Прочитај ми чланак

ВРЕЛА ЗИМА: Врх СНС од Вучића тражи и републичке изборе

0

Напредњаци у суботу одлучују да ли ће бити ванредног гласања. За излазак на биралишта Стефановић и Михајловићева

НЕКИ од кључних људи СНС заложиће се, на седницама Председништва и Главног одбора заказаним за суботу, за расписивање ванредних парламентарних избора заједно са гласањем за београдску скупштину, сазнају „Новости“.

Најгласнији заговорници новог изласка на биралишта, како наводе наши извори, јесу чланови Председништва напредњака Зорана Михајловић и Небојша Стефановић. Међу главним разлозима које би они могли да изнесу на страначким седницама у корист распуштања парламента, јесте заоштрена ситуација, често на ивици инцидента, у клупама Народне скупштине.

Михајловићева сматра да опозиционе партије провоцирају изборе и да им зато треба „изаћи у сусрет“. У врху напредњака верују да политички сцену треба „прочистити“ и мисле да су многе опозиционе странке у потпуности изгубиле поверење грађана и сматрају да се избори прилика да се то покаже.

Један од аргумената који ће се „вагати“ у суботу јесте и то да ли су парламентарни избори потребни да би мобилисали бираче и „повукли“ резултат у Београду.

Председник СНС Александар Вучић, међутим, недавно је рекао да он мисли да није добар тренутак за парламентарне изборе, али да ће одлуку донети странка. Навео је, ипак, и да би добра страна ванредног гласања било то што би власт тако добила мирне четири године током којих не би било ниједних значајних избора, а Србија би могла да заврши важне обавезе на путу ка Европској унији.

Изборима се противе и коалициони партнери напредњака, пре свега СПС, али и мање странке које су у парламент ушле на листи СНС, попут СПО.

Београдски избори требало би да се одрже у фебруару или у марту наредне године. Спекулисало се и да би, у случају спајања са ванредним изборима, могло да се гласа већ идућег месеца али због рокова прописаних законом, то је сада практично немогуће.

ЧЕКАЈУ ЂИЛАСА

СВЕ је извесније да ће Народна странка Вука Јеремића и ПСГ Саше Јанковића наступити на заједничкој листи на предстојећим београдским и евентуалним парламентарним изборима. Они су започели разговоре о политичкој сарадњи, а спекулише се да би као свог кандидата за градоначелника најрадије видели бившег носиоца те функције Драгана Ђиласа.