Прочитај ми чланак

ЂОРЂЕВИЋ О РАТУ ФИБЕ И ЕВРОЛИГЕ: Уколико се не договоре треба да штрајкујемо

0

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Александар Ђорђевић рекао је да клубови, Евролига и Међународна кошаркашка федерација (ФИБА) морају да се договоре око решења за кризу насталу после увођења новог система квалификација за Светско првенство, пошто би у супротном сви могли да ступе у штрајк, као што је био случај у НБА лиги.

„Потребно нам је разумевање клубова, жеља играча и пре свега разумевање за ову ситуацију која није добра, али на њу морамо гледати дубље, глобалније, а не да се лимитирамо, да свако износи мишљење своје федерације, свој репрезентације. Треба све федерације да седну заједно, донесу заједничко мишљење и свима нама покажу којим правцем треба да иде кошарка и такмичење репрезентација“, рекао је Ђорђевић за Блицспорт.

Од ове године квалификације се играју по новом систему, током сезоне, па играчи из НБА лиге неће бити селекторима на располагању, а готово сигурно ни играчи који играју за клубове из Евролиге. Ђорђевић је прво објавио списак од 35 играча, а затим га је скратио на 24 играча.

„И у НБА је постојао проблем, па су штрајковали. Цео НБА, био је локаут. Не видим разлог зашто се тако нешто не уради ако свима нама не одговарају неке ствари, ни ФИБА, ни Евролиги, репрезентацијама, репрезентативцима, селекторима… Изволите, седите па се договорите, има начина како да се дође до најбољег система такмичења и солуције. Мислим да у овом тренутку то није“, навео је он.

Кошаркаши Србије ће у првом колу квалификација у београдској дворани „Александар Николић“, 24. новембра, дочекати Аустрију, а у другом колу, у истој дворани, 27. новембра, Грузију.

„Квалификације и прозори… Велика непознаница. Нема изговора, морамо избацити списак, иако нико не зна како ће то да изгледа. Има момака који ће доћи, одазвати се, са којима треба да направимо добру игру и онда доћи до резултата, јер сада игра није толико битна колико резултат, поготово у првим утакмицама код куће“, рекао је српски селектор.