НЕЧУВЕНО: Хрвати и Словенци краду туристе у сред Београда!

3

Агенције и водичи из бивше СФРЈ илегално преузимају госте у Србији. Довозе празне аутобусе, "купе" странце и воде их у обилазак престонице

СРБИЈА као све пожељнија европска дестинација, са повећаном посетом страних туриста од 18 одсто у овој години, на удару је туристичких оператера из околних земаља који нам „краду“ госте. Аутобуси са регистрацијама из суседних држава (углавном из Хрватске и Словеније), са Аеродрома „Никола Тесла“ или из луке, преузимају стране госте, воде их у обилазак и остају некажњени. У другим земљама је тако нешто незамисливо, па и када празан аутобус из Србије иде у Грчку по последњу групу наших туриста који се враћају са одмора, агенција плаћа високу таксу.

Фото: David Chang/EPA

– Према законској регулативи, страни аутобуси не смеју да улазе празни у нашу земљу, да „купе“ госте и праве туре по Србији – каже Александар Сеничић, директор ЈУТА. – Приметили смо да стижу и водичи, а њима закон забрањује да воде групе у иностранству. Хрватски и словеначки аутобуси и водичи харају по целој Србији – од Новог Сада до Ниша!

осиони страни водичи, да би избегли инспекторе говоре само у аутобусу, а када стигну на локалитет – групи дају слободно време, на Калемегдану или у Кнез Михаиловој улици. Често их воде и у манастире, јер тамо нема инспектора. Неке агенције из бивше СФРЈ су регистровале огранке у Србији, али већина није.

– Рад је ресурс и апелујем да се пооштре контроле, јер странци не смеју да нашим људима у Србији одузимају право на рад, а држави порез – каже Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београд. – Аутобуски превозници страних регистрација и страни водичи од наших туриста убирају новац који није опорезован.

„Балканска тура“ је изузетно популарна код турских и интерконтиненталних туриста, а била би незамислива без Београда који је једина метропола у региону која има директну линију са Пекингом.

– Често се дешава да наш аутобус, док чека споре времешне туристе на Студентском тргу, добије казну јер је прекорачио време за пет минута – објашњава Владимир Влахо из агенције „Сабра“. – Дотле, аутобусе са македонским или БиХ таблицама нико не кажњава јер возач инспекторе слаже да је возило покварено. Они нам буквално отимају посао. Италија наплаћује велике пенале када пошаљемо празан аутобус да врати наше туристе, а ми, практично, стимулишемо бахатлук странаца.

Наши легални водичи, са лиценцом, и на београдској тврђави коју посете сви странци који дођу, свакодневно трпе неправду. Познат је случај нашег наставника историје који је пре неколико година платио казну јер је својим ђацима држао час под отвореним небом на Калемегдану.

– Поступак инспекцијског надзора туристичких инспектора не подразумева привођење, већ утврђивање чињеничног стања на лицу места и предузимање законом прописаних мера, које су исте, без обзира на то да ли је водич без лиценце држављанин Србије или не – одговара Вера Божић Трефалт, в. д. помоћника министра туризма. – Управо контроле на терену утичу на то да се сузбије противзаконито пружање услуга туристичких професија, а тиме и да водичи са лиценцом имају више могућности да буду ангажовани од стране агенција.

У Националној асоцијацији туристичких агенција мисле да је једини лек за овакав безобразлук честа и строга контрола.

– Чешћа и боља контрола инспектора на свим местима би требало да научи странце шта је ред – истиче Сеничић. – Мора да се направи „чек поинт“, станица за ванлинијске аутобусе на којима треба да се пријаве сви возачи да су ушли у земљу и да без потврде са тог места не могу да напусте Србију. Тако би се све лако регулисало.

ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ

КАДА српске агенције пошаљу групу у Венецију, наш вођа пута не сме да их одведе у овај град без локалног водича, јер ће фирма платити казну од 2.500, а водич 1.000 евра. Када је српска агенција одвезла наше туристе на Халкидики, истим аутобусом су хтели да другу групу са аеродрома пребаце у хотеле, али је грчка полиција ухапсила возача и запленила таблице које су добили тек када је плаћена вртоглава казна.

 • Гаудеамус Игитуровић

  Навикли да им се у Србији све може још од СФРЈ, па настављају по старом, Тек када Срби преузму своју државу од комунистичких потомака, колонијалном понашању Словенаца и Крвата у земљи Србији ће да дође крај.

  • LONDONIUM2

   Prijatelju! Tesko ce Srbi preuzeti drzavu od bande kumrovacke! Ovog ljeta sam proveo nekoliko mjeseci u Beogradu i kako Srbi prosjek pedesetogodisnjaci razmisljaju? Oni prijatelju moj placu za Brozom i raspituju se kako da djecu posalju u zapadnu Evropu, malo je izuzetaka. Ako im kazem da je to krivo sto rade pitaju zasto ja zivim u Evropi, kad im kazem da poslje dva zahtjeva nisam dobio drzavljanstvo nevjeruju. Svako postovanje!

  • аваксус

   Мислио си на пензосе, ево ја имам више од 50 али нити кукам него само пичим као и моји вршњаци у околини.То кукају они који су давно са 55 отишли у пензију а цео радни век се излежавали.