МИЛОРАД ДОДИК: Желим да одвојим РС а да не падне ниједна глава

14

Председник Републике Српске: Да су Руси само ставили вето на резолуцију о Сребреници, довољно је. Да смо наставили подаништво према странцима били бисмо уништени

САЊАМ и верујем да ће Република Српска једног дана бити држава. Да ли ће то бити за пет, десет или петнаест година, није важно. Гарантујем, независна Српска ће нам пасти у крило као зрела јабука. БиХ је неодржива, а када би се РС данас издвојила, не бисмо имали ниједан проблем да живимо као самостална држава. Кад бих могао сутра да направим независну РС а да не падне ниједна глава, урадио бих то. Моја политика је да то учиним политичким средствима.

Овако, у разговору за „Новости“, председник Републике Српске образлаже своју тежњу, која се претворила у његов главни политички циљ и која ће, чини се, обележити његову политичку каријеру. За Додика, Босна и Херцеговина је „морање, а не жеља“, а за себе каже да се никада није осећао Босанцем:

– Увек ме заболи када дођем у Београд и неко ме пита шта има ново у Босни. Утрнем од таквог питања. Не мрзим никога у Босни, али се не идентификујем са том државом, већ са народом којем припадам, својом вером, језиком и писмом. Мој прадеда је на Солунском фронту изгубио ногу и јасно вам је на којим причама сам ја одрастао.

* Да ли инсистирањем на самосталности Српске угрожавате позицију Београда у вези с Косовом?

– Нисам питао Србију шта о томе мисли. Београд из својих разлога мора остати на међународном принципу територијалне недељивости, имајући у виду Косово. То је најважније државно питање Србије, и ја то разумем. Али исто тако, најважније национално питање Србије је Република Српска.

* Могу ли се те две ствари решавати у „пакету“?

– Свет је поводом Косова, наводно кажњавајући Милошевића, који већ није био ту, додатно понижавао Србију и Србе. То говори колико је тај пројекат циничан и антисрпски, а не антимилошевићевски. Циљ је био да се уруше и понизе српска државност и нација. Албанцима и Србима који ратују и убијају се, међународна заједница каже – разиђите се. Муслиманима и Србима који такође ратују и не воле се, кажу – морате да будете заједно. То је лицемерје међународне заједнице. Није нам понуђено фер решење.

* Како ситуација у Каталонији утиче на ваш циљ?

– Нисмо се идентификовали са Каталонијом. Наша прича је потпуно аутентична. Историју Каталоније не познајем довољно, али знам своју. И знам да је РС конституисана као држава, јер сам био посланик када се та одлука доносила. Имамо све елементе државности – територију, ефективну власт и народ који то жели. Били смо, и јесмо, држава. Али нам не дозвољавају да то говоримо.

* Због таквих ставова ушли сте у оштар сукоб са делом међународне заједнице?

– Морамо народ да ослободимо тог стереотипа да странци овде могу да раде шта хоће а да ми морамо да слушамо. Ја сам то рашчистио још 2006, када сам постао премијер. Тада сам прекинуо праксу да се сви материјали пре седнице Владе шаљу у Канцеларију високог представника. Када је дошао њихов представник Крис Бенет да се жали, ја сам га избацио напоље и написао одлуку да му се забрањује улазак у зграду Владе РС.

* Недавни извештај високог представника Валентина Инцка оценили сте као удар на српски народ. Да ли би ситуација у БиХ била боља ако би Инцко отишао?

– Инцко мора да оде, али да нико други не дође. То је суштина. Он је један фин међународни хохштаплер. Има плату од 24.000 евра, на коју не плаћа порез, а трагично је то што тврде да он нама помаже.

* Он тврди да сте ублажили реторику и одустали од референдума после санкција Америке.

– Ево, молим Американце да ми продуже санкције ако мисле да је то разлог. Мени је живот лакши откако ми Американци не долазе у кабинет. Шта ће ми они? Са њима је веома тешко разговарати. То су увек надобудни типови који нешто траже и на нешто вас присиљавају.

* Један од кључних захтева америчког дипломате Хојта Јиа, како се могло чути, био је да вас Вучић обузда у аспирацијама према независној РС?

– Хојт Ји, који се овде лажно представља као нека моћ, највећи је губитник. Досад се није десило да је неки амерички дипломата дошао и нешто рекао а да је после морао да мења свој став. То говори да он није добио подршку Вашингтона за такву причу. Зато је и ЕУ истог дана саопштила да не стоји иза тога. Одлично је што се то десило, јер се сада види да је тај Хојт Ји потпуно безначајна политичка фигура и обичан мешетар.

* Седи ли Србија на те две столице, о којима је Ји говорио?

– Заправо је он седео на две столице – једној из бивше администрације и на другој у покушају да се додвори новој. Очигледно му се ова друга измакла. Овде се не ради о столицама, већ о реалним интересима. Траже да прекинемо односе са Русијом и питају шта су они урадили за нас. Урадили су много. И да ништа друго нису, ставили су вето на британски предлог декларације УН по којој су Срби геноцидан народ. Не само да би то био додатан атак на РС, већ би та декларација разграђивала и Србију. То се не може заборавити. А од Американаца смо добили бомбе са осиромашеним уранијумом. Они су јаки, то је у реду, али немојте очекивати да вам аплаудирамо док нас бомбардујете.

* Како коментаришете информацију да Британија шаље додатне војнике у БиХ „за оперативно реаговање у региону“?

– Стара британска политика је усложњавање односа, а не решавање проблема. Та политика је у континуитету антисрпска. Чак и када је деловало да су нам савезници, радили су подмукло против српских националних интереса. Морамо народ да ослободимо стереотипа о моћним странцима и да судбину узмемо у своје руке. Ја сам пример да је то могуће.

* Да ли такви ваши ставови отежавају позицију Српске?

– Да је РС показивала подаништво према странцима, била би само додатно девастирана. Ја уопште не верујем у добре намере странаца.

* Како напредује заједничка декларација Србије и РС о правима српског народа?

– Требало би да ових дана текст декларације разматра заједнички тим, и уколико се сагласе, да и скупштине расправљају о томе. То ће бити први пут да скупштине Србије и Српске донесу идентичан акт, и то је веома важно.

* И пре него што смо видели иједно слово декларације, она је дочекана на нож?

– Немогуће је то објаснити. Декларација неће бити основ за дестабилизацију. Зашто ми не бисмо промовисали своја политичка права у ЦГ, Албанији, Словенији…, као што то они чине за своје сународнике у нашим државама. То је афирмација права, а не некакво јуришање.

* Шта је за вас из РС најважније да се нађе у том документу?

– Ми не желимо да будемо босански Срби. Хоћемо да изразимо да су Срби – Срби, где год да живе. Да нису ничији, да припадају свом народу и воле Србију. Онима који су нападали декларацију вероватно ће сметати што није написано нешто ненормално да би они имали чиме да се занимају.

* Како напредује интеграција Херцеговине у РС?

– То је све интегрисано. Херцеговина живи живот Српске. Пре извесног времена била је потпуно затворена. Било је тешко тамо стићи. То је сада најкраћи и најбољи пут из Београда за море.

ПОТРЕБНА НАМ ЈЕ ПОДРШКА ЗА ПУТЕВЕ

НАШ највећи пројекат за који нам је потребна подршка је ауто-пут Бањалука – Београд. До половине идуће године завршићемо још 20 километара пута до Добоја. Разговарамо о том путу са Кинезима, они траже да се повежемо преко БиХ као међународно признате земље, а ја покушавам да то избегнем – каже Додик.

* Шта се дешава са ауто-путем Сарајево – Београд?

– Што се нас тиче, тај пут се завршава на Палама.

СА ВУЧИЋЕМ НЕМА ПРИТИСАКА

* НЕСЛАГАЊЕ странака било је образложење за одустајање од референдума о правосуђу. Чује се, ипак, да је прави разлог заправо притисак из Београда?

– Нема притисака из Београда. Раније их је било у одређеној мери, али са Вучићем тога нема. Имамо одличне односе са Србијом. Оно што се види је веома добро, оно што се не види је још боље.

ОПОЗИЦИЈА „ПРОТИВ“

* СТАВОВИ власти и опозиције у РС су све даље. Може ли се доћи до минимума заједничког интереса?

– Наши противници су отишли у органе БиХ и не комуницирају са РС. Њихова политика је против Српске.

 • Командант I Тимочког батаљона

  Свака част госн. председниче, само наред!

 • Ћирко

  Додик нема у Србији одличне јавне и закулисне односе са неким Шантом или Пантом, него са Вучићем! Такве одличне односе је имао и са Тадићем. Све сам чвршћи у промисли да су политичари најгори део сваког друштва. И то не гори за мало, него дупло!

  • моћни Ђоле Јанговић

   И Путин исто има „одличне односе“ са дотичним смрадом..

  • Soko Sokolov

   „Одличне односе“ је Додик имао са сваким, на изборима изабраним од стране грађана Србије, представником, као и Путин. Више пута је Додик јавно рекао да се не слаже са Вучићем у многим стварима. Сваки Србин из Р. Српске жели братске односе са Србијом, па и Додик.

  • Ћирко

   Јел теби изгледа регуларно ово да је „Вучић изабрани Председник“ од стране народа? И пусти Путина, он је много виша инстанца. Човек ће рећи шта има да каже кад дође време, тј. кад му се ћефне.

  • Soko Sokolov

   Слажем се да нешто „смрди“ у тој Вучићевој побједи на предсједничким изборима. И мени је Вучић антипатичан. Чини ми се да сам једна од првих која је његово понашање упоредила са римским цезаром, да га не именујем. Већина Срба из Р. Српске не мисли о Вучићу ништа лијепо и ми то можемо и смијемо рећи, јер нисмо политичари и немамо функцију. Путин и јесте огромна инстанца у односу на Додика, баш зато је Додик у неповољнијем положају. Када би се због Додикових изјава, Србија не било који начин удаљила од Р. Српске, Додик би био у немилости нас овдашњих Срба. Ни овако му није лако, осим Изетбеговића и муслиманске булументе, о глави му раде и поткупљиви или уцијењени Срби у Р. Српској, СЗО на челу са Драганом Чавићем и Мирком Шаровићем. Доћи ће вријеме, Ћирко, када ће сви рећи своје, када ће све маске пасти. Некад није лоше читати и оно „између редова“. Политика је одвратна струка, ја никада не бих могла бити политичар, зато што, све што мислим то и кажем. Не знам другачије.

  • perungromovnik

   брате не пљуј по Додику, не може он у директни сукоб са шорлавим јер је пицоусти подмукло копиле које би му зарило нож у леђа да и не трепне! у јавности треба подилазити а кад се прилика укаже треба шорлавом измаћи столицу па да се лелуја на ветру као шунка, у уста му се шорлава посерем!

  • Ћирко

   Нисам пљунуо по Додику (још), него по његовој изјави и чепљењу Вучићу. А и ко је Додик, недодирљива света крава па да не сме човек ништа да каже? То што ја мислим све најбоље о Србима којима он тренутно влада, њега не аболира од критике.

 • Владимир

  Неће то моћи тако Додиче. Да ће Српска бити своја за 10-15 година….можда. Да неће пасти ни једна глава због тога – неизводљиво. Оног тренутка кад Српска прогласи независност, рвати крећу преко Саве да пресеку код Брчког, а турбанџије код Зворника и Горажда. Уколико се Србија не умеша (на свакојаке начине), Српска ће тешко издржати сама. Чак и да све буде идеално по нас, немогуће је очекивати да неће да падне баш ни једна глава у свему томе.

 • Zelimir

  Slava Bogu, dolazi vreme Srbskog ujedinjenja. Jaka Rusija=jaka ujedinjena Srbija.

 • моћни Ђоле Јанговић

  …“ Имамо одличне односе са Србијом. Оно што се види је веома добро, оно што се не види је још боље…“

  Веома важна реченица…

  • БилиПитон

   ,,Оно што се не види увек је најбоље“, кад вам каже стручњак за то, тј. ја.