ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕ У САРАЈЕВУ: Зашто Бакир „активира“ ратну опцију

6

Иза поређења Републике Српске са Каталонијом и ратних поклича, крије се покушај Бакира Изетбеговића да поправи рејтинг пред изборе идуће године.

Да ли је Република Српска идућа Каталонија у Европи? Бошњачки лидер Бакир Изетбеговић, судећи према изјавама које даје, прижељкује тако нешто.

© AP Photo/ /Hidajet Delic

Изетбеговићева реакција на интервју који је Милорад Додик дао београдском листу „Вечерње новости“ иде у том правцу. Додик је поновио свој већ дуже време изношен став да је БиХ морање, а не жеља, док је као политички циљ означио независност РС.

„Гарантујем, независна Српска ће нам пасти у крило као зрела јабука. БиХ је неодржива, а када би се РС данас издвојила, не бисмо имали ниједан проблем да живимо као самостална држава. Кад бих могао сутра да направим независну РС, а да не падне ниједна глава, урадио бих то“, рекао је Додик.

Изетбеговић одговара претњом: у случају да Република Српска крене путем Каталоније и прогласи независност, Изетбеговић за „Дојче веле“ каже да ће радити оно што ће радити све патриоте — „бранити оно на шта смо стекли право борбом од 1992-1995, па и самим Дејтонским мировним споразумом“.

„Ако произведу друго полувреме, мислим да ће они који га произведу изгубити — надам се политички, а не војно“, рекао је он.

Због чега комуникација два лидера личи на „рафалну размену“ Доналда Трампа и Ким Џонг Уна, само на нижем нивоу?

Политичка судбина Бакира Изатбеговића повезана је са великобошњачким пројектом, каже историчар Чедомир Антић, а тај пројекат подразумева, како каже, стварање унитарне БиХ, у којој би Бошњаци били доминантни и да таква БиХ око себе окупи Бошњаке и муслимане из Рашке области и из делова Црне Горе.

За такав политички концепт Бошњаци нису имали подршку међународне заједнице ни током рата, каже Антић. С обзиром на то да је Изетбеговић у политичком проблему, јер је практично изгубио власт, он повремено мора да потврди првенство међу бошњачким лидерима.

„На другој страни, ту је Додик. Он и његова партија су симболи преокрета до ког је дошло у Босни. Нигде на Балкану српски народ није успео да направи преокрет и да почне да учвршћује своју позицију. То није постигао само својим радом, срећом или вештином, већ и захваљујући томе што се променио однос снага у свету и што Русија има другачију улогу овде“, каже Антић.

Додик је, без обзира на то што, каже Антић, његова политика нема значајна политичка и економска достигнућа, за Србе у Српској и изван ње, парадигма националног вође.

Када је реч о Додиковим ставовима, важно је истаћи његове речи да сања и верује да ће РС једног дана бити независна, а сам је рекао да се не може тачно одредити када ће то бити, каже политиколог Александар Врањеш. Тај став, према Врањешовим речима, Додик извлачи из става да је БиХ неодржива.

„Не руши Додик БиХ, него ће се БиХ урушити због покушаја бошњачке хегемоније, непостојања консензуса, антиуставног деловања међународне заједнице на овим просторима, нереалних снова Бошњака, њихове мржње према РС, некажњавања бошњачких ратних злочинаца, антисрпског судства у БиХ и тако даље“, каже Врањеш.

Положај Хрвата је такође нарушен бошњачком хегемонијом, наставља Врањеш, а због свега тога БиХ ће се, како каже, урушити као кула од карата, а РС ће у том тренутку бити спремна да самостално настави даље. Додик, према Врањешовим речима, само констатује то стање.

Да је БиХ морање, а не жеља није само Додиков став, већ је то доминантан став Срба у БиХ већ 25 година, каже Врањеш.

Са друге стране, у интервјуу Бакира Изетбеговића кључни елемент је, према Врањешовим речима, то што је он спреман и на рат.

„С једне стране Додик изјављује да би сутра врло радо направио независну РС када би имао неко осигурање да то неће створити конфликт, рат, жртве и томе слично. Са друге стране имамо Бакира, који априорно каже да у његовој глави и политичком програму рат постоји као опција. Ту се види основна разлика и не само када је реч о дискурсу, него када је реч о политикама између господина Додика и господина Изетбеговића“, објашњава Врањеш.

Остаје, међутим, нејасно, хоће ли Изетбеговић добити мандат да заступа политичке интересе Бошњака након наредних избора у БиХ, додаје Врањеш. Ако не добије мандат од свог народа, то ће бити показатељ шта Бошњаци мисле о његовим политичким ставовима и методама којима би бранио Босну, каже Врањеш.

„По мом скромном мишљењу, не треба давати велике изгледе Бакиру Изетбеговићу, а самим тим ни његовим методама, јер он је очигледно, према неким показатељима, политичар који неће имати велики политички успех на наредним изборима, октобра 2018. Са друге стране, сви показатељи говоре да ће Додик на следећим изборима освојити још већу количину политичке власти на свим нивоима, како у РС тако и у БиХ“, каже Врањеш.

Ради се о политичару у успону и политичару у паду, каже Врањеш, а Изетбеговић, како каже, рогобатним изјавама да је спреман и на рат, покушава да добије политичке поене.

 • perungromovnik

  ове зелене марсовце треба дефинитивно истребити да се више не курче около!

 • урбана герила

  Како су кренули гадови, још ће нама у Рашкој направити белај, па онда као ,,размена територија”, њима Рашка област, а нама Српска.

  • perungromovnik

   ма треба их све у анадолију или у крематоријум! имаће Топаловићи доста посла следеће године, требаће да раде у 3 смене јер не сме остати трага да су УОПШТЕ постојали, јер је то куга а кугу једино огњем можеш искоренити!

  • Soko Sokolov

   Мени није јасно да ви у Србији не знате за планове запада, тј. Њемачке?! Па нам су Хрвати још 89-90 г. говорили да ће од Србије остати само београдски пашалук, ако и то???. Нису они то измислили, јер је Туђман у Хрватску дошао, управо из Њемачке. Нама је ужасно сметало то, већина од нас је изгарала за матицу. Драшковић је оним демонстрацијама и „прањем Београда“, требао олакшати посао газдама. Требала је прво Србија „пасти“. Па су рачунали, да би им ми били „лакши залогај“. Југославија је и уништена (зато што је створена захваљујући највише Србима), да би се уништили Срби, јер су бунтовници и не може им се тек тако наметнути западњачки нови поредак, а и освета Њемачке за претходна два рата. Прво им је сметао епитет „југословенски“ и док га нису избрисали, нису се смиривали. Срушили су СФРЈ уз помоћ оних који су им увијек служили. Па им је сметала и СРЈ, зато сте бомбардовани, а касније притисци за цијепање на двије државе. Исцјепкали су нас као „тријешчице“, цјепају нас и даље. Не цијепају нас само они, него и ми сами себе са овим нашим подјелама и препуцавањима. Само им олакшавамо посао. Овдје не мислим на оне поткупљене издајнике, него на Србе, који воле свој народ, своју вјеру, своју територију. Још увијек се свађамо због комуниста и четника, умјесто да извучемо поуку из тих идеолошких ратова и свађа, ми настављамо. Можда превише волим свој народ, па ме зато ово све јако „боли“. Крајње је вријеме да се ослободимо тих идеолошких и топонимских подијела, ако желимо да опстанемо као народ. ОВО ЈЕ РАТ СВИХ НАС!

  • урбана герила

   Жива била Соколице! Мало ме чуди зашто у данашње време уз појам родољубља српског обавезно иде и противречење самоме себи. На ово и ти дајеш одговор, што добрим закључцима, што потоњим противречењем истим тим закључцима. Наиме, кажеш ,,ви у Србији”. На основу чега и зашто? А затим правилно уочаваш проблем ,,тријешчице”. Лук се не би распадао на комадиће кад га пресечеш, да није већ издељен сам по себи. Такође говориш не о издајницима него о Србима који воле свој народ; а одмах затим о подели на комунисте и четнике! Па молим те објасни ми како су то комунисти Срби, кад је њима у идеологији одрицање од таквих вредности као што су вера, нација, наслеђе и родољубље?! Па њима је у програму сламање кичме српству и православљу! И сад правимо уравниловку њих са људима који су бранили нејач од покоља и били највише нападани баш од тих истих комунаца. Или на пример другосрбијански олош (директан пород комуњарске ,,елите”). Причамо о Српству, а бранимо цркотину Југословенства! Хоћемо Српску државу, а позивамо се на некакве безличне ,,грађане”, желимо очување Српског етоса а не разликујемо га од којекаквих туђинских малициозних идеологија. Разумем да волиш свој народ, али родољубље подразумева јасно одређену целину која није замагљена ирационалним усвајањем онога што нам је по дефиницији непријатељско. Е, кад одредимо ко смо то ми, а ко су нам непријатељи, издајници или просто одумрло или малигно ткиво; тада ћемо моћи да кренемо, јер док год не знамо ко смо ми то тачно, нити шта желимо, нећемо знати ни куда да се покренемо. Жива била сестро, и нека нам је Бог у помоћ.

  • Soko Sokolov

   Жив био и ти мени брате!
   „Ви у Србији“, већина вас је „изненађена“, овим комадањем Србије, за нас то није изненађење. Можда сам се погрешно изразила. Вјероватно сам требала рећи „ви са територије Србије“, али сам скратила реченицу. Није то подјела за коју ме критикујеш, никада ми не би пало на ум да нас дијелим као што нас многи дијеле на „прекодринце“ и сл.. Што се тиче идеологије, ни ту се не слажемо. Свако од нас има своје виђење и своје искуство. Многима су комунисти направили зло, а има много и оних којима су четници направили исто то зло. Дођи на Мајевицу и питај Мајевчане Србе о четницима. Вјеруј ми не би ти се нимало допало оно што би чуо. Мој отац је био у СКЈ, додуше напустио је због сукоба са једним Србином. Вјеруј ми, ми смо православци били и остали и у комунизму, као и данас. Крштени смо, слава се обавезно славила као и Божић и Васкрс и никада нико није имао проблема, па ни мој отац. Лично нисам имала неких лоших искустава са комунистима, али слушајући друге и читајући историју, која се не учи у школама, престала сам идеализовати комунисте. Чињеница да је у редовима комуниста било свакаквог шљама, али и ПОШТЕНИХ и ЧЕСТИТИХ Срба, као и у четницима. Не треба све стрпати у исти кош. То су наше велике грешке. Свака идеологија има и позитивних, као и негативних ствари, али ЉУДИ су ти који користе идеологију. Покварени и преамбициозни људи покваре сваку идеологију, јер је користе за своје личне ствари. Ја знам ко сам, Србин, православац и заиста вјерујем у Господа. Противник сам овог мунструм капитализма, гдје мањина до бесвјести користи већину. Презирем лопове и оне који пљачкају и експлоатишу свој народ. Подржавам сваког оног ко ће обезбиједити бесплатно школовање и здравство сваком становнику државе у којој живим. Подржавам сваког онога ко поштује и пропагира вриједности хришћанства, ко ће учинити све да се очува наш идентитет (наши обичаји, традиција, вјера, писмо и језик). Подржавам сваког оног ко заступа чињеницу да је породица стуб ослонац друштва.
   Противник сам експлоатисања већине и стварања енормно богатих. Противник сам ЛГБТ популације. Противник сам силе и силеџија. Противник сам на силу наметања неких вриједности, које нису у нашим генима, у нашој традицији. Жесток сам противник ратова, убијања и отимања територија.
   Мислим да велика већина нас мисли и жели исто у нашој држави, само никако да РАСЧИСТИМО са неким стварима из прошлости.
   Ја сам та, па ти процијени дали сам по теби комуниста или четник.
   Нека те Господ чува.