Прочитај ми чланак

ЂУРИЋ: Потврђено је – српски народ верује у Владу и Вучића

0

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић честитао је Српској листи на још једном успеху у поновљеном другом кругу избора за градоначелнике на Косову.

Он је истакао да је тиме потврђено да српски народ на Косову и Метохији има дубоко поверење у Владу Републике Србије и председника Александра Вучића.

Како се наводи у Ђурићевом саопштењу, Српска листа је потврдила да је доминантна политичка снага у свим општинама са српском већином на Косову и Метохији, а да су наши сународници одговорни и уједињени у доношењу одлука од интереса за њихову будућност.

Он је казао да Српска листа, после освајања 10 посланичких места у скупштини привремених институција самоуправе у Приштини, сада има и 10 градоначелника, и највећи могући легитимитет за доношење политичких одлука, као и да је од „посебног значаја“ победа у општини Партеш-Пасјане, где је након првог круга избора, актом правног и политичког насиља, била поништена победа кандидата Српске листе за градоначелника.

Према Ђурићевим речима, Срби у Партешу су показали да су их покушаји Приштине да занемари њихову изборну вољу само додатно ујединили, а данас су уједињени иза Српске листе били и Срби у Клокоту.

У другом кругу избора за председнике општина на Косову и Метохији, у општинама Клокот и Партеш Пасјане данас су победили кандидати Српске листе, показују прелиминарни подаци косовске Централне изборне комисије са обрађених 100 посто гласова.

У општини Партеш Пасјане победио је кандидат Српске листе Драган Петковић са 61,8 посто добијених гласова, односно 1.316 гласова.

У општини Клокот славио је кандидат Српске листе Божидар Дејановић, који је освојио 52,2 одсто, односно 699 гласова.

У преосталих осам општина са већинским српским становништвом, кандидати Српске листе победили су у првом кругу локалних избора, одржаних 22. октобра.