Прочитај ми чланак

ХЛАДАНО ТОПЛО: У сред смо јесени, али већ знамо какви ће нам бити ЗИМА И ПРОЛЕЋЕ

0

У наредних пет месеци, не само да се нећемо смрзавати као што је било прошле зиме, већ се жива на термометру очигледно неће често спуштати испод нуле. Бар тако прогнозирају метеоролози.

Судећи по сезонској прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, децембар ће бити хладан, а јануар нешто топлији са додуше више падавина него што је то уобичајено. У фебруару нас очекују средња максимална температура до шест степени, док ће у марту време бити мало топлије него иначе. Од априла, према дугорочној прогнози, средње максималне температуре биће и до 19 степени Целзијусових.

Просечно хладан децембар

Очекује се да ће температуре у децембру бити мало више него што је то уобичајено. У Београду и широј околини средња максимална температура ваздуха током децембра биће око 5,7 степени Целзијуса. Месечна сума падавина током децембра биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 2 милиметара у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини децембарска сума падавина износиће око 49 милиметара.

Блажи и мало сувљи јануар

Средња јануарска количина падавина биће у границама вишегодишњег просека. Температура ће бити за око 1,5 степени виша у односу на вишегодишњи просек. Очекује се да ће у јануару средња максимална температура у Београду и широј околини, око 4,6 степени.

Месечна сума падавина током јануара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 5 милиметара. У Београду и широј околини јануарска сума падавина износиће око 39 милиметара.

У фебруару мање падавина, температура до 6 степени

Средња фебруарска температура и количина падавина биће у границама вишегодишњег просека. Можемо очекивати да ће средња максимална температура износити око 6,5 степени Целзијуса, и то у Београду и широј околини. Месечна сума падавина током фебруара биће у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 5 милиметара. У Београду и широј околини фебруарска сума падавина износиће око 28 милиметара.

Блажи и мало сувљи март

И у марту можемо очекивати да ће температура ваздуха бити виша него што је то уобичајено за март, 0,6 степени. У Београду и широј околини предвиђа се вредност мартовске средње минималне температуре ваздуха од 4 степена, док ће средња максимална бити око 13 степени Целзијуса. Месечна сума падавина током марта биће у границама вишегодишњег просека. Мартовска сума падавина износиће око 36 милиметара.

Топлији и просечно влажан април

Средња минимална температура ваздуха у априлу имаће вредности изнад вишегодишњег просека.

Минимална температура у априлу биће око 9 степени, док ће средња максимална температура износити и до 19 степени Целзијуса. Месечна сума падавина током априла биће у границама вишегодишњег просека и износиће око 59 милиметара.