Прочитај ми чланак

БиХ У „ЖУТОМ“, ЦГ У „ЦРВЕНОМ“, снег оковао СЛО и ХР

0

Београд -- У БиХ издат је "жути" метео-аларм, у Сарајеву је пао снег. Црна Гора је у "црвеном" због кише, а и у Србији ће бити осетно хладније.

У Сарајеву је пао снег, а метеоролози упозоравају да се током вечери очекују јаче падавине и да је издат „жути“ метео-аларм у главном граду и већем делу БиХ.

Температура у Сарајеву је два степена, а током ноћи ће се спустити испод нуле.

Снежне падавине се очекују и наредних дана, преноси Клиx.ба.

У наредним данима очекују се суснежица и снег у већем делу БиХ, а на планинама снег.

Прогнозирана висина новог снежног покривача је између 5 и 15 центиметара.

Иначе, снег је пао и у Словенији и Хрватској, док је у Црној Гори проглашен црвени метео-аларм због кише.

Европска мрежа метеоролошких сервиса објавила за данас црвени метео аларм за целу територију Црне Горе. Аларм је на снази због јаке кише која се очекује, најмање 50 мм за 12 сати, удара ветра већих од 50 км/х, као и јаке грмљавине.

Из Завода за хидрометеорологију и сеизмологију је саопштено да су могуће обилне падавине.

Први јачи снег који је захватио већи део Словеније стварао је потешкоће у саобраћају, посебно на ауто-путу из Љубљане према Копру.

Због јаке буре и снега у раним јутарњим сатима покварила се електрична мрежа на подручју словеначке обале, где је без струје остало неколико хиљада потрошача.

Инцидената у вези са временским непогодама било је и на подручју Нове Горице, Цеља и Марибора, а због преливања мањих потока дошло је и до поплава у неким местима на западу државе.

Снег који пада у Хрватској такође прави проблеме у саобраћају. Снег на путу за Загреб. Због олујног ветра затворене и бродске линије.

Снег је, како јавља хрватски портал Индеx.хр, затрпао Капелу, пада на Сљемену, у Горском Котару…Мокри и клизави коловози праве проблеме на путевима у унутрашњости, а олујна бура ствара проблеме у саобраћају на приобалним подручјима. Могући су и одрони, упозоравају надлежне службе.

У Србији ће у уторак бити претежно облачно и осетно хладније, местимично с кишом, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Киша ће ујутру бити интензивнија у северним и западним крајевима, а током дана углавном слаба и у прекидима. Дуваће слаб до умерен ветар

На вишим планинама југозападне Србије очекује се влажан снег уз формирање снежног покривача.

Јутарња температура биће од четири до девет степени, а највиша дневна од шест на западу и северозападу до 15 степени на истоку земље.

И у Београду ће бити облачно и осетно хладније, са слабом кишом у прекидима. Температура без већег колебања, око седам степени.