МАЛЕ БОГИЊЕ И ИНТЕРЕСИ ФАРМАЦЕУТА: Плаћа ли се хајка на вакцинацију?

6

Ко подржава активности антивакциналног лобија у Србији. Министарство: Појединци из фармацеутске индустрије могу да имају такав интерес

ШТА појединцима који су вакцинисани као деца даје снагу да се енергично и агресивно боре против вакцинације? Како успевају да организују скупове, воде судске процесе… Министарство здравља има сазнања да у њиховим иступима против вакцинације постоји и неки други интерес – да некоме није проблем да улаже новац у разне кампање и подршку неформалним лобијима.

У Министарству, засад, не желе да „упиру прстом“ у могуће финансијере антивакциналиста:

– Радили смо анализе које указују да појединци из фармацеутске индустрије могу да имају такав интерес. Ово је озбиљна држава и искористиће све своје ресурсе у дозвољеним законским оквирима да тачно утврди ко и како подржава лаике да се супротстављају струци и на тај начин изазивају ситуације са каквим се тренутно суочавамо због малих богиња – објашњавају у овом Министарству.

Ситуација у којој се здравствени систем Србије нашао у последњих неколико година – да се упркос бројним предузетим мерама и едукацији, смањује обухват вакцинисане деце, нарочито ММР вакцином против малих богиња од којих је од почетка октобра у Србији са КиМ оболело 105 особа – Министарство је навело на сумњу да противници вакцинације имају подршку.

– У фармацеутској индустрији постоје и они који донацијама и другим видовима помоћи заиста подржавају вакцинацију и друге наше активности, на чему смо им захвални, али и за њих је боље да се све ово истера до краја. Да видимо ко стоји иза вишегодишње кампање антивакциналног лобија, да ни они не носе анатему неких које своје интересе остварују преко леђа грађана – наводе у Министарству здравља.

Антивакцинални лоби не јача, наравно, само у Србији, већ у читавом свету. Разумљиво је да је интерес фармацеутске индустрије да се троши што више лекова и да би неко могао да има користи ако и деца, и одрасли, и у 21. веку, када се очекивало да ће морбиле бити потпуно искорењене, оболевају од малих богиња.

– Размислите, драги грађани, коме иде у прилог да се разбољевају људи. Једини који имају корист од тога су поједине фармацеутске куће, којима одговара да се људи разболевају, онда се троши много више лекова, а када наступе компликације, троше се најскупљи лекови – рекао је Златибор Лончар, министар здравља.

Код једног од 1.000 оболелих од малих богиња развије се запаљење мозга, а свако 20. дете као компликацију морбила има запаљење плућа.

– Министар Лончар не би излазио у јавност са оваквом информацијом да заиста нема индиције да неко помаже антивакциналисте – сматра проф. Зоран Радовановић, епидемиолог, аутор књиге „Истина о вакцинама“. – Велике фармацеутске куће немају тако плиткоумну политику и неће да се брукају. Министар Лончар сигурно није мислио на њих. Пре бих рекао да је имао у виду компаније које промовишу неефикасне препарате, а то је тржиште које цвета и код нас, и у свету.

Хомеопатија је, каже професор Радовановић, раскринкана и на Истоку и на Западу, и сад тражи ново плодно тле.

– Пре око годину једна страна хомеопатска кућа отворила је представништво у Србији и врло енергично, чак агресивно промовише своје препарате – говори проф. Радовановић за „Новости“. – То је све „лук и вода“, разне „богојављенске водице“ у чврстом или течном стању. Коштају од 500 динара па навише, а немају ама баш никаквог дејства. Претпостављам да министар Лончар има индиција да та помама за профитом лажних фармацеутских фирми, оних који производе препарате тзв. алтернативне медицине, одвлачи људе од вакцинације, и томе свакако треба стати на пут.

Антивакциналисти, каже професор Радовановић, изношењем неистина обмањују родитеље подстичући их да не вакцинишу децу. Штета може да буде огромна, јер се процењује да је само за првих 15 година овог века вакцинацијом против малих богиња спасено више од 20 милиона живота, због чега се ова мера сматра једном од најкориснијих у савременом свету.

У ИЗЛОЗИМА – ОБМАНЕ

– КАД погледате у излог апотека, ни у једном нећете видети лек, него разне хомеопатске и друге препарате са „чудотворним“ дејством – примећује проф. Зоран Радовановић. – Прави лекови се не рекламирају, а све што се рекламира је фолирање. Доктори који се појављују у тим рекламама црвене пред колегама, јер и нама, и њима је јасно да не говоре истину кад препоручују разне препарате.

 • Ivana

  kad vam doktor smrt savetuje sta je dobro za vas, a posebno decu (jer od njih dolaze opasni virusi??!!), onda budite sigurni da ste na pravom putu ako ga poslusate, samo od pozadi!
  a ima nesto sto me nasmejalo, mada vise gorko. na fb-u sam videla fotografiju jednog poznanika, uslikan sa sve zenom i dvoje dece, a ispod fotografije napisano na engleskom – moja porodica je vakcinisana! to kao treba da znaci – eto kako smo mi pametni i nisu nas antivakcinasi-batinasi nasamarili.
  uzas, pitam se da li ocevi i majke imaju mozga kad misle da vlada neka epidemija i vakcinisu svoju decu

 • Сербо Макеридов

  Најпростији метод за разпознавање и одвајање правих од измишљених завереника је просто питање – ко профитира? Дакле да ли профитирају они којима се прети затвором, маргинализацијом као и губљењем лиценце за обављање струке јер указују на погубне последице вакцинисања од чега имају само штете на свим нивоима а посебно финансијском или они који ту исту вакцинацију пропагирају као обавезну, сигурну и притом упумпавају милијарде евра у фармацеутску индустрију и своје џепове? Драги Срби, сада видите како они гледају на наш народ, сада надам се схватате колико нас мрзе и колико нас подцењују. Ово је објава рата од стране фармакомафије србском народу.

 • SlavenMilanov

  Торлак као једина референтна установа која треба да штити интересе грађана србије је – ПРИВАТИЗОВАНА. И то гле чудда – власник је постала фармацеутска кућа која је главни увозник „ммр“ вакцина ?

  златибор лончар штити „струку“ а ја јуче доживех (није то ни први пут),
  да одем до ДЗ-а пошто ми дете повраћа и докторка која је радила пре подне (дошли у ДЗ 12:45) каже да завршава смену у 13 и да не може да погледа дете ??? иначе дотична има 5 титула пре имена – прим. др.мр.сц. и разне3,14чке материне… али јој то не представља проблем да
  нас ладно одјеббе и пребаци у поподневну смену, окрене се и оде кући…
  Питам ону медицинску шалтерушу, онако смирено, зар није тужно да „доктор“ одбије пацијента – поготово дете које се жали на бол у стомаку ? Каже шалтеруша да је то сасвим нормално пошто „струка“ није довољно стимулисана ни за ово што ради редовно, камоли да се посвећују ванредним случајевима ?????

  Е па струко, молите Бога да се не деси оно за шта Га ја молим да се деси – и то све чешће и све јаче у последње време.. Сваку ћете сузу дечју платити, крв вам ебем „стручну“….

 • drNele

  juce sam cuo termin „antivacinaska mafija“ haha. majku im mafijasku

 • ПАТРИОТА

  Ово је озбиљна држава? xaxaxaxa

  • Миодраг

   Е мој пријатељу, ономе што си прво напоменуо да је држава дала милионе да купи вакцине додај и то да је дала и милионе да „рециклира“ неупотребљене…