ИСТИНА ИЛИ ФИКЦИЈА ТАЈНЕ СТУДИЈЕ БУНДЕСВЕРА: Пале Балкан, плаше се Русије

2

Последњих година се говори о могућности распада Европске уније, колапсу Запада и западног система, па и о светској кризи и могућим новим светским ратом. Те приче су постале посебно актуелне заоштравањем односа између Запада и Русије због Украјине.

Сада је Бундесвер урадио једну озбиљну студију у којој се предвиђа могући крај Запада какав је досад био. Сматрам да су процене прилично реалистичне и озбиљно утемељене на актуелном стању у светској политици. Немачка је показала да је озбиљна држава која води рачуна о томе, а поставља се питање колико су свега овога у довољној мери свесни и у Бањалуци и у Београду, каже за „Вести“ др Дарио Видојковић, историчар и асистент на Катедри за Новију историју на Универзитету у Регензбургу.

Подсећајући на пораст тероризма, да осим претњи на војном плану постоје намножене економске и политичке кризе, др Видојковић указује да из анализе немачке војске испада да док Бундесвер сматра врло вероватном могућност распада ЕУ, „водећи немачки политичари се тако нипошто не изјашњавају.“

– Политичари попут министарке за одбрану Урсуле фон дер Лајен више воле да говоре оптимистички о даљој будућности ЕУ и потенцирају немогућност њеног распада. Зато је интересантан и тренутак обелодањивања ове студије која има вишеструки значај. Може да послужи као упозорење немачком јавном мњењу о заиста пољуљаном стању у коме се тренутно налази ЕУ. И у том погледу заиста има разлога за страх, мада за сада нема неких већих реакција. Могуће је и да тиме Бундесвер жели да пошаље сигнал да немачка влада треба више да улаже у војску, баш онако како је и председник САД Доналд Трамп тражио од земаља савезника у НАТО-у. Наравно, уз то иде повећање пореза, па се можда намера да се алармантним тоном ове студије грађани приволе да подрже такву војно-финансијску политику како би Немачка могла адекватно да буде припремљена на изазове које студија описује – процењује Видојковић.

Он истиче да се из документа може видети да Немачка „мултиполарни свет који заговара руски председник Владимир Путин приказује у врло лошем светлу и конотира се са „хаосом“ и појачаним конфликтима широм света“.

– У том светлу ова студија може да се посматра као припрема јавности на евентуално заоштравање конфликта са Русијом, па чак и на рат са њом. Новим санкцијама и сталним претњама против Русије Запад свакако не следи пут деескалације и поправљања међусобних односа. Ту је и политика ширења ЕУ, али пре свега и НАТО-а све даље на Исток, што Русија подразумева као један акт агресије против ње.

У свему овоме, истиче наш саговорник, ни у оваквој хипотетичкој пројекцији, не треба заборавити Балкан.

– Балкан се управо последњих година поново потпаљује како би изнова постао буре барута. Када је реч о одразу могућих сценарија на Србију и српски народ, најзначајније је питање даљег проширења Уније, односно уласка Србије, али и БиХ, у ЕУ.

Видојковић даље сматра да већ „имамо случај ‘вишеструких конфронтација’ о којима пише Бундесвер“, подвлачећи претњу од терористичких напада, сукоб између Северне Кореје и САД и њених савезника у региону Далеког истока.

– Тако да су процене у овој студији прилично реалистичне и озбиљно утемељене на актуелном стању у светској политици, што је уједно чини уверљивом и застрашујућом. То су реални изазови за које треба спремити адекватне одговоре. Овом студијом је Немачка само показала да је још озбиљна држава која води рачуна о томе, а поставља се питање колико су свега овога у довољној мери свесни и у Бањалуци и у Београду. Надам се да се и у РС и у Србији на озбиљан начин посматрају ови трендови – каже наш саговорник.

Баук тероризма

– Британски Брегзит и државна криза у Шпанији су само најновији примери фундаменталне кризе која озбиљно прети да угрози даљи опстанак ЕУ. Не треба заборавити да су ту и још нерешени дубоки економски проблеми у виду до гуше задужених земаља на југу ЕУ, пре свега Грчке, али и Италије и других земаља. Не заборавимо још и масовни мигрантски талас који и даље, иако са нешто мањом жестином, запљускује Европу, као и серију исламистичких терористичких напада, онда се Запад заиста налази у једној дубокој кризи. Тако да уопште није зачуђујуће да се након свега изради једна оваква студија која се управо бави свим овим питањима – наглашава Видојковић.

 • djole

  Trebalo bi da pitamo sluzbu da li moze malo vise tekstova o dobrim Francuzima, nakon serije o papstvu. Ili smo taj deo vec batalili, pa sad pre okretanja kaputa potpuno na istok, treba postepeno da prolazimo uveravanja dresdenskog tipa o profesionalnosti i dobronameri „validnog“ Gasprom saveznika.

  …….Немачка је показала да је озбиљна држава која води рачуна о томе……..
  асистент на Катедри за Новију историју на Универзитету у Регензбургу……..jedno drugo sebi kontrira. Nemacka je kolonija malih drzavica bila uvek osim jednog perioda u doba Bizmarka. I Vilhelm i Hitler su imali gazde.

  …..као припрема јавности на евентуално заоштравање конфликта са Русијом, па чак и на рат са њом……..ne pricaj, zato emisare vec poceli da glume i predsednici i ministri inostranih poslova, a ne nize cate. Zato Gasprom planira i trecu cev ili Volkswagen svoje motore u ruska kola…..

  ……Балкан се управо последњих година поново потпаљује како би изнова постао буре барута…….on to nikad nije ni prestao da bude jer su problemi uvek ostajali nereseni da bi ga gazde bili „partneri“……da bi Rus mogao da gradi „tokove“ i „bolja kola“…….

  • E. Lirsch

   Malo je onih koji znaju ad je nemacki General jos pre par godinica izjavio…“Nemacke granice se brane na Hindokusu“…(Avganistan) a da je malo kasnije Gwido zb´vani (pederas) Aussenministar… dao izjavu bez posebnog odjeka u kojoj tvrdi da „Nemacka mora da svoju energetsku nezavisnost osvoji oruzjem“… Pametnom dosta. Al pametnih malo.