ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ: Злочини на КиМ траже освету, али не људску, већ божију

38

Патријарх СПЦ Иринеј обишао је данас заједно са председником Србије Александром Вучићем просторије Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и рекао да се о питању жртава на КиМ не очекује људска правда, јер је „одавно заспала“, већ само Божија.

Он је додао да је народ на КиМ пао пред неправдом света, као и да су сукоби између два народа који су годинама делили живот на истој територији били „зло доба“.

„На Косову је правда и истина закопана. Зло ако закопате умреће, ако истину закопате, она ће васкрснути. Тако се надамо да ће истина о свим злоделима да васкрсне“, рекао је Иринеј.

Патријарх је додао да сви злочини на КиМ траже освету, али не људску, већ божију.

„Они који су страдали, страдали су јер представљају један народ и припадају земљи којој припадају“, навео је патријарх.

Он је истакао да су просторије Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији место туге не само родитеља и сродника убијених, већ целог српског народа.

„За нас је данас важно да не заборавимо Косово и Метохију, то је наша земља која је и раније, а нарочито у наше доба испрљана крвљу. Многи кажу то је воља божја, али није, никоме Бог не жели зло. То је допуштење Бога, он зна зашто је то допустио, да дођемо себи и ценимо вредност Косова“, рекао је Иринеј.

Патријарх је закључио да верује да ће правда кад-тад победити, а да је на нама да „чекамо испуњење те правде“.

 • ЏЕРОНИМО

  Дана 31. маја 2013. године, први пут у историји Српске православне цркве, на редовни годишњи Сабор СПЦ, упао је један политичар, тадашњи први потпредседник Владе Србије, Александар Вучић. Али, не само што је сам себе позвао да дође на Сабор СПЦ, него је о тој својој самовољи, кратко и без много објашњења, обавестио и патријарха Иринеја, са чиме се он, без поговора сложио. На том Сабору је скоро запретио свештенству да се не шале главом да му противрече, поводом намере да потпише Бриселски споразум и да Србе на Косову преда у надлежност самопроглашене албанске државе.

 • SlavenMilanov

  Tako je pope. Narod samo treba da gleda u nebo i ne radi BAŠ NIŠTA! Osim da daje tebi i tvojim mantijašima i kapom i šakom, da se vozni park redovno obnavlja i da se šlajpik redovno puni..

  • Истребитељпагана

   N.E. H.U.L.I. B.O.G,O,H.U.L.O O.G.A.NJ I.M.A D.A T.I S.U.D.I

 • Неле

  Овај човек,или шта ли је већ, као кукавица се увек заклања иза неког или нечег. Најлакше је сакрити се иза Бога. То само значи да њему Бог није дао снагу тј. да ни он не верује до краја у оно што прича и не представља онога у кога се заклиње. Али зато је ту онај који делује ЈАЧЕ,БРЖЕ И БОЉЕ и овај човек се труди да њему служи. Дај Боже да нисам у праву.

  • Ћирко

   Не греши душе брате, него читај. „Зло ако закопаш- умреће, а истину ако закопаш-васкрснуће“! Шта теби говоре те Патријархове речи?

  • E. Lirsch

   A rece li nesto sta biva sa onim sto su pobijeni zakopani… Sta li ce njima doneti „beseda“… Rece li nesto o vracanju kosmeta. Treba prvo ad se dva akrepa dogovore….

  • tomahawk

   aj ti prvi kreni… i povedi familiju sa sobom…

  • моћни Ђоле Јанговић

   Мени говоре да је време или да Мирослав смањи са ракијом и вином или да одступи.
   Овако може лупетати без последица свако. Чиме он то мери „виталност“ зла и истине?
   Мерећи судбином Србије за само задњих сто година, свако трезан би рекао управо супротно овом што он тврди. Они као да се труде да овај народ што тише и без трзавица приведу нестанку!

  • Ћирко

   То је твој став који ми је познат, стечен како је стечен (не улазим), а с којим се ја ни у ком случају не слажем. Он за мене није неки „пијани Мирослав“ који ето каже по нешто ал гледа да се не замери, него Патријарх српски, четрдесет и пети по реду у непрекинутом низу од кад је установљена, промишљу Божијом, Српска Православна Црква и који је наследник светог Оца Саве српског! Он није ратник, него духовни Отац који у овим заиста смутним и по Србе смртоносним на сваки начин временима чува стадо колико му је у моћи и од курјака, а Бога ми и од својих. Не заборави да је СПЦ једина институција кроз векове која је Србе очувала и без које ми, бар у овом облику, не би смо постојали. Због свега наведеног, ја као мирјанин и крштен у Христу Богу недостојни члан, молим Господа за Патријархов дуг и здрав, плодоносан живот, нама на корист а Богу на радост уз речи НА МНОГАЈА ЉЕТА.

  • SlavenMilanov

   „SPC očuvala srpski narod kroz vekove i bez nje ne bismo postojali u ovakvom obliku“???
   U bre Ćirko – a da l’ bi crkva postojala da nije bilo naroda?
   I kome bi ona bila „srpska pravoslavna“ ako ne – narodu Srpskom!?
   Msm da si pobrkao uzrok i posledicu?

  • Ћирко

   Нисам побркао ама баш ништа, Славене. Црква и српски род су , не само потребни једни другима, него су једно нераздвојиво биће! После онолике турске тортуре и вековног зулума ти се, рецимо, не би звао Славен него Сабахудин. Србин не би издржао тај период без своје Цркве која је увек била видело у мраку! Ово је само један пример, а има их.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Овде си у праву, али зар не видиш да је проблем у људском материјалу а не у Промисли божјој?
   Овај није дошао по тој промисли, него по промисли Боте Тадића који је опет добио налог „одозго“. И ти то знаш, само се правиш, јер те је страх да дубље зарониш у те „промисли“ око наше Цркве…

  • Негрутин

   Није у праву.
   Неки су се турчили и нико није могао да их спречи.
   То је питање перцепције самог човека, како схвата сам себе,

  • моћни Ђоле Јанговић

   Па шта сам ја рекао? Црква је чувала оно без чега не би ни постојала – Своју догму и хришћанску веру, а проблем је увек био у људском материјалу.
   И данданас имаш неупоредиво више Срба који прелазе у ислам него обрнуто. У питању је перцепција моћи, а због овако килавих и дефетистичких изјава Патријарха српског, агресивност ислама је природно пожељнија у оку површног и слабог хинсана… а таквих је велика већина данас.
   Слабић УВЕК тежи јачој, чвршћој и агресивнијој организацији, јер мисли да ће га таква пре заштитити него помирљива и дефанзивна. Као код политичких партија, површни људи са маргине и друштвеног дна не перципирају Цркву другачије од политичке организације.
   Како је било пре двеста или триста година, могу само да нагађам и лупетам, па ћу да тај део прескочим…

  • Ћирко

   Ђоле, ја те заиста поштујем и верујем и ти мене, па зато избегавам да се по овој теми расправљам са тобом. Не бих ни сад ,да ми се ниси обратио. Одрасли смо људи и имамо јасно изграђене ставове, зато сматрам да је узалудан посао да се трвемо због овога јер нико никог неће убедити у супротно.
   Ко је поставио Патријарха, дал БоТа, дал служба, дал неки чобан или Сам Господ, не знам, али он је мој Патријарх и свих нас који славимо Крсне Славе у служби Богу Јединоме!
   Поздрављам

  • моћни Ђоле Јанговић

   Наравно да поштујем твој став, и моју Православну цркву у којој сам крштен са девет месеци живота, али дозволи и ти мени да не поштујем ове данашње другове господу епископе предузетнике. Тешки су ко мало јача фирма из времена титоизма!
   Мене је крстио попа Кајица који је умро има више од тридесетпет година, а народ га се још сећа по честитости, благости, непоколебљивости вере под комунизмом и по томе да је целу своју парохију до задњег дана службе обилазио пешке и са једним коњчетом од целе имовине!
   То је био истински Слуга божји…

  • E. Lirsch

   BoTa NATO-fasisti i veliki demon iz Vatikana. Njima i sluzi

  • Негрутин

   Он никако не може да буде наследник Светог Саве.
   Сада си се одрекао Светог Саве у корист овог несретника.
   Он се одрекао Косова оног тренутка када је позвао Србе да гласају на шиптарским изборима.
   Не достојан!!

  • Ћирко

   Наравно да се нисам одрекао светог Оца Саве, па још у корист Патријарха. Јел чујеш себе? И ко смо ми да одређујемо да ли је он достојан или не?! Није ово раднички савет! Много нам је наудио комунизам и то безбожничко дивљање током 50-так несрећних година. Толико нам је наудио да нисмо ни свесни.

  • Негрутин

   Мани се комунизма, то сада није тема.
   Знаш ли ко је био Петар Росић?
   Гаврило Дожић?
   Знаш ли коју су они жртву принели српском народу?
   Коју је жртву, до сада, овај несретник поднео?
   Да ли је можда отишао на Ровне када је требало?
   Зашто сада није у Пећкој Патријаршији уз онај мучан народ српски?

  • Ћирко

   Ех Срби…(

  • Негрутин

   Нису Срби него су се неки Срби изметнули па су постали метиљи, екуменисти и подрепаши власти.
   Хвала Богу, и његово ће проћи.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Драг си ми момак, али сад звучиш управо као комунистички „верник“:
   „Ко сам ја да оцењујем да ли је Комесар достојан? Има ко о томе одлучује…“
   Тога сам се Ћиро наслушао и у оно време црвене вере…:(

  • Дуња

   Бранећи неодбрањиво, у ова времена када људи имају превише информација, са свих страна, стављате себе у позицију у којој нисте, Ви поштујете статус, положај, светост функције, ми галаму дижемо на недостојност Човека, појединца који је заизео…П С чак ни сад, кад му не могу ништа, он се врло ретко усуђује да се заузме за Србе…не да се бори, довољно је да брани….можда бољег нисмо заслужили, али….

  • Дуња

   Само полако, није свако заслужио да се нађе на месту наследника нашег Светог Саве, самим тим нека дела суде, а наш садашњи се делима, па чак ни речима, није претргао…он оправдања има још мање од обичног народа…

  • Неле

   Поново и поново сам читао Ћирко, али је то све нешто у стилу: шта ми ту можемо, то је Божија воља, биће по Њему и освета Божија. У стилу: смилуј се Боже. а ти ништа не радиш да покажеш Богу да си спреман на борбу непрестану и да буде што бити не може, да спремаш своју одбрану, да ствараш а не растураш војску да будеш спреман када добијеш тај чудесна Божји знак да је спреман да ти помогне.А успут уступаш својевољно и украденим и изневереним поверењем свог рода све што ни у ком случају не би смео да чиниш, јер није вас (АВ и Иринеја) Бог поставио ту да то чините, напротив они су задобили поверење народа да га сачувају организованог и да га припремају за очување, Са таквим мислима је мучени Србин у војном организованом реду прешао најтежи пут којим је Србија икада пролазила, албанске гудуре и крволочне качаке.И сваки је носио са собом и отаџбину,породицу заједно са Богом у себи, а то је исто видео и у својим командирима и друговима.
   Што се тиче закопавања зла и истине, и једно и друго васкрсава, Погледај Хрвате, Немце, поново се у њима васрсава фашизам и понови би исто радили ако им се укаже прилика. А истина се маскира и даје у руке разним сецикесама и криминалцима по медијима и разним противнародним тзв,. организацијама да је добро сакрију и камуфлирају. Е, ту се мора показати да ли је Божји слуга Иринеј у служби онога коме се заветовао или у помоћи лажном заклетнику.
   Како радили, тако вам(нам) и Бог помогао.

  • Аца Тодоровић

   У Хрватима и Швабама не васкрсава фашизам, јер никада није ни био закопан. Закопана је била истина о страдању Срба и она је васкрсла.
   Комунизам и фашизам не васкрсавају, јер никада нису ни били закопани, али једном кад се униште и закопају никад неће васкрснути.

  • Неле

   И комунистичке и фашистичке идеје постоје од постанка људи и увек ће постојати, никад се не могу ни уништити ни закопати док је људског рода. Само им треба погодан тренутак и нагомилани разлози и опет ће се појавити.
   Друга је ствар што смо и једно и друго доживели у најгорем облику и надамо се да се то неће поновити иком другом, али …

  • Дуња

   Није питање шта је рекао, већ шта је учинио, какав пример је свом роду дао…не мора сваки бити као Павле, али бар нек мало, понекад покуша…

  • АЛЕКСАНДАР ВЕЛИКИ БИГ

   Treba vise slusati reci predsednika Vucica koji je visi rang od patrijarha koga takodje treba postovati ali se mora znati red ne moze patrijarh da daje izjave bez konsultacija sa Vucicem jer to nije po zakonu i veri nasega naroda.
   Ja verujem patrijarhu da je uvek uz Vucica ko i svaki Srbin jer bez Vucica nema crkve.

  • Ћирко

   По свему овоме вечерас виђеном, биће да си ти у праву.:(

  • Jogi Ber

   патријарх има мана 300, али ова изјава ми се свиђа, није на нама да се светимо и окаљамо себи душу, него је то НА БОГУ ….

   наравно то не значи да треба да седимо скрштнеих руку, ја бих ПРВИ ишао у добровољце да кренемо ка доле, и не бих стао док их све не протерамо, али се не бих иживљавао и светио….

   то није људски, то раде ОНИ, бубашвабе зване арнаути

  • моћни Ђоле Јанговић

   Ајд само нам ти још не сери својим херојством, зајебанту и даватељу шеге.::))

  • Дуња

   Патријарху је ПРВОМ место у Пећи, тамо је његово свето место и у његовим годинама, мало је јадно бринути за безбедност и плашити се шиптарије….

 • моћни Ђоле Јанговић

  Прави Патријарх би тражио освету И људску И Божију…

  • tomahawk

   ti bi malo da pustas krv, jel da?

  • Дуња

   ПРАВИ би позвао све нас да се заједно са њим кајемо за своје грехе(а има их) да заједно постимо и молимо се, да свако да допринос покушају да Бог поново погледа на Србе и не препусти нас еунатоуса свету, без љубави, који нас вуче у свој вакум…

  • Курчања

   “ немоћни ђоле“
   Колико ја видим ти ипак следиш овог Патријарха који позива на милост и праштање . Јер , и ти прашташ твом комшији који те мења у брачним обавезама .