Прочитај ми чланак

ИЗЕТБЕГОВИЋ: Тањуг је пренео лажну вест!

0

Делове интервјуа којег је члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић дао немачком Дојче велеу новинска агенција Тањуг пренела је нетачно, изван контекста и тенденциозно, искривљујући саму суштину изјаве, наводи се у саопштењу из Кабинета члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

„Тако пренесена информација изазвала је серију непримерених и предимензионираних реакција. Уредништво Тањуга је из Кабинета члана Председништва БиХ упозорено да информација коју су пренели не одговара истини, у шта се лако уверити прегледавањем видеоинтервјуа који је доступан целокупној јавности.

Уместо да исправе очигледну „лажну вест коју су пласирали, из Тањуга су наставили да обмањују јавност, изврћу чињенице и пласирају нове неистине“, додаје се.

Тиме је постало јасно да Тањуг није случајно погрешио, него да иза свега стоји нечија намера да се наруше односи Босне и Херцеговине и Србије и баци сенка и креира лоша атмосфера уочи посете Председништва БиХ Београду“, закључује се у саопштењу.

У јуче објављеном интервјуу за Дојче веле Изетбеговић је рекао да је што се њега тиче Косово до сада требало да буде признато, али да је за то потребан консензус на нивоу БиХ.

Упитан да са „да“ или „не“ одговори да ли ће БиХ у једном тренутку признати Републику Косово Изетбеговић је рекао: „Надам се да“.

Агенција Тањуг и већина београдских медија Изетбеговићев одговор пренели су са “Да“.

Редакцији Тањуга се, међутим, јуче јавио саветник за информисање у Изетбеговићевом кабинету који је с правом указао да је Изетбеговићев одговор, прецизно, био: „Надам се да да“.

Јасно је, наиме, да без сагласности остала два члана Председништва БиХ, посебно без српског члана Председништва БиХ, званично Сарајево ту одлуку не може да донесе, што потврђује и Изетбеговић, у истом интервјуу, рекавши:
„Уколико се српски представници у БиХ томе и свему другоме супротставе, одлуке нема“.

Тањуг је, међутим, навео да одговор Изетбеговића на питање да ли ће БиХ признати Косово – „надам се“ – јесте непрецизно пренет са „да“, али је његов политички став по том питању верно пренет, с обзиром на његову изјаву да је БиХ и досад требало да призна Косово.