Прочитај ми чланак

МАЛЕ БОГИЊЕ И ИНТЕРЕСИ ФАРМАЦЕУТА: Плаћа ли се хајка на вакцинацију?

0

Ко подржава активности антивакциналног лобија у Србији. Министарство: Појединци из фармацеутске индустрије могу да имају такав интерес

ШТА појединцима који су вакцинисани као деца даје снагу да се енергично и агресивно боре против вакцинације? Како успевају да организују скупове, воде судске процесе… Министарство здравља има сазнања да у њиховим иступима против вакцинације постоји и неки други интерес – да некоме није проблем да улаже новац у разне кампање и подршку неформалним лобијима.

У Министарству, засад, не желе да „упиру прстом“ у могуће финансијере антивакциналиста:

– Радили смо анализе које указују да појединци из фармацеутске индустрије могу да имају такав интерес. Ово је озбиљна држава и искористиће све своје ресурсе у дозвољеним законским оквирима да тачно утврди ко и како подржава лаике да се супротстављају струци и на тај начин изазивају ситуације са каквим се тренутно суочавамо због малих богиња – објашњавају у овом Министарству.

Ситуација у којој се здравствени систем Србије нашао у последњих неколико година – да се упркос бројним предузетим мерама и едукацији, смањује обухват вакцинисане деце, нарочито ММР вакцином против малих богиња од којих је од почетка октобра у Србији са КиМ оболело 105 особа – Министарство је навело на сумњу да противници вакцинације имају подршку.

– У фармацеутској индустрији постоје и они који донацијама и другим видовима помоћи заиста подржавају вакцинацију и друге наше активности, на чему смо им захвални, али и за њих је боље да се све ово истера до краја. Да видимо ко стоји иза вишегодишње кампање антивакциналног лобија, да ни они не носе анатему неких које своје интересе остварују преко леђа грађана – наводе у Министарству здравља.

Антивакцинални лоби не јача, наравно, само у Србији, већ у читавом свету. Разумљиво је да је интерес фармацеутске индустрије да се троши што више лекова и да би неко могао да има користи ако и деца, и одрасли, и у 21. веку, када се очекивало да ће морбиле бити потпуно искорењене, оболевају од малих богиња.

– Размислите, драги грађани, коме иде у прилог да се разбољевају људи. Једини који имају корист од тога су поједине фармацеутске куће, којима одговара да се људи разболевају, онда се троши много више лекова, а када наступе компликације, троше се најскупљи лекови – рекао је Златибор Лончар, министар здравља.

Код једног од 1.000 оболелих од малих богиња развије се запаљење мозга, а свако 20. дете као компликацију морбила има запаљење плућа.

– Министар Лончар не би излазио у јавност са оваквом информацијом да заиста нема индиције да неко помаже антивакциналисте – сматра проф. Зоран Радовановић, епидемиолог, аутор књиге „Истина о вакцинама“. – Велике фармацеутске куће немају тако плиткоумну политику и неће да се брукају. Министар Лончар сигурно није мислио на њих. Пре бих рекао да је имао у виду компаније које промовишу неефикасне препарате, а то је тржиште које цвета и код нас, и у свету.

Хомеопатија је, каже професор Радовановић, раскринкана и на Истоку и на Западу, и сад тражи ново плодно тле.

– Пре око годину једна страна хомеопатска кућа отворила је представништво у Србији и врло енергично, чак агресивно промовише своје препарате – говори проф. Радовановић за „Новости“. – То је све „лук и вода“, разне „богојављенске водице“ у чврстом или течном стању. Коштају од 500 динара па навише, а немају ама баш никаквог дејства. Претпостављам да министар Лончар има индиција да та помама за профитом лажних фармацеутских фирми, оних који производе препарате тзв. алтернативне медицине, одвлачи људе од вакцинације, и томе свакако треба стати на пут.

Антивакциналисти, каже професор Радовановић, изношењем неистина обмањују родитеље подстичући их да не вакцинишу децу. Штета може да буде огромна, јер се процењује да је само за првих 15 година овог века вакцинацијом против малих богиња спасено више од 20 милиона живота, због чега се ова мера сматра једном од најкориснијих у савременом свету.

У ИЗЛОЗИМА – ОБМАНЕ

– КАД погледате у излог апотека, ни у једном нећете видети лек, него разне хомеопатске и друге препарате са „чудотворним“ дејством – примећује проф. Зоран Радовановић. – Прави лекови се не рекламирају, а све што се рекламира је фолирање. Доктори који се појављују у тим рекламама црвене пред колегама, јер и нама, и њима је јасно да не говоре истину кад препоручују разне препарате.