Прочитај ми чланак

СТРАШНО: Држава од незапослених и сиромашних тражи да плаћају здраствено осигурање

0

Право на здравствено осигурање имају социјално угрожена лица и незапослени, само уколико се утврди да се налазе у евиденцији Националне службе за запошљавање и да њихови месечни приходи по члану породице не прелазе дати цензус.

Ова тачка у закону финкционоше већ дуг низ година, а формирана је тако да приморава незапосленог да плаћа Републичком здравственом фонду износ од 2.376 динара на месечном нивоу у случају да примања прелазе предвиђени минимум у домаћинству, и то у износу од 22.880 динара по члану.

Формула за израчунавање цензуса формирана је од стране Министарства финансија, како смо сазнали у РФЗО, међутим, из Министарства финансија тврди да то није било у њиховој надлежности.

Дакле, уколико незапослени живи на истој адреси са, рецимо, родитељима који остварују приходе, и старији је од 26 година родитељи су дужни да плаћају незапосленом осигурање, по основу примања која прелазе цензус.

Наташа Д. (41) испричала је за Еспресо да је остала без посла, а будући да живи са малолетним сином и родитељима, пензионерима чија примања прелазе цензус, дужни су да плаћају осигурање, а ођава из евиденције РФЗО мора бити основана, кажу правила ове службе.

– Довољно сам понижена што у овим годинама са дететом живим код родитеља и што сам остала без посла, било би додатно поражавајуће да од њих очекујем и трошкове за здравство које би држава требало да обезбеди сваком незапосленом лицу, рекла је Наташа.

Оно што је потребно приликом сваке овере здравствене, сада и електронске, књижице, јесу чекови износа примања чланова породице, извод из матичне књиге рођених, лична карта и здравствена књижица и потвда о незапослености Националне службе за запошљавање.

Овај пропис носи са собом низ питања и недоумица, почевши од тога да некад чланови домаћинства имају само пријаве пребивалишта на истој адреси, а да су домаћинства засебна, а кључно питање је ипак: да ли су незапослени толико неподношљиви терет држави?

На питања које је министраство донело одлуку о цензусу за наплату здравственог осигурања, као и ко је осмислио формулу цензуса, до објаве овог текста нисмо добили одговор, а контактрирани су надлежни из Министарства здравља Републике Србије, како и Републички фонд за здравствено осигурање.

Једини одговор који смо добили, био је од Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, како наведена питања нису у надлежности поменутог министарства.

И тако смо дошли до још једног питања без одговора. Навикли смо.

(Марија Д.)

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су др Јована Стојковић, психијатар, мајка троје деце, и Предраг Златановић, предузетник, родитељ који је спреман да иде у затвор, само да му не би вакцинисали дете.. Тема емисије је била обавезна вакцинација деце у Србији.

У емисији се говорило о томе зашто Јована и Предраг неће да вакцинишу своју децу (00:01:00), о томе како лекари дају лекове малој деци и ако нису за њихов узраст (00:04:00), о томе зашто нема стручне дебате о потреби обавезне вакцинације деце (00:08:30), о томе шта лекар мора да пита родитеља пре вакцинације деце (00:16:00), о томе зашто је српски закон о обавезној вакцинацији деце противуставан (00:22:00); као и о злоупотребама у здраству од стране фермацеутских кућа(00:26:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.