Прочитај ми чланак

РЕЈТИНГ ЧАЧАНСКИХ ПОЛИТИЧАРА: Тодоровић 36,5, Обрадовић 18,3, Радојевић 16, …

0

Чачак - Дневни лист Данас преноси истраживанје агенције Фактор плус која се бавила рејтингом чачанских политичара.

Према том истраживању Милун Тодоровић има убедљиво највећу подршку грађана 36,5 процената, док је одмах за њим Бошко Обрадовић лидер Двери, са 18,3, затим Александар Радојевић из Групе грађана за напреднији Чачак са 16. У стопу га прати Иван Ћаловић, адвокат и сада нестраначка личност са 14 одсто. Потенцијално, Ћаловић би могао да буде и заједнички кандидат уједињене опозиције. Према овом истраживању, Нова Србија Велимира Илића је на око 3, 5 одсто, а приближно толико – 3,7 имао би и бивши потпредседник Покрета социјалиста Братислав Југовић.

Истраживање је обављено у новембру. Ако се питање постави не по имену кандидата него за коју бисте странку гласали на локалним изборима, популарност СНС има 34,5 одсто. Очекивано, друга по јачини су Двери са 20 одсто, трећа је Народна странка Вука Јеремића са 8,5 одсто, што је више него што је Јеремић освојио на председничким изборима. Нешто мање има Група грађана за напреднији Чачак Александра Радојевића, која је измерена на 8 одсто. Од осталих странака цензус пролази још Социјалистичка партија Србије са 5,1 одсто, као и они који нису хтели да се изјасне – њих је 5,7 одсто.

Када је реч о рејтинзима странака у Чачку, ако је реч о парламентарним изборима, СНС нешто лошије стоји, према овом истраживању, него на нивоу целе Србије. СНС има рејтинг од 46,8 одсто. Далеко иза су Двери, странка чије је главно упориште Чачак, са 16 одсто, а трећа је Народна странка Вука Јеремића са 8,5 одсто, која убедљиво прелази цензус. И то се може приписати локалној специфичности будући да је Јеремићев отац пореклом из околине Чачка. Занимљиво је да на питање за коју странку би гласали да су данас парламентарни избори, није одговорило више од шест одсто испитаника, и то је четврти по реду резултат. Сви остали су испод цензуса.

Ко је најпозитивнији локални лидер

Када је реч о процени лидера позитивној, негативној или неутралној, занимљиво је да по Фактор плусу позитиван утисак о Бошку Обрадовићу има 27 испитаника, а о Александру Радојевићу, који на локалу предводи Групу грађана за напреднији Чачак, позитиван утисак има 36 одсто испитаника, преноси лист Данас.