РУСИ на СБ УН: Пројекат Републике Косово очигледно пропада

13

Руски и кинески амбасадор на седници СБ УН били су за задржавање мисије Унимка, док су представници Француске, Велике Британије и СAД били за укидање.

Aмбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је да се Москва не слаже са „веома оптимистичним проценама“ шиптарско-окупатоеке амбасадорке у СAД Вљоре Читаку.

Како је навео, дијалог између Београд и Приштине је у застоју.

Небензја је упозорио да догађаји на Косову прете да уруше цео систем регионалне стабилности.

Такође је оптужио Приштину за „саботирање“ спровођења споразума о формирању Заједнице српских општина.

„Пројекат Република Косова очигледно пропада“, рекао је амбасадор Русије.

Истовремено је указао на питање транзиције косовских безбедносних снага у војску Косова што је, нагласио је, у супротности са Резолуцијом 1244, према којој је КФОР једина оружана снага на Косову.

Руски амбасадор указао на проблем исламског радикализма и тероризама на Косову.

Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и разуме њену забринутост по питању Косова, рекао је представник те земље при УН и нагласио да је за Пекинг резолуција 1244 правна основа за решавање тог питања.

Он је позвао СБ УН да задржи пажњу на Косову. Истакао је да Кина подржава мандат УНМИК у постојећем формату и позвао стране у процесу решавања косовске кризе да се уздрже од запаљиве реторике.

Aмбасадор Боливије истакао је да та земља поштује територијални интегритет Србије, као и рад УНМИК-а у складу са Резолуцијом 1244.

Боливија, како је додао, похваљује инијативу председника Србије Aлександра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову.

Aмбасадор Египта рекао је да је за Каиро дијалог најпогоднији начин за решавање отворених питања.

 Заменица амбасадорке СAД при УН Мишел Сисон поново је позвала на смањење мисије УНМИК-а и проређивање динамике одржавања седница о Косову.

„Унмик је одавно испунио свој мандат на Косову, нема сумње да је Мисија током помогла да Косово изгради демократске институције. УН треба да буде поносна на достигнуће и ту успешну причу“, рекла је представница СAД.

Ипак, додала је она, сада је време за транзицију Мисије и примену ресурса УН на критичнија питања.

СAД су такође позвале СБ УН да се прореди извештај генералног секретара УН о Косову са три на шест месеци.

Сисон је позитивно оценила недавно одржане локалне изборе на Косову, као и примену договора Београда и Приштине о правосуђу.

Она је поновила да СAД подржавамо потпуно учлањење Косова у међународним заједници у УН и Интерпол и позивала оне земље које нису признале Косова да то учине.

Иницијативи о проређивању седница СБ УН о Косову подржао је и представник Шведске.

„На Косову нема потребе за мировном мисијом“, рекла је и представница Француске.

Будућност Косова, додала је, зависи од дијалога између Београда и Приштине, уз посредство ЕУ.

Истовремено је поздравила иницијативу спрког председника Aлександра Вучића о покретању унуташњег дијалога о Косову, као и интеграцију спрских судија и тужилаца у правосудни систем Косова.

„Да би Косово гледало ка будућности мора да се суочи са прошлошћу“, поручио је британски амбасадор у УН Мајкл Рајкрофт.

Aли, како је нагласио, као што Косово мора да се суочи са прошлошћу, тако мора и УНМИК мора да се суочи са чињеницима.

„УН мора да призна да Косово није иста држава као када је стигао УНМИК“, сматра Рајкрофт и додао да је време да УНМИК ради мање, а не више.

Он је поновио да се Велика Британија залаже да се седнице СБ УН о Косову одржавају ређе.

Украјински амбасадор рекао је да је потребно је наставити разговоре о томе каква би требало да буде улога УНМИК у садашњим околностима и какве су акције СБ УН потребне да би се наставио политички дијалог и изградило поверење између заједница.

Он је додао да Украјина подржава разматрање опција за смањење мисије УН на Косову.

Он је оценио да је дошло до напретка у нормализацији односа између БГ и Приштина.

Aмбасадор Италије која је овог месеца председавајућа СБ УН, Себастијано Карди рекао је да је та земља спремна да разговара о прилагођавању мандата актуелној ситуацији и у договору са свим факторима, као и да је отворена за промену динамике извештавања УН о ситуацији на Косову.

Он је рекао да Италија подржава дијалог Београда и Приштине на председничком нивоу и позива обе стране да искористе ову прилику за нормализацију односа.

Такође је рекао да Италија поздравља иницијативу председника Србије Aлександра Вучића о покретању унутрашњег дијалога о Косову.

А шта је на седници Савета безбедности УН, поводом Космета, рекао српски представник, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, прочитајте овде: ПОЧЕЛА СЕДНИЦА САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ УН О КОСОВУ: Србију представља Ивица Дачић

БОНУС ВИДЕО

Гости медијске куће „Центар” су доцент међународног права, на Правном факултету у Приштини, измештеном у Косовској митровици, др Дејан Mитровић, и председник Правног тима и потпреседник Српског покрета Двери адвокат Марко Пушица.

Гости су током емисије говорили о о међународним уговорима које потписује Србије после Бриселског споразума (00:13:00), о томе шта пише у Бриселском споразуму и шта Запад од Србије тражи у вези Косово и Метохије (00:14:00); као и о томе како је Републичка изборна комисија третира Космет за време председничких избора у Србији (00:17:30). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

 • Василије Блажени

  Лоше нам се пише кад нам непријатељи хвале монолог Александра Муслиуа…

 • pepealehandro

  Перуне громовниче, била вам у посети на Брезовици она Цвета Читаковић тј. Вљора Читаку. Надам се да сте је лепо дочекали. Погледај слику од 4. новембра.

  https://twitter.com/vloracitaku

  • perungromovnik

   брате Пепе, била је она не код нас у Штрпцу него је била горе где је ски комплекс „Брезовица“, одакле су уз помоћ оних смрадова борка стефановића и овог садашњег жаболиког смрада, коме нећу ни име да поменем, истерали све Србе, па се сада шиљкају како хоће и кад хоће. Да је дошла код нас у Штрпце зна она добро како би била дочекана, него даће БОГ да ми ускоро поставимо барикаде па ком опанци а ком обојци. Онај пицоусти говвнар већ избацује у јавност мапу Србије без Космета, ДАБОГДА ЦРКО мајку ли му јеббем ону његову усрану, а нама Србима овде не простаје ништа друго него да прогласимо независну Србску Републику Косово и Метохију, објавимо да смо окупирани и тиме прогласимо право на борбу за ослобођење, јер од говвана у генерал штабу нема леба, чак и црнци у Африци имају моода да изврше државни удар, а ови у генерал штабу су изгледа прво уштројени па тек онда постављени на командне позиције…хааак, пууу! у уста им се посерем! ДАБОГА и они сви поцркали! АМИН!

  • pepealehandro

   Брате Перуне, шта да кажем на то. Видиш да Стаматовић бије битку да нешто направи на Златибору ал’ му душмани не дају и то у Србији. Чему онда да се надају Срби на Космету. Свако је остављен да се сналази за себе. Уздамо се у Бога и у Руске Сармате.

  • perungromovnik

   СЛАВА БОГУ брате и Слава Великоја Расији и Цару Владимиру!