НОВИ УДАР НА СРБИЈУ: Бакирова мета није Косово него — Санџак

6

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић поново прибегава ратоборној реторици. Незадовољан је положајем Санџака и тврди да ће Босна и Херцеговина признати једнострано проглашену косовску независност, што је, како је рекао, и досад требало да учини.

Бурно је реаговао председник Српске Милорад Додик који поручује да је Бакир Изетбеговић српски непријатељ број један.

© Sputnik/

„Ударио је на Србију, ударио је на питање њеног територијалног интегритета, држи лекције о унутрашњим односима. Ердоган је недавно био у Санџаку, па није то рекао, а Бакир Изетбеговић то говори из Сарајева. Напао би Републику Српску, па он је наш непријатељ број један. Српски непријатељ број један је Бакир Изетбеговић“, каже председник Српске.

Он додаје да БиХ неће признати Косово, шта год Изетбеговић рекао и покушао да уради, јер то да ли ће БиХ признати Косово и Метохију зависи од Републике Српске.

Став председника Српске дели и политиколог из Бањалуке, Анђелко Козомара. Он за Спутњик каже да Бакир Изетбеговић није озбиљна политичка фигура која би требало да доноси било какве одлуке у име целе Босне и Херцеговине.

„За све одлуке које се односе на спољну политику потребан је консензус сва три конститутивна народа, дакле његова претња више делује као уцена Србији, да би она можда дала неку аутономију Санџаку или нека већа права него што по Уставу Србије припадају Бошњацима у Санџаку. Дакле, о признању Косова нема ни говора, све док се Срби са тим не сложе“, каже Козомара.

Он додаје да изјавама Бакира Изетбеговића не треба придавати велики значај, зато што му је нарушен углед у његовом народу, а поготово у његовој странци, СДА, која се цепа на више фракција.

„Он сада, десет месеци пред изборе у БиХ, покушава да поправи свој озбиљно уздрман рејтинг. У ту сврху је и претња да ће признати Косово, да ће онемогућити самосталност Републике Српске, ако не мирним путем, онда војном силом“, истиче Козомара.

Аналитичар Стевица Деђански за Спутњик каже да се изјава Бакира Изетбеговића о признању Косова од стране БиХ може тумачити по принципу – што је баби мило, то јој се и снило. Јасно је да се то не може десити без сагласности Републике Српске, каже он.

„Уверен сам да ко год да су представници Српске, из које год да су странке, неће одступити од тог става, јединствени су по питању одбране српских националних интереса. Ово што ради Изетбеговић само показује да шта год ми радили, колико год се трудили као држава или Влада Србије или Републике Српске, немамо могућност да утичемо на њихову антисрпску политику. То се показује сваког месеца, на сваком примеру који је могућ, треба да прекинемо да гајимо илузије да ће се то променити“, каже Деђански.

Он додаје да постоје два разлога због којих Изетбеговић поново покреће ратоборну реторику, а први је покушај да таквим изјавама поврати своје бирачко тело.

„После доласка Ердогана у Србију очигледно је да више немају подршку за било какву ратнохушкачку политику што се тиче те стране на коју су се ослањали. Дурга опција је да Бакир покушава да тврди пазар, да нешто покушава да испослује у преговорима са Вучићем, у односу на Додика. Мислим да му тактика није баш паметна, да је провидна и да неће постићи циљ, само ће направити већи раздор међу народима“, закључује Деђански.

Изетбеговићев саветник тврди да је бошњачки лидер рекао да се нада да ће признати Косово, а не да ће га заиста признати.

Међутим, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцењује ипак да такве изјаве нису добре вести за регион и очекује да председник Србије Александар Вучић сазове седницу Савета за националну безбедност у наредних 48 сати, поводом изјаве Изетбеговића.

 • Бр

  Nije Sandžak nego Raška Oblast.

  • Soko Sokolov

   То никако да научимо!
   И ја добијем „осип“ када неко каже Санџак, умјесто РАШКА.
   Или кад каже Косово умјесто КОСОВО И МЕТОХИЈА или КОСМЕТ, како је увијек и било до 90-тих.

  • аваксус

   Па треба их опомињати и ЈАВНО исправљати и бити упоран.

 • Гаудеамус Игитуровић

  Одакле сад Бакир? Па зар не беше „наш пријатељ“ Ерхохан, како се пажљиво труде да изговоре и мухамеданци и ови наши „изабрани великом већином гласова“? Је л’ га „топло примисмо“ у Новом Пазару уз грдне турске заставе? Не рече ли „нада муслиманског света“, како га назваше у Новом Пазару – „Srbija i Turska, to su srca dva u Novom Pazaru“? Зар се нису договорила „два лидера“ да Ердоган „одржи лекцију“ Бакиру, а Вучић да „смири“ Додика? Не отрча ли Бакир, чим је „наш пријатељ“ отишао кући у Истамбул, одма’ на виђење са „надом муслиманског света“ и назваше се „браћом“?
  Ово је, пре мање од месец дана писао „Блиц“:
  – Najkraće rečeno, Erdogan je Izetbegoviću preneo da je sa Vučićem dogovorio da će Srbija i Turska učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi se stabilizovale prilike na Balkanu, posebno u BiH. S obzirom da je Turska pokazala spremnost za velika ekonomska ulaganja u Srbiji, stabilne političke prilike u regionu od suštinskog su značaja za obe strane. Preduslov za takvu stabilnost su poboljšanje narušenih odnosa između Srba i Bošnjaka, posebno u BiH, i to je Erdogan otvoreno rekao Izetbegoviću. Od bošnjačkog člana Predsedništva BiH se očekuje da ublaži zapaljivu retoriku prema RS dok će, s druge strane, Vučić to isto da traži od Dodika kada je u pitanju BiH – tvrde izvori “EuroBlica” iz diplomatskih krugova.
  И шта сада, ви веееелики „политичари“?
  Некакав „аналитичар“ Стевица Деђански је, за „Спутњик“, све анализовао. И да Бакир „нема подршку“. И да „тврди пазар“. Једино није узео у обзир могућ договор Ердогана и Изетбеговића, да се поиграју „доброг и лошег полицајца“ са овим „нашим“ неуким политикантима и наставе поход на кауре. Уз „инвестиције Турске у Србији“!!!

 • HRVACKI KRALJ KRELE IV

  Bakir ko Bakir, IQ 70, nasleđen od svog babe, malog Alijice.

  Nema od toga ništa, Srbi su većina u Raškoj i na većini teritorije imaju većinu.

  • Stevan-Vd

   IQ = broj cipela . Al ga lepo počasti sa 70 :))