ЕПИСКОП ФОТИЈЕ; Сви тоталитарни системи, биће бледа сенка онога што нам се спрема!

20

– Сви смо свесни да живимо у ери глобализма, који као жрвањ меље све пред собом – и нације и вере и културе. Ратови у Египту, Либији и Сирији нам то најбоље сведоче. Они неће на томе стати. Глобалисти свим средствима воде борбу против нација, покушавајући да бришу све разлике, зарад стварања новог комунизма, тј. глобализма као гробнице свих народа, која ће бити проглашена бастионом мира, слободе и благостања – каже у разговору за „Искру“ епископ тузланско-зворнички г. Фотије.

Ваше Преосвештенство, на устоличењу говорили сте о великим страдањима српског народа у епархији на чијем сте челу. О страдањима и у Првом, и у Другом светском рату, али и у ближој прошлости, од 1991. до 1995. године. Сада се поново скрнаве српске цркве, српска горбоља. Шта саветујете онима који дођу на своје гробље а нађу порушене споменике, дођу у цркву па нађу је оскрнављену?

– Живот је велика драма. Највећи умови овога света, од античких мудраца, Сократа и Платона, па све до модерних материјалиста и егзистенцијалиста, покушавали су да објасне тајну живота, ту драму и преплет светлости и таме, добра и зла, и нису успели. Боље рећи, успели су делимично. За нас верујуће хришћане, једино решење и одговор на све животне и људске недоумице дао је сам Христос, поставши реалан и савршен човек, а будући Син Божији од вечности.

Ушавши у матицу и вртлог овога света, Христос је постао Пут, Истина и Живот, дарујући нам све то својим Крстом и Васкрсењем. Све, дакле, што затекнемо срушено, било цркве или села, то видимо као крст и страдање и све то вапије за обновом и васкрсењем. Мисија једних је да руше, других да обнављају. Ово друго је, мислим, узвишеније.

На челу сте највеће епархије СПЦ у Босни и Херцеговини. У кавом сте стању затекли народ, цркве, манастире, свештенство, монаштво, шта је оно што им свакодневно говорите, саветујете… Шта су најважнији послови пред Вама?

– Оно што је добро започето, да наставимо, немањићки да градимо цркве и манастире и чувамо народну душу од зла и греха. Ова епархија је велико градилиште. Требају нам три живота да бисмо све довршили. То је једна димензија нашег подвига. Друга, можда тежа и узвишенија је како да и у наше време тзв. постмодернизма посведочимо живог Христа, да га оживимо и оприсутнимо у реалном животу. То је пуноћа подвига и нас владика, свештеника и Цркве у целини. Без тога смо у искушењу да све сведемо на приче и духовну археологију. Не треба заборавити да су Дванаесторица галилејских рибара покрстили читаву васељену, древну Грчку и Рим, јер су имали Христа у срцима својим. То мора бити и наш идеал данас, без обзира што, по свим знацима, живимо пред крај људске историје.

Говорили сте на устоличењу и потреби јачања националне свести код нашег народа. То је сада поприлично у колизији са новим европским трендовима где се ништи све што је национално, где се јачање националне свести, традиције, вере, често назива национализмом, шовинизмом…

– Сви смо свесни да живимо у ери глобализма, који као жрвањ меље све пред собом – и нације и вере и културе. Ратови у Египту, Либији и Сирији нам то најбоље сведоче. Они неће на томе стати. Глобалисти свим средствима воде борбу против нација, покушавајући да бришу све разлике, зарад стварања новог комунизма, тј. глобализма као гробнице свих народа, која ће бити проглашена бастионом мира, слободе и благостања.

Тако ће последња превара постати гора од прве, наиме, све тоталитарне државе и системи, биће само бледа сенка онога што нам се спрема. Има ли томе лека и како се томе супротставити, том „стакленом дворцу“, како га је називао Достојевски? Има! Људскост и поштење и све оно што једна нација, као дар од Бога носи у себи. У томе нема никаквог шовинизма, нити теорије натчовека, већ је то афирмација нације у оном најбољем и исконском смислу. Управо је то разлог зашто Путин враћа патриотизам у руске школе; јер у руској идеји не постоји глобализам, већ братство свих народа, утемељено на божанским и људским принципима.

Сведоци смо политике двоструких аршина, да се за све што се на овим просторима десило криви само једна страна, док се на другој ослобађају кривице они чија је кривња сасвим извесна, јасна… Сведоци смо неправди које боле до самог срца. Како реаговати на те неправде? Шта је Ваш очински, пастирски савет?

– Овај свет је долина плача, долина јада, муке и неправде. И тако ће, на жалост, бити све до Другог доласка Христовог и Суда Божијег, када ће Бог избрисати сваку сузу са људског лица. То је једина утеха, а не илузија, која даје истински смисао свему и зато не завидимо џелатима и злотворима, јер они никада неће видети Лице Божије. Земаљски судови су као све земаљско – променљиви и непостојани. Несавршени. Трагичари су они људи који траже и очекују коначну правду у овоме веку и у овоме животу. То ће бити само у вечности, а до тада нам ваља у мукама и невољама спасење тражити.

Сведоци смо бројних страдања српског народа нарочито на српском Косову. Отимања тероторије, отимања и рушења цркава, манастира, отимања имовине, паљења кућа, убистава… Какав би требало да буде наш одговор као народа, да опстанемо, а истовремено и да останемо на путу о којем Ви говорите?

– Наш Патријарх Иринеј често говори да је Косово наш Јерусалим. Тамо је наша духовна Колевка, не мит и митологија. Колико се ми Срби будемо враћали себи, Богу и својој вери, толико ћемо се враћати Косову и Метохији, Лазаревом завету и косовским божурима. Не може један народ да живи без својих корена. Сваки се човек, као и један народ, у светом Јеванђељу упоређују са дрветом. Наши српски корени су на Косову, а плодови су по читавом свету, ма где наш народ живео.

Моћници овога света, руковођени идејом глобализма, покушавају да нам отму Косово, али неће успети, јер је Божија прва и последња. Косово можемо изгубити само онда, ако га не буде у нашим срцима.

Нападима су изложени наша вера, наш језик, породица, традиција, култура, све оно на чему почивамо као народ. Уместо старих и проверених веза и пријатељстава по вери и крви, нуде нам се нека нова непримерена нашем духу и традицији… Шта ће од од нас остати ако останемо без своје вере, без свог језика, писма, крсне славе, породице, традиције?

– Негде је један амерички дипломата на питање: „Докле ћете мучити и унижавати Србе?“, одговорио: „Док не направимо од њих Чехе.“ То је суштина. Све обезличити, модификовати и направити човека новог доба (New Age), који једе да би живео и живи да би јео. Управо оно што је говорио Велики инквизитор код Достојевског: Ми ћемо нахранити људе и они ће поћи за нама. Зато је данас задатак Цркве и сваког нормалног човека патриоте да се супротстави том унижењу људског бића и да сви заједно кажу: „Не живи човек само о хлебу, него од сваке речи која излази из уста Божијих.“ Сви заједно смо, дакле, позвани да чувамо све оно позитивно што је човек вековима створио – дар језика, писменост, културу. Једино се на тај начин можемо супроставити Молоху глобализма, о чему су писали Орвел и други умни људи, они који сачуваше божански лик и божанску икону у себи. Такви људи су нада и утеха нашег времена, јер су чувари вере и људског достојанства.

 • Rastko

  Тако је владико.

 • Дуња
  • Marinos Ricudis

   Bogat nije onaj koji ima, već onaj koji daje

  • моћни Ђоле Јанговић

   …коме не треба пуно…:)

  • моћни Ђоле Јанговић

   Само да те посаветујем Дуња, паметна си жена али си далеко од извора: Наиме, „Бука“ је бањалучки портал и е-новине које су основане, финансиране и вођене од Фридрих Еберт фондације, америчког НЕД-а и УСАИД-а…
   Најотворенији су пљувачи по Додику и „његовој“ Републици Српској која се у њиховој слици света представља као тамница обесправљеног и опљачканог народа. Све социопатолошке форе које може смислити сарајевска чаршија и Високи представник у Сарајеву су пласиране преко ове агентуре.
   Главно оружје против РС је наравно, социјално коруптивна прича коју просипају, додуше стидљиво и за муслимански део БиХ, али зато у звезде окивају „јединствену Босну“ која би процветала да није мрског Дејтонског споразума и ентитета који јој краду државотворност…
   Зашто их Додик трпи? Зато што мора, као и Вучић што мора да трпи бабе у црном и Зорану Михајловић…

  • Негрутин

   По насловима се одмах види на коју страну ови дувају.

  • Дуња

   Знам драги Ђоле, али је вест врло наша, њихово је да је искористе… смеју се гласању за пут и муслимани и кроати, а ми??? ајде још која подела….

  • моћни Ђоле Јанговић

   „Драги Ђоле“ мени допада… дарагаја Дуња..:)))

  • Дуња

   :)

  • Tony Iommi

   Sveštenstvo bi moglo da bude malo pozitivnije po pitanju budućnosti. Pa ne može da bide dobro ako dignemo ruke i kažemo da smo izgubili bitku…

 • djole

  Овај свет је долина плача, долина јада, муке и неправде.Трагичари су они људи који траже и очекују коначну правду у овоме веку и у овоме животу. То ће бити само у вечности, а до тада нам ваља у мукама и невољама спасење тражити……..Nije li ovo oblik defetizma? Papska srednjevekovna skola? Zasto radjati decu onda?

  Зато је данас задатак Цркве и сваког нормалног човека патриоте да се супротстави том унижењу људског бића и да сви заједно кажу: „Не живи човек само о хлебу, него од сваке речи која излази из уста Божијих.“ Сви заједно смо, дакле, позвани да чувамо све оно позитивно што је човек
  вековима створио……….Kako ovaj deo ide sa prvim?

  За нас верујуће хришћане, једино решење и одговор на све животне и људске недоумице дао је сам Христос, поставши реалан и савршен човек, а будући Син Божији од вечности…………Tacno. Hristos je za zivota zemaljskog bio aktivista, ne pacifista. Optimista, a ne pesimista.

  • Предраг Николић

   Не мудруј брате много,све ти је речено…само мало спусти главу доле и све ће ти бити јасније.

  • djole

   Kakvo mudrovanje? Da drzim glavu dole i trpim dzelate??? Niko ne prodaje Hrista vec ga upravo svestena lica dovode kroz ekumenisticku bogosloviju pod papsko-jevrejsku mantiju. Hrist je zivot. Kroz taj zivot se trpi, ali ne odustaje. Inace nije li to bas suprotno od onog sta pise u Bibliji zasto na kraju i Bog stvori zivot? Zar ga je stvorio da dzelati mogu da rade sta oce, a mi da cekamo evo tolike godine Jovanovo otkrovenje? Zasto se Kozaci bore da te pitam? Ili nekad Vasojevici? Kod njih su svestena loca licnim primerom trazila da se dobro brani. Vole neki Judu da spominju, ali da onda i kazu zasto revnitelji iz Esfigmena bas nose naziv Zilote?

  • thewildchimp

   Episkop (ne znam da li je ekumenista ili nije, to je predmet druge diskusije) suštinski govori isto ono što su govorili i Sveti Oci, t.j., da se staramo Bogu da ugodimo, a ne da isterujemo ovozemaljske prilike i neprilike po svaku cenu.

   Primera radi: oteli su nam Kosovo. Treba ga braniti. Ali našto se ponižavati i okapavati po njihovim sudovima, onih koji su nam ga i oteli? Treba da vidimo zašto je Bog dozvolio da nam ga oduzmu, gde su naši gresi, da se ispravimo i onda da krenemo u akciju. Bog je oduzeo, Bog će i povratiti. No, prvo da se Duhom naoružamo, potom u borbu. Inače će nas savladati – nema sumnje.
   Ili, recimo, ovo što se mi potresamo da li će rimokatolici ,,kanonizovati“ Stepinca. Šta nas briga? Od njih niko nema šanse da se spase, ako ne priđe Hrišćanstvu, Pravoslavlju, o tome treba da im se govori, a ne da idemo i diskutujemo da li je Stepinac ,,dobar svećenik i žrtva, ili zločinac“.

   ,,Nego ištite najpre carstvo Božje, i pravdu Njegovu, i ovo će vam se sve dodati.“
   Eto, to je suština hrišćanskog života na zemlji.

   A da l’ ćemo da branimo – pa sigurno da hoćemo! Kako, u protivnom, sutra da izađemo Bogu i precima na oči? Al’ nije to prioritet. Nego karakteri naši.

  • моћни Ђоле Јанговић

   …“ Treba da vidimo zašto je Bog dozvolio da nam ga oduzmu, gde su naši gresi, da se ispravimo i onda da krenemo u akciju. Bog je oduzeo, Bog će i povratiti…“

   А да ти бато прво приупиташ Бога, па нам онда дођеш са својим мудролијама? Овако си нас баш мет’о на жеравицу! Жив нисам док то не сазнам зашто нам је БОГ одузео Косово?!
   А ја лудак, све време мислио да су то били шиптари иза НАТО гузице..:)))

  • thewildchimp

   Znate kako: naši preci su se borili za Krst Časni i slobodu zlatnu i povratili su Kosovo. Vi se borite za šta? Nekakvu komunjarsku ideologiju? Bratstvo i jedinstvo? ,,U se, na se i poda se“? Emancipaciju? Gej parade? Zašta? Koji ste?

   E, kad mi kažete zašta se zalažete, onda ću i da Vam kažem tačno što je Bog baš od Vas oduzeo Kosovo.

  • djole

   Da ugodimo Bogu i drzimo glavu u pesku. Cije su to „price“ da bi robovi ostali robovi? Kazes Bog ce jedan dan da za tebe bije bitke. Oce da pomogne, ali inicijativa mora da dodje sa tvoje strane. Dok se srbski barjak nije zagrejao u srbskoj ruci Turci nisu odavde gledali da odu. Da li je onda prema tebi isto trebalo da cekamo da to neko drugi odradi taj zadatak za Srbe? Kao sta su Srbi odradili za Slovence ili Hrvate kasnije? Onda izgleda taj „tvoj Bog“ nekako oprasta i nagradjuje klanje, nepravdu. Ne vidim da zapadnjacima nesta fali. E, sad zasto Srbin isto nebi skromno i dobro ALI SLOBODNO ziveo i postovao Boga. Sta je to nespojivo? Treba da cekamo „nebeski zivot“? Licno mislim da je to vrlo dobro smisljena filozofija ljudi koji upravo teraju teoriju Sclaves.

   Gledaj ovako, spomenuo je Cehe. Sad da se pitamo kako oni dodjose u tu situaciju? Da ih papstvo i zapad zovu Sclavima. Bas zato jer se okrecu kako vetar duva. Nemaju kicmu. Oni koliko i drugi Sloveni nemaju svoju kraljevsku linju iako je svojataju. Premislovci su Luzicka linija kraljeva. Nemaju carsku krunu Nemanjicku, nego luksembursku. To su Slaveni po cefu zapadnjaka. Koliko i jedni Slovenci npr. Zabijanjem glave u pesak dok drugi deo stada trci za materijalnim, radimo bas uslugu djavolu. Ne Bogu koji treba Srbe kao balans zapadnom svetu materijalizma. Koliko i Ruse. Boje nas se, I TREBA DA SE BOJE. Jer tu fu…aru dobro poznajemo. Jos samo da upoznamo dobro „skretnicare“ u svojim redovima, od politikanata i duhovnjaka po cefu sluzbi koji nam mazu med oko usta, ali oci zatvaraju. Misao slobode zlatne uzimaju.
   Slobode u kojoj JEDINO moze da sluzis Bogu i generacijama koje dolaze. Inace ce da sluzis djavolu i genaracijama zapadnjaka koje dolaze.

  • thewildchimp

   Sloboda je bestrašće. To je ta sloboda kojom Hristos oslobađa.

   ‘Ajde, dajte plan za Kosovo. Da se zaletimo i izginemo svi? Kakav je to plan? To je plan kako se gine, a ne kako se vraća deo teritorije.

   Ja ne pozivam na servilnost, nego na pamet u glavu. Svi nešto pričaju ,,Kosovo je srce Srbije“, a ne idu ni u svoju lokalnu crkvu. Je l’ se tako brani? Praznim floskulama? Bog nam je upravo i oduzeo ,,srce“, jer ga nismo dostojni. Čitajte malo Bibliju, kako su jevreji prolazili kada su se odmetali od Boga. Isto kao i mi danas. Kada je pao Carigrad? Kada su sklopili uniju sa Vatikanom. Kosovo van Srbije je posledica. Bogootstupništvo je uzrok. Ako mislite da ćete protiv celog Zapada bez Boga na svojoj strani, onda savetujem dobar pancir i još boljeg psihijatra…

  • Дуња

   Зато што живот јесте „борба непрестана“, али је Љубав према Богу, себи(коме је од Бога и дат) и онима око Вас/нас, оно што је Христос понудио као лек, да да снагу за разумевање лепоте и поштовање борбе и опраштање осталом…нема среће за човека ако се рађа „у меду и млеку“, ни од тога нам деца неће бити бољи људи….свако добро, само промените мало „место“ са ког гледате и видећете сјајне ставове младог човека, Богу хвала да их има што више у нашој цркви….

  • djole

   Razumem te. I vidim ima stavova koje nadje i na internetu kao recimo i ovo sa Cesima. Ali ako onda takve stvari citaju, da ih i interpretiraju kako treba. Zato se narodna crkva razlikuje od vikarske. Ne znas ko vise ovaj narod baca u depresiju da li prvaci partijasi i politikanti, da li crkva, da li Ruski internacionalci…..a mi navijamo dalje bez greske, posto su ipak pod nasim praporom. Bez kritike draga moja Dunja, nista na ovom svetu ne moze da se razvije na dobro. Ona usmerava razvoj coveka i drustva ukljucucjuci i crkvu. Inace mi odlazimo u liberalni infantilizam koji koriste upravo ti satanisti o kojima govori, a pojedinci iz pastirskih krugova koje navedoh u „elitu“. Svestena lica zastupaju Bozja svetosavska ucenja, ALI U NARODU I ZA NAROD. Nisu tu da konstatuju, vec da uce apostolska ucenja narod. Apostoli nigde ne pokazuju defetizam. Oni vode narod. Mnogo toga nasa crkva treba da objasni narodu i jedan dan Bogu.