Прочитај ми чланак

ЦВИЈАНОВИЋ: „Иза Изетбеговићеве изјаве да ће БиХ признати Косово стоје САД“

0

Изјава бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о признавању Косова је јако лоша вест, сматра новинар Жељко Цвијановић.

Он је за Прву телевизију навео да је Србија доста инвестирала у један мирнији однос са БиХ, а да нас Бакир Изетбеговић враћа десетак година уназад и то једним интервјуом.

“Зашто сад? Зато што постоји велики притисак са Запада на Београд да попусти по питању Косова и Русије и Бакир је део тог притиска. Мислим да су његова религијска и емотивна убеђења у овој ствари ближа Ердогану него неког другој страни, али његова политичка моћ и каријера стоје у рукама САД”, навео је Цвијановић.

Како каже, иза ове изјаве Изетбеговића стоје Сједињене Америчке Државе.

“У овом интервјуу он је претио Републици Српској и то није неуобичајено, али јесте неуобичајено да је спреман да прекрши Устав БиХ да би признао Косово. Ово је порука пре свега Вучићу, односно власти Србије. Није то толико Бакирова порука, колико је он овде инструментализован”, додао је он.

Да подсетимо, Тањуг је данас пренео део интервјуа који је Бакир Изетбеговић дао за “Дојче веле“. Како је наведено, Изетбеговић је на питање да ли ће БиХ у неком тренутку признати независност Косова одговорио са “да“.

Међутим, Тањугу се јавио Изетбеговићев саветник за информисање и захтевао прецизније информације. Како је рекао, Изетбеговић је на питање одговорио са “Надам се да да“.

Изјаву Изетбеговића осудио је државни врх Србије.

Председник Србије Александар Вучић ће вероватно сазвати седницу Савета за националну безбедност, најавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је сам рекао да се нада да је реч о “лошој интерпретацији Изетбеговићеве изјаве“.