Прочитај ми чланак

ЦЕНТАР ЗА БЕЗБЕДНОСТ: Чувајте се! Поново су актуелне преваре са фирмама

0

Овакав вид преваре је веома опасан јер поједине фирме могу да доживе банкрот. То је стара шема преваре која је временом еволуирала. Најчешће, фирма која врши превару јесте регистрована као д.о.о. и овако регистроване фирме одговарају само оснивачким улогом и имовином фирме.

Како превара функционише? Преварантска фирма наручује робу од фирме која је мета, најчешће су то мање количине робе у почетку, и веома често по вишој цени од оне коју је фирма мета продавала ту исту робу. У неком тренутку, наруџбина робе се повећава а када додје за наплату преварантска фирма нестаје као и њени директори. Често фирме које су мете дају робу на неки вид одложене наплате или манипулатори из преварантске фирме успевају да издејствују договор о каснијем плаћању, наводно док се роба не испоручи трећем лицу. Често те преварантске фирме као неки вид осигурања понуде меницу, знајући да ће они свакако нестати пре него што меница буде пуштена.

Преваранти више не отварају нове фирме јер је то сумњиво, па углавном купују старије фирме које имају датум оснивања од пре неколико година. Такве фирме не постају сумњиве, јер наводно раде годинама уназад. Медјутим, веома је важно да се у Агенцији за привредне регистре провери да ли је та фирма и даље у власништву старог власника или је купљена пре два, три месеца. Проверавајте картицу “Одлуке регистратора” на сајту Агенције за привредне регистре, јер тамо стоје сви податци, односно биће уписано да ли је фирма продата скоро. Неретко, такве фирме се пребаце на некога са лажним документима, украденим идентитетом, људима који живе ван Србије…

Дешава се да у нкеом тренутку фирма мета почиње да схвата да послује са фирмом која ће их можда преварити. Медјутим, не може се ништа урадити у том тренутку јер ту практично да и не постоји кривично дело. Пуштањем менице, добићете само одредјена средства која та преварантска фирма има на свом рачуну, а то је најчешће нешто ситно. Чак и када тужите ове фирме, уопште није лако наплатити дугове.

Шта можете да учините да не будете жртва ове преваре? Проверавајте сајт Агенције за привредне регистре, информишите се код других који послују са том фирмом, проверите сваку причу коју вам исприча представник те фирме јер су ти људи често веома вешти манипулатори, инсистирајте да састанке имате код њих у канцеларијима, често инсистирајте и на томе да вам покажу где складиште робу коју су узимали или планирају да узму од вас.