Прочитај ми чланак

А РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА: Србија нерешено са Ј. Корејом МЛАДА РЕПКА: Пета победа у низу!

0

Фудбалска репрезентација Србије је у свом последњем наступуу 2017. одиграла у гостима 1:1 са Јужном Корејом, уз други погодак Љајића на азијској турнеји.

Меч у коме се играло на махове, донео је доста тога за анализу у игри наше националне селекције.

Петнаестак минута првог полувремена деловали су одлично, након чега је уследио пад, а пад се десио и одмах после вођства, јер су „орлови“ у првој наредној акцији ривала скривили једанаестерац. Ипак, имајући у виду да ово била пријатељска утакмица, да је и поред тога залагање било на завидном нивоу, те да су заиграла шесторица „златних орлића“ који су били омладински прваци света 2015, уз победу над Кином пре четири дана (2:0) одлазак на Далеки Исток може се оценити као успешан. Нашу националну селекцију сада чека жреб за Светско првенство, 1. децембра у Москви, на коме ће се наћи и Јужна Кореја, која јесте одиграла за нијансу боље у Улсану, али је репрезентација Србије створила квалитетније шансе.

ТОК МЕЧА

Прво полувреме: Одличних 15 минута „орлова“, а онда пад

Није дуго прошло од почетка сусрета да „орлови“ припрете ривалу. Ценаршут Обрадовића са левог крила Марко Грујић је дочекао волеј ударцем, а снажан покушан није био и прецизан, иако је изазвао уздахе на трибинама. Међутим, та иста публика имала је разлога и за задовољство, услед агилног наступа њихових љубимаца.

Капитенов јубилеј

Пред интонирање химни, Браниславу Ивановићу је председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза уручио дрес поводом 100. наступа за државни тим, а први човек корејског Савеза цвеће.

Тактички одговорни, у формацији 4-4-2, успевали су да примире покушаје „орлова“ да се пробију кроз средину, а притом су често преко офанзивних бекова освајали простор и госте терали да се у великом броју посвете дефанзивним задацима на око 20 – 30 метара од свог гола.

Сергеј Милинковић-Савић је успевао да припрети супарнику, како проигравањем Пријовића, тако и ударцем који му је у 14. минуту изблокиран, а у наредном су наши поново опробали волеј.

Aдем Љајић је то учинио са више од 20 метара, што је отприлике била и дистанца за колико је лопта промашила мету.

У главној улози је, недуго затим, поново био Сергеј. Млада звезда Лација је на свом другом мечу за „A“ селекцију припретила у 20. минуту, када је после дуплог паса са Пријовићем опробао шут са 20 метара, а лопта прохујала тик покрај спољне ивице стативе.

Све боља игра наше репрезентације умало им је донела вођство у 27. минуту, у коме је Aдем Љајић са 17 метара лукаво а снажно извео слободан ударац, који је голман Чо Хјун-ву успео да укроти крајњим напором.

Јужна Кореја – Србија 1:1

Стрелци: 0:1 Aдем Љајић (59), 1:1 Ку Ја-чеол, пенал (61)
Улсан – Стадион: Улсан мунсу; Капацитет: 44.102; Судија: Ма Нинг (Кина)

Јужна Кореја: Чо Хјун-ву – Чо Чул-сун, Јанг Хјун-су, Ким Јонг-гвон, Ким Мин-ву – Квон Чанг-хун, Јунг Ву-јанг, Ки Сунг-јуенг, Ли Ђае-сунг – Ку Ја-чеол (од 70. Ли Киун-хо), Сон Хеунг-мин
Србија: Стојковић (од 46. Дмитровић) – Рукавина, Ивановић (од 68. Вељковић), Вуковић, Обрадовић – Максимовић, Грујић – Живковић (од 81. Радоњић), С. Милинковић-Савић (од 75. Гаћиновић), Љајић – Пријовић

Недуго затим, на терену се „закувало“. Када је Сон рукама послао Обрадовића на тло, па приметио да се не чује судијска пиштаљка, упутио је искоса с десне стране ударац који је Стојковић успео да одбрани.

након те изненадне ситуације „1-на-1“ српски фудбалери стуштили су се ка арбитру Ма Нингу, изузетно незадовољни што је остао нем на очигледан прекршај.

Та акција домаћих, после петнаестак минута доминације Србије, подигла је самопоуздање екипи Јужне Кореје, која је поново кренула са брзим додавањима, у нади да ће тако, као и хитрим освајањем терена, висинску разлику актера утакмице преокренути у своју корист.

Умало су то и учинили у завршних десетак минута првог полувремена, пробијајући дефанзивне линије „орлова“, које се јесу повијале пред налетима ривала, али нису пукле.

Стојковић више није имао озбиљних послова попут шута Сона након недосуђеног прекшаја, али је домаћин потпуно преузео конце игре у своје руке и у прилично добром издању завршио уводни део утакмице.

Друго полувреме: Боље издање, два гола и одлични голмани

Други део меча почео је једном изменом у нашем табору, јер је Стојковића на голу заменио Марко Дмитровић. И, није се најпре игра одвијала како је стручни штаб замишљао, јер дуго, баш дуго „орлови“ нису могли да приђу супарничком казненом простору.

A када су акцију на средини терена у 59. минуту отпочели Живковић и Пријовић, десио се погодак. Лопта је стигла до Сергеја Милинковић-Савића, који је кренуо кроз средину, сачекао да њему приђу два најближа дефанзивца ривала, а онда „поткопао“ лопту и проиграо на левом крилу Aдема Љајића, чији је прецизан шут донео 1:0, али и велико славље голгетера и Младена Крстајића, вршиоца дужности селектора.

Међутим, већ у следећој акцији Јужне Кореје, Јагош Вуковић је одгуравањем супарника у казненом простору Србије скривио једанаестерац. „Орлови“ нису могли да верују да је кинески арбитар досудио најстрожу казну, но њу је Ку Ја-чеол искористио да са беле тачке матира Дмитровића, који се бацио десно, а лопта отишла у другу страну за 1:1.

Борба се тада распламсала, а нарочито су борбени били наши фудбалери, незадовољни поменутом судијском одлуком. Они су први и створили нову прилику, када је Љајић „из прве“ шутирао после додавања Обрадовића, али је озбиљно припретила и прва звезда Јужне Кореје, Сон, који је лепо шутирао с десне стране, а Дмитровић врховима прстију скренуо лопту у корнер.

На терен су, средином другог полувремена, ушла још два „златна орлића“, Вељковић и Гаћиновић, који су одменили капитена Ивановића и „СМС“-а, али интензитет игре није сплашњавао. Напротив. Aкција Гаћиновић – Живковић за епилог је имала шут који је за врло мало био непрецизан, а недуго затим Сон је поново опробао свој ударац, овога пута са дистанце. Девет минута пре краја утакмице у Улсану, заменивши Aндрију Живковића, за „A“ тим Србије дебитовао је Немања Радоњић.

Пред сам завршетак, Марко Дмитровић је још двапут добро интервенисао, спречивши Сона да га савлада најпре са леве стране, где се нашао после дугог додавања, а онда и са десне, одакле је опробао свој волеј у 91. минуту.

ЕП: Радуновић одбранио победу, пета у низу!

Млада фудбалска репрезентације Србије савладала је на гостовању Јерменију у мечу петог кола квалификација за Европско првенство – 0:1.

Јерменија – Србија 0:1 (0:0)
Лутовац 53′

Јерменија: Aвагијан – Хамбарџумијан, Саргсијан, Карташијан, Петросијан – Кочаријан, Хајрепетијан – Јегхиазаријан, Aветисијан, Хакобијан – Aхекијан.
Србија: Радуновић – Гајић, Јовановић, Миленковић, Богосавац – Лукић, Машовић, Пантић – Лутовац (од 74. Златановић), Aџић (од 56. Мићин) Јовић.

Табела:
1. Србија 4 0 0 12:3 12
2. Русија 3 1 1 8:4 10
3. Јерменија 2 1 3 5:10 7
4. Aустрија 2 0 1 8:1 6
5. Гибралтар 1 0 5 1:14 3
6. Македонија 1 0 2 3:3 3

Екипа Горана Ђоровића има максималан учинак у Групи 7, и победом у Јеревану задржала је прво место на табели.

Једини гол на мечу постигао је Aлександар Лутовац у 53. минуту меча.

Млада репрезентација Србије била је бољи противник и одмах на старту поставила темпо, али су гости успевали да одоле нападима ’Орлића’ у првом полувремену.

Покушавали су изабраници да преко Јовановића, Јовића, Aџића дођу до гола, ипак њихови ударци нису били довољно јаки да савладају гол Aвагијана.

Покушавали су домаћини да савладају гол Бориса Радуновића, али голман наше екипе није имао тежак посао да сачува мрежу.

Србија је после неколико учесталих напада у 42. минуту имала најбољу прилику да дође до вођства, али је фудбалер Рада Aлександар Лутиовац промашио празан гол са мање метар.

У другом делу меча изабраници Горана Ђоровића су наставили где су и стали и нападали гол Јерменије.

Коначно, ’Орлићи’ долазе до вођства у 53. минуту преко Aлександра Лутовца који се искупио за промашај у првом делу меча. Фудбалер Рада је примио одличан пас Данила Пантића и из другог покушаја затресао мрежу Aвагијана.

У наставку меча Србија је претила, а најбољу шансу имао је Јовић у 67. минуту, али је погодио само стативу.

Јерменија је у финишу меча имала најбољу прилику да поведе, али је голман Борис Радуновић спасао ’Орлиће’ и сјајно интервенисао.

Изабраници Горана Ђоровића на сјајна начин се опростио од календарске 2017. године.