Прочитај ми чланак

БЕЛИ ПРОМЕНИО ПРИЧУ! Ово досад нисте могли да чујете од њега!

0

Покрет Белог Прелетачевића "Бели - само јако" је после вишемесечне тишине одлучио да се огласи.

С обзиром на то да је јавност навикла да Бели своје политичке ставове изражава на духовит и за политички дискурс неортодоксан начин, у најмању руку неуобичајено звучи саопштење у којем је крајње озбиљно и детаљно објаснио зашто је потписао захтев опозицији Скупштине Србије да позове ОЕБС да упути пуну посматрачку мисију за спровођење и одржавање предстојећих избора.


У току два претходна изборна дешавања на којима је покрет учествовао „имао је прилике да види и на сопственој кожи искуси велики број неправилности“, наводи се у саопштењу.

Подсетимо, Бели Прелетачевић, алијас Лука Максимовић, и његов Покрет су 2016. на локалним изборима у Младеновцу освојили око 20 одсто гласова, док је Прелетачевић био на председничким изборима 2017. трећепласирани са девет одсто, или око 300.000 гласова, иза Александра Вучића и Саше Јанковића.

„Желимо да нагласимо да је ОЕБС на последње председничке изборе послао ограничену мисију за праћење избора и то због ‘кратког времена од расписивања до одржавања избора’. Због наведеног разлога, та мисија није имала своје контролоре на биралиштима, али њихов извештај о изборима, чак и у тако ограниченим околностима, обилује приговорима који се тичу злоупотребе медија и јавних ресурса, ограничавања приступа непристрасним информацијама (уз осврт и на изостанак контроле РЕМ-а), нетачности бирачких спискова, притисака на бираче, нарочито оне запослене у државним институцијама и још много тога. Верујемо да би пуна мисија ОЕБС-а на следећим изборима имала далеко бољи увид у распон неправилности, а надамо се и да би њихово присуство ‘на терену’ макар делимично утицало на побољшање стања“, наводи се у саопштењу. Додаје се да грађани Србије имају право на поштене и слободне изборе.

„Сматрамо да је правичан изборни процес од суштинске важности за сваку државу и иако нисмо наивни да верујемо да ће наредни избори протећи у савршеном реду и у складу са свим законима, верујемо да сваки покушај да се стање поправи треба подржати. Остаје да видимо како ће Скупштина реаговати на ову иницијативу. Не видимо који оправдан разлог би владајућа већина имала да одбије овакав захтев, мада их то није спречавало у протеклом периоду“, закључује покрет „Бели – само јако“.