ИЗЕТБЕГОВИЋ: Тањуг је пренео лажну вест!

7

Делове интервјуа којег је члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић дао немачком Дојче велеу новинска агенција Тањуг пренела је нетачно, изван контекста и тенденциозно, искривљујући саму суштину изјаве, наводи се у саопштењу из Кабинета члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

„Тако пренесена информација изазвала је серију непримерених и предимензионираних реакција. Уредништво Тањуга је из Кабинета члана Председништва БиХ упозорено да информација коју су пренели не одговара истини, у шта се лако уверити прегледавањем видеоинтервјуа који је доступан целокупној јавности.

Уместо да исправе очигледну „лажну вест коју су пласирали, из Тањуга су наставили да обмањују јавност, изврћу чињенице и пласирају нове неистине“, додаје се.

Тиме је постало јасно да Тањуг није случајно погрешио, него да иза свега стоји нечија намера да се наруше односи Босне и Херцеговине и Србије и баци сенка и креира лоша атмосфера уочи посете Председништва БиХ Београду“, закључује се у саопштењу.

У јуче објављеном интервјуу за Дојче веле Изетбеговић је рекао да је што се њега тиче Косово до сада требало да буде признато, али да је за то потребан консензус на нивоу БиХ.

Упитан да са „да“ или „не“ одговори да ли ће БиХ у једном тренутку признати Републику Косово Изетбеговић је рекао: „Надам се да“.

Агенција Тањуг и већина београдских медија Изетбеговићев одговор пренели су са “Да“.

Редакцији Тањуга се, међутим, јуче јавио саветник за информисање у Изетбеговићевом кабинету који је с правом указао да је Изетбеговићев одговор, прецизно, био: „Надам се да да“.

Јасно је, наиме, да без сагласности остала два члана Председништва БиХ, посебно без српског члана Председништва БиХ, званично Сарајево ту одлуку не може да донесе, што потврђује и Изетбеговић, у истом интервјуу, рекавши:
„Уколико се српски представници у БиХ томе и свему другоме супротставе, одлуке нема“.

Тањуг је, међутим, навео да одговор Изетбеговића на питање да ли ће БиХ признати Косово – „надам се“ – јесте непрецизно пренет са „да“, али је његов политички став по том питању верно пренет, с обзиром на његову изјаву да је БиХ и досад требало да призна Косово.

 • Simerijanac

  Зелени Баке је зимус покушао да поново покрене тужбу против Србије а у вези „агресије“ на Бејха ,а без сагласности српског члана предсједништва.

  Слао је некакву Тужбу Суду у Хагу ( тај Суд је онај легалан- међународни и никако га не треба мијешати са оним казаматом за Србе) па му писмо вратили тражећи потписе и друга два члана Предсједништва Бејха ( Иванића и Ћовића). Ова два се наравно, нијесу потписали. Нити им је то падало на памет.

  Баке мислио да је то његов трокутистан ( ТЗ- ЗЕ-СА) па да изјјебе једну тако важну Институцију која понављам, никакве везе нема са оним привременим казаматом који само Србима суди.

  Баке је комедија- једно прича, друго мисли а треће ради.

  Нешто ми говори да ни он сам није начисто шта је то јуче рек’о за DW, какву им је изјаву дао и која је то права а која је лажна вијест.

  Неби ме изненадило кад би сјутра причао како је Тањугова вијест права, а DW-ова лажна.

 • моћни Ђоле Јанговић

  Због чега се народ прима на ове провокације Тањуге када Бакир ионако лапрда шта му прдне у луду главу и нарочито пред изборе?
  Његова „босна“ може признати „косову“, само ако Срби из Српске полуде, а и тад је мала шанса. Процедурални разлози и УСЛОВИ за ово признање Н Е П О С Т О Ј Е!