника Србије да не одбацује могућност ванредних избора. “Србији треба дати прилику да каже шта мисли о политици слободне и војно неутралне Србије коју води Вучић”(5) – истакао је он. Наравно, разлог који је навео нема везе, али бар је доследан у ономе што је заступао пре два дана.

Реакције на одлуку око избора оних који су опозиција Вучићу, али не и његовој политици су различите, али не могу се отети утиску да им је лакнуло што је ствар овако преломљена.

Но, ја се на њихом месту не бих радовао унапред. То што је Вучић данас рекао да “избора бити неће” не значи да, рецимо 15.01.2018. не може донети одлуку да ће избора ипак бити. И да та одлука неће бити усвојена са 500 гласова “за” и ниједним “против”. Такве ствари код Вучића су као добар дан. А Маји, СПС-у и осталој свити ни мало не би сметало да и у том случају понове исте фразе како је то “озбиљна државитворна одлука” и “најбоље за Србију”.

Дакле, сматрам, да је Вучић данас само правио представу и да још увек нема дефиниван став о изборима. Немојмо никако сметнути с ума да је ураво он Србији наметнуо изборни циклус од две године, и да је то управо тај март 2018.

И зато, без обзира што је у животу променила више ставова него доњег веша и што је поприлично погубљена у односу простор-време, не треба пречути једну реченицу Маје Гојковић коју је упутила новинарима говорећи о одлуци свог Главног одбора:

„Ко зна шта може да се деси у будућности, у Србији и у Европи, али је ТРЕНУТНО ово одлука кад је реч о изборима“(6), поручила је она. Курзив је, наравно, мој.

1. www.nspm.rs/hronika/danas-sednica-glavnog-odbora-sns-tema-beogradski-i-eventualni-vanredni-parlamentarni-izbori.html
2. Исто
3. www.nspm.rs/hronika/maja-gojkovic-promene-ustava-i-spoljni-pritisci-razlozi-za-vanredne-parlamentarne-izbore.html
4. www.nspm.rs/hronika/sps-odluka-sns-da-ne-bude-vanrednih-izbora-je-ozbiljna-odgovorna-i-drzavotvorna.html
5. www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vulin-vucic-da-ne-odbacuje-mogucnost-vanrednih-parlamentarnih-izbora.html
6. www.nspm.rs/hronika/danas-sednica-glavnog-odbora-sns-tema-beogradski-i-eventualni-vanredni-parlamentarni-izbori.html