Прочитај ми чланак

ЈОКСИМОВИЋ: Србија не мора да призна Косово због ЕУ

0

Бриселским споразумом је предвиђен Споразум о свеобухватној нормализацији односа, и иако није дефинисана садржина тог будућег споразума, то не значи обавезу Србије да призна независно Косово

Бриселским споразумом је предвиђен Споразум о свеобухватној нормализацији односа, и иако није дефинисана садржина тог будућег споразума, то не значи обавезу Србије да призна независно Косово.

Зато је и уведен дијалог Београда и Приштине, из чијег исхода треба да произађе садржина споразума, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

„Тешко да можемо да говоримо о убрзању тог дијалога пошто нема никаквих активности у спровођењу обавеза Приштине о успостављању Заједнице српских општина“, рекла је Јоксимовић за РТС и нагласила да то и јесте витални део Споразума са становишта српске стране и српских интереса.

Упитана да објасни шта значи јучерашња изјава председника Александра Вучића, дата након посете Бриселу где је разговарао за званичницима ЕУ и НАТО-а, да Србија „неће моћи без драстичних промена у свом али и свеукупном односу према Косову и Метохији да постане члан ЕУ“ , Јоксимовић каже да то не значи да ће Србија морати да призна независнот Косова.

„Драстичне промене су сви ови споразуми које смо ми потписали до сада у односу на полазна становишта која смо имали, већ је и Бриселски споразум био почетак унутрашњег дијалога“, сматра она.

Председникове наводе да нико „још“ не тражи да Србија призна Косово, такође не тумачи као знак да ће то неко од Србије у једном тренутку сигурно тражити.

„Нормално је да државе које су признале Косово очекују признање, али постоје државе чланице које нису признале независно Косово, према томе ЕУ мора да буде статусно неутрална у погледу дијалога Београда и Приштине“, прецизирала је свој став министар Јоксимовић и додала да ако би се то евентуално десило, да би то био показатељ да не постоје стандарди о којима сви који се баве европским интеграцијама свакодневно причају са Бриселом, а то су , како каже, реформе, владавина права, економске реформе, добра управа и администартивни капацитети.

Ресорни министар оцењује да чак и „ако сутра признамо Косово, што сигурно нећемо урадити“, не бисмо аутоматски постали чланица ЕУ, док с друге стране могућност да Србија постане пуноправна чланица и без признавања независности Косова види као оствариву.

„Управо је суштина Споразума о нормализацији – дефинисање оквира нормализације који нас неће натерати да признамо Косово али који ће свакако значити читав низ уступака који већ јесмо направили кроз ове споразуме, али под условом да Приштина реализује своју основну обавезу, а то је Заједница српских општина“, закључила је министар Јоксимовић.