Прочитај ми чланак

ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ ЗА НЕПОСЕДОВАЊЕ ЗИМСКЕ ОПРЕМЕ: Можете платити и до 5.000 евра

0

Ако је власник физичко лице казна је од 6.000 до 20.000 динара, док је за правна лица износ казне од 100.000 до 800.000 динара

Уколико вас у Србији на путу затекну снег и лед, а ви сте без зимске опреме, мораћете да платите новчане казне које се крећу од 6.000 до 800.000 динара.

Ако је власник физичко лице казна је од 6.000 до 20.000 динара, док је за правна лица износ казне од 100.000 до 800.000 динара.

Хрватска

Обвезна употреба зимске опреме односи се на све врсте моторних возила без обзира на временске услове и стање коловоза, а ако вас полиција заустави у Хрватској без адекватних гума следи казна од 700 куна (око 90 евра).

Словенија

Од 15. новембра сва возила морају да имају 4 зимске гуме дубине профила најмање 3 мм или 4 летње једнаког најмањег профила, али с припремљеним ланцима у пртљажнику. Уколико немате, следи казна од 40 до 300 евра. Ако нисте очистили снег с аута, платићете 200 евра, а ако су због ваших неодговарајућих гума морали да затворе пут, казна је 500 евра.

Босна и Херцеговина

Зимске гуме на сва 4 точка најмање дубине профила 4 мм или летње једнаког најмањег профила, али такође с припремљеним ланцима, обвезне су од 15. новембра. Уколико се не придржавате те обвезе, може вас стићи казна од 40 конвертибилних марака (око 20 евра). Занимљиво је да за возила изнад 3,5 тона као зимска опрема прописане су и врећа песка до 50 кг као и лопата за снег.

Аустрија

С обзиром на претежно планински рељеф, не чуди што 4 зимске гуме најмање дубине профила 4 мм или 4 летње једнаког најмањег профила, али уз припремљене ланце, морате имати већ од 1. новембра. Уколико падне већи снег, ланци су обвезни и ако имате зимске гуме. А за случај да немате опрему, казна је 35 евра, а ако угрозите сигурност полиција може да вас казни и 5.000 евра.

Немачка

Закон каже да у време зимских услова (снег и поледица) на возилу морају бити 4 зимске гуме. Занимљиво: закон не наглашава изричито минималну дубину профила, а каже и да летње гуме на које су монтирани ланци нису примерене за вожњу. Казна за неупотребу зимске опреме је 40 евра, а у случају угрожавања саобраћаја најмање 80 евра. Горња граница није прописана…

Италија

Зимска опрема је законом обвезна већ од 15. октобра у планинској покрајини Аоста, док у другим покрајинама није одређена календарски већ зависи од временских прилика. И на Апенинима вреди правило – 4 зимске гуме с најмање 4 мм дубоким газећим слојем или 4 једнако добре летње, с припремљеним ланцима. У супротном прети казна од 85 евра.

Француска

Иако нема законом одређеног датума од којег је обавезно кориштење четири зимске гуме с најмање 4 мм дубоким профилом или четири једнаке летње с припремљеним ланцима, увек треба бити на опрезу, посебно путује ли се у планинска подручја. Обавеза наступа истог тренутка кад наступе зимски услови, то јест снег на путу или поледица, односно кад је обавезна употреба означена знаком. Казна за вожњу без зимске опреме 135 евра.