ИЗЕТБЕГОВИЋ СТИЖЕ У БЕОГРАД: Огласила се и Aмбасада СAД у Сарајеву

11

Председништво Босне и Херцеговине прихватило је у уторак на седници позив председника Србије Aлександра Вучића за званичну посету Србији 6. и 7. децембра, јавља Фена.

Истовремено, у Београду су се састали представници министарстава спољних послова БиХ и Србије, који су се сложили да је билатерална сарадња између БиХ и Србије добра и интензивна, али је потребно решити питање међудржавне границе.

Кисели осмеси: Бакир Изетбеговић и Aлександар Вучић (Фото: Танјуг)

Како је закључено, Комисије Србије и БиХ за питање границе требале би што пре да се састану и разговарају о тој теми.

На састанку је наглашено да две државе имају добре политичке и економске односе, који последњих година, иду узлазном путањом. 

Разговарано је и о јачању привредне сарадње и инфраструктурног повезивања, а наглашено је и да о доброј билатералној сарадњи сведочи и број реализованих најављених посета званичника две државе, посебно у 2017. години. 

Како се наводи, с обзиром да су аспирације обе земље приближавање ЕУ, на састанку су размењене информације о стању европских процеса, те је разговарано о јачању сарадње у области европских интеграција, уз изражено очекивање да ће ускоро бити потписан Споразум о сарадњи између Савета министара БиХ и Владе Србије у процесу приступања ЕУ. 

Делегацију БиХ предводио је заменик министра спољних послова Јосип Бркић, док је српску делегацију предводио државни секретар Немања Стевановић, наводи Фена.

Огласила се Aмбасада СAД у Сарајеву

Не постоје паралеле између Републике Српске и Косова, а СAД су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету БиХ, поручују из Канцеларије за односе са јавношћу Aмбасаде СAД у Сарајеву на молбу Тањуга да прокоментаришу изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о Косову и евентуалне последице по регион.

Упитани како виде Изетбеговићеву изјаву да је БиХ требало одавно да призна Косово, чиме се оспорава територијални интегритет Србије, гаранта Дејтонског споразума, односно уставног поретка и територијалног интегритета БиХ, и да ли то може да угрози крхке односе у региону, у одговору наводе:

– Став Владе СAД по овом питању је јасан. Не постоје паралеле између Републике Српске и Косова. БиХ је била суверена и међународно призната држава и пре Дејтонског споразума. СAД и остале чланице међународне заједнице су у потпуности посвећене суверенитету и територијалном интегритету Босне и Херцеговине.

Како истичу, као гаранти Дејтонског мировног споразума и сами српски званичници су јавно изразили посвећеност територијалном интегритету БиХ.

У Канцеларији за односе са јавношћу Aмбасаде СAД у Сарајеву истичу да су Република Српска и Федерација БиХ фундаментални елементи унутрашње политичке организације БиХ.

– Као што је добро познато, Дејтонски мировни споразум и Устав Босне и Херцеговине не нуди права било којем од два ентитета да се отцепе од БиХ. Постојање било којег од два ентитета је у потпуности зависно од постојања БиХ – закључује се у одговору.

А да ли бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић поново прибегава ратоборној реторици јер је незадовољан  положајем Рашке (Санџака) у оквиру Србије прочитајте овде: НОВИ УДАР НА СРБИЈУ: Бакирова мета није Косово него — Санџак.

  • perungromovnik

    па пихчка ли ти маттерина Кормак, шта једеш говвна и причаш о неком међународно признатој босни и њеном територијалном суверенитету а по теби Србија нема право на територијални суверенитет? ДАБОГДА ЦРКЛА куррво једна травеститска! хааак, пуууу! у уста ти се посерем твоја жвалава!

  • HRVACKI KRALJ KRELE IV

    Ruske zastave na prozore !!! Svi !!! I zatvorite ih, smradovi dolaze.