Прочитај ми чланак

ПРВИ СЛУЧАЈ МАЛИХ БОГИЊА У ВОЈВОДИНИ! Оболело дете у Суботици

0

Први случај заразе малим богињама у Војводини регистрован је у Суботици, где је оболело дете старо 13 година, а сумња се да је заражена и мајка детета.

То је речено данас у Покрајинској влади где су покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић и директор Института за јавно здравље Војводине Владимир Петровић говорили о епидемолошкој сиутацији у покрајини.

„Мајка и дете су хоспитализовани, али још није потврђено да је и мајка заражена. Поред тога ту је и случај медицинске сестре која ради у Београду, али је са територије Војводине. Она је експонирана професионално“, рекао је Гојковић.

Он је рекао да је епидемиолошка слика у Војводини далеко боља од оне у централној Србији и на Косову и Метохији. Гојковић је рекао да је 93 одсто деце у Војводини вакцинисано против малих богиња и да фали још два до три одсто да ситуација буде добра.

„У септембру је број вакцинисане деце био испод 70 одсто, али у последњих пар месеци родитељи више не верују друштвеним мрежама, слушају савете лекара и ситуација се поправила“, рекао је Гојковић.

Он је казао да је ситауација у четири општине, где је најмање вакцинисане деце, забрињавајућа.

„То су Сомбор, Врбас, Тител и Нови Сад. Само у Новом Саду и околини није вакцинисано 5.700 деце, од тога 4.700 у централном делу Новог Сада“, рекао је Гојковић.

Он је казао да је још у септембру формиран штаб за прећење ситуације који чине најбољи стручњаци који су у дневном контакту са свим болницама у свим општианама на територији Војводине.

„Основни циље да постигнемо епидемиолошки бедем, да успешо лечимо и да немамо смртних случајева, као што се десило 1993. године“, додао је Гојковић.

Покрајински секретар је још једном апеловао на родитеље да вакцинишу децу.

Директор института Владимир Петровић је казао да ће стање у Војводини зависити и од мера које се буду предузеле у Београду и Централној Србији, јер се случајеву обољевања преливају са Косова и из Централне Србије.

„Тренутно је 93,3 одсто деце у Војводини потпуно вакцинисано, 1,6 одсто деце примило је само једну дозу вакцине, а ниједну дозу око пет одсто деце“, рекао је Петровић и додао да је то 12.800 невакцинисане деце старе до 14 година.