Прочитај ми чланак

ИСТИНА ИЛИ ФИКЦИЈА ТАЈНЕ СТУДИЈЕ БУНДЕСВЕРА: Пале Балкан, плаше се Русије

0

Последњих година се говори о могућности распада Европске уније, колапсу Запада и западног система, па и о светској кризи и могућим новим светским ратом. Те приче су постале посебно актуелне заоштравањем односа између Запада и Русије због Украјине.

Сада је Бундесвер урадио једну озбиљну студију у којој се предвиђа могући крај Запада какав је досад био. Сматрам да су процене прилично реалистичне и озбиљно утемељене на актуелном стању у светској политици. Немачка је показала да је озбиљна држава која води рачуна о томе, а поставља се питање колико су свега овога у довољној мери свесни и у Бањалуци и у Београду, каже за „Вести“ др Дарио Видојковић, историчар и асистент на Катедри за Новију историју на Универзитету у Регензбургу.

Подсећајући на пораст тероризма, да осим претњи на војном плану постоје намножене економске и политичке кризе, др Видојковић указује да из анализе немачке војске испада да док Бундесвер сматра врло вероватном могућност распада ЕУ, „водећи немачки политичари се тако нипошто не изјашњавају.“

– Политичари попут министарке за одбрану Урсуле фон дер Лајен више воле да говоре оптимистички о даљој будућности ЕУ и потенцирају немогућност њеног распада. Зато је интересантан и тренутак обелодањивања ове студије која има вишеструки значај. Може да послужи као упозорење немачком јавном мњењу о заиста пољуљаном стању у коме се тренутно налази ЕУ. И у том погледу заиста има разлога за страх, мада за сада нема неких већих реакција. Могуће је и да тиме Бундесвер жели да пошаље сигнал да немачка влада треба више да улаже у војску, баш онако како је и председник САД Доналд Трамп тражио од земаља савезника у НАТО-у. Наравно, уз то иде повећање пореза, па се можда намера да се алармантним тоном ове студије грађани приволе да подрже такву војно-финансијску политику како би Немачка могла адекватно да буде припремљена на изазове које студија описује – процењује Видојковић.

Он истиче да се из документа може видети да Немачка „мултиполарни свет који заговара руски председник Владимир Путин приказује у врло лошем светлу и конотира се са „хаосом“ и појачаним конфликтима широм света“.

– У том светлу ова студија може да се посматра као припрема јавности на евентуално заоштравање конфликта са Русијом, па чак и на рат са њом. Новим санкцијама и сталним претњама против Русије Запад свакако не следи пут деескалације и поправљања међусобних односа. Ту је и политика ширења ЕУ, али пре свега и НАТО-а све даље на Исток, што Русија подразумева као један акт агресије против ње.

У свему овоме, истиче наш саговорник, ни у оваквој хипотетичкој пројекцији, не треба заборавити Балкан.

– Балкан се управо последњих година поново потпаљује како би изнова постао буре барута. Када је реч о одразу могућих сценарија на Србију и српски народ, најзначајније је питање даљег проширења Уније, односно уласка Србије, али и БиХ, у ЕУ.

Видојковић даље сматра да већ „имамо случај ‘вишеструких конфронтација’ о којима пише Бундесвер“, подвлачећи претњу од терористичких напада, сукоб између Северне Кореје и САД и њених савезника у региону Далеког истока.

– Тако да су процене у овој студији прилично реалистичне и озбиљно утемељене на актуелном стању у светској политици, што је уједно чини уверљивом и застрашујућом. То су реални изазови за које треба спремити адекватне одговоре. Овом студијом је Немачка само показала да је још озбиљна држава која води рачуна о томе, а поставља се питање колико су свега овога у довољној мери свесни и у Бањалуци и у Београду. Надам се да се и у РС и у Србији на озбиљан начин посматрају ови трендови – каже наш саговорник.

Баук тероризма

– Британски Брегзит и државна криза у Шпанији су само најновији примери фундаменталне кризе која озбиљно прети да угрози даљи опстанак ЕУ. Не треба заборавити да су ту и још нерешени дубоки економски проблеми у виду до гуше задужених земаља на југу ЕУ, пре свега Грчке, али и Италије и других земаља. Не заборавимо још и масовни мигрантски талас који и даље, иако са нешто мањом жестином, запљускује Европу, као и серију исламистичких терористичких напада, онда се Запад заиста налази у једној дубокој кризи. Тако да уопште није зачуђујуће да се након свега изради једна оваква студија која се управо бави свим овим питањима – наглашава Видојковић.