Прочитај ми чланак

ЗБОГ БОСАНСКЕ ШКОЛЕ у Изреалу оштра негодовања

0

Босанска школа названа по про-нацистичком мислиоцу ускомешала протесте у Израелу

Треба напоменути да је вођа муслиманског света, муфтија ал-Хусеини основао муслиманску војску у Босни која је била уз за Хитлера. Лидери босанских муслимана били су главни сарадници нациста током Другог светског рата и холокауста. Они су учествовали у усташком геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима. Тражили су да буду савезници нацистичке Немачке и током рата формирали двије Нацистичке СС дивизије.

Памела Гелер

Срби су били наши савезници у Другом светском рату (а и у Првом рату прим. прев.), па је са тим подршка председника Била Клинтона босанским Муслиманима и напуштање Срба срамотна и погрешна.

Босанска школа названа по про-нацистичком мислиоцу ускомешала протесте у Израелу

Пише:
др Бостому
ЈТА 07. новембар 2017. године

ТИРАНА, Албанија (ЈТА) – Министарство иностраних послова Израела протестовало је због именовања школе у ​​Босни по муслиманском нацистичком колаборационисти, који је током холокауста подстакао антисемитску мржњу пре него што је погубљен.

Према чланку који се појавио прошлог мјесеца у Кликовим вестима, Основна школа Мустафа Бусулаџић у Сарајеву одбацила је критике због промене назива у августу, рекавши да Израел „нема права да другима даје моралне поуке“.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/skola-mustafa-busuladzic-trazi-od-izraela-da-zaustavi-gradnju-naselja-na-palestinskoj-zemlji/171027020

Бусулаџић, филозоф и педагог, написао је чланке у корист борбе против Јевреја и њиховог духа 1943. године, када су хиљаде балканских Јевреја у садашњој Босни и Херцеговини били хапшени и убијени од стране про-нацистичких усташких снага које су биле састављене од муслиманских Босанаца, католичких Хрвата и етничких Немаца у хрватској марионетсој држави.

Док су „Јевреји и њихова превара и шпекулације нестали са тржишта „захваљујући људима који се боре против њих“, написао је Бусулаџић 1943. године, „на базару је остао јеврејски дух шпекулација, камаћења и сл.

Наводећи ове и друге антисемитске текстове Бусулаџића, кога су комунисти после Другог светског рата погубили, израелска амбасада изразила је изразила протест против нечасног писма регионалној влади.

„Амбасада Израела понавља своје искрено жаљење што је Влада кантона Сарајево одобрила такав потез, посебно с обзиром на чињеницу да је огромна већина босанскохерцеговачке јеврејске заједнице брутално убијена рукама фашистичких и нацистичких окупатора с којима се Бусулаџићлично идентификовао“, написала је амбасада.

Али школа је одбацила критике Бусулаџића.

„Мултиетничко Сарајево, о којем помињете у вашем писму, је мултиетничко због Мустафа Бусулаџића и других муслимана који су својим толерантним односом према другима чинили овај град мултиетничким“, пише у писму школе.

„Бусулаџић није био антисемит; као интелектуалац, он је говорио о недостацима Јевреја, али о другим не-јеврејским трговцима који су шпекулисали и прецењивали робу. Садашња ситуација у свету, где сличне банкарске праксе изазивају економску кризу, показује да је Мустафа био у праву“, додаје се.

Услед нараштаја национализма који је подстакнут руским експанзионизмом, поштовање појединаца који су се борили против комунизма и руских трупа заједно са нацистичком Немачком је све већи феномен широм Источне Европе.
(Ипак мора да се дода да је руски „експанзионизам“ кривац за све. прим. прев)

Израел, који има јаке како пријатељске тако и трговинске везе и са Русијом и са другим земљама региона, ретко јавно коментирише такве случајеве.

За СРБИН ИНФО
превео Милутин Миливојевић