Прочитај ми чланак

БОШКО: Много грађана на Двери гледа као на једину истинску опозицију

0

Бошко Обрадовић, лидер Покрета Двери, оценио је у интервјуу за "Вести" да је Србијом завладао медијски и парламентарни мрак пошто је актуелна власт, после затварања већине медија за другачије мишљење, кренула и у укидање скупштинске говорнице опозиционим посланицима.

– Протеривање посланика Двери из парламента кренуло је од кад смо почели да откривамо афере о спрези врха власти Александра Вучића с криминалом и корупцијом. Историја покушаја нашег избацивања из парламента је, иначе, поприлично дуга. Ако се сетимо, још од републичких избора 2016. кад је Вучић прогласио да смо испод цензуса од пет одсто и кад смо се у Републичкој изборној комисији изборили за вољу грађана. Од тада водимо битку да се наш глас у чује у парламенту. Последњих недеља је, међутим, интензивирано наше прогањање из Скупштине.

Искључена су три посланика Двери, а укупно четири опозициона, од којих два шефа посланичких група, Саша Радуловић и ја – каже за Обрадовић који је и шеф Посланичког клуба Двери у Скупштини Србије.

Да ли Вам је образложено зашто сте избачени из скупштинских клупа?

– Није. Кад сам дошао на заседање, обезбеђење ме је зауставило на улазу у салу и рекло да не могу да присуствујем седницама наредних 20 дана. Никаквог основа за моје удаљење није било, али нисам добио, чак ни документ о искључењу. Отишао сам код Маје Гојковић да тражим правду, да добијем образложење зашто сам избачен, али и написмено да сам искључен са заседања.

Председница Слупштине, баш као и прошле године једна чланица РИК-а, тврди да је физички нападнута. Можете ли да испричате шта се десило?

– Све то јасно показује да Српска напредна странка, кад нема аргументе, прибегава измишљању, клеветама и лажима. Цела Србија је прошле године видела како су покушали да покраду изборе, па како нису имали друго решење, изговарали су се да су Двери направиле инцидент. Сада опет цела Србија види и чује наша посланичка питања о криминалу и корупцији у врху власти, у Вучићевом и, окружењу његовог брата, кумова и других моћника СНС, па поново прибегавају већ излизаном и потрошеном сценарију, представљајући нас као насилнике. Права истина је да је управо СНС фактор политичког насиља у Србији.

Лажна и права опозиција

Има ли на српској политичкој сцени идеолошке поделе?

– Права подела унутар опозиције је на лажну и праву. Лажна је она која има неку врсту договора са Вучићем. Рецимо, Чедомир Јовановић је банкротирао и зависи од Вучића и његових донација, Ненад Чанак је у власти са СНС-ом у Новом Саду, а Војислав Шешељ од доласка из Хашког трибунала несумњиво има неку врсту договора о ненападању са Вучићем, вероватно финансијске природе. Њих не могу да третирам као опозицију. Проблем је и деловање ДС од када их води Драган Шутановац јер они, као што видимо, пристају на лажни дијалог о КиМ и промену Устава коју Вучић иницира. Та прича о дијалогу је маска за издају и предају КиМ, у коју би председник Србије да увуче још неког као саучесника. Ми нећемо, а видећемо ко ће бити спреман да му помогне.

Због чега сматрате да су напредњаци кривци за политичко насиље?

– Сетимо се свих њихових батинаша на локалним изборима, па пребијања новинара на дан председничке заклетве Вучића, или кад су њихови градоначелници и председници општина шамарали грађане, попут челника Суботице или Костолца. Онда је јасно да они који су прави насилници покушавају да за то оптуже другог, али им неће проћи.

Зашто Маја Гојковић избацује по једног посланика Двери са сваке седнице?

– Сада је практично пола наше посланичке групе искључено, што говори да им највише сметамо у парламенту. Рејтинг Двери расте, а много грађана на нас гледа као на једину истинску опозицију у Скупштини. Зато је циљ СНС да заустави наш раст и кључна питања која постављамо о њиховој издаји Косова и Метохије, о спрези с криминалом и корупцијом, о субвенционисању страних уместо домаћих фирми… Вучићев режим, иначе, функционише тако што у фиокама стоје кривични предмети против политичара и тајкуна и с тим уцењује своје политичке савезнике и противнике. Двери нема у тим фиокама и немају чиме да нас уцене. Не плашимо се, а они немају друго решење, па прибегавају искључењу наших посланика.

Овенчан Црњанским

– Рођен је 1976. у Вранићу код Чачка. Завршио је Филолошки факултет у Београду, одсек Србистика. Аутор је студије „Милош Црњански и нови национализам“, за коју је као најбољу књигу есеја на српском од 2003-2005. добио награду „Милош Црњански“.

– Један је од тројице оснивача часописа „Двери српске“ 1999, из чијег круга сарадника је 2003. формиран Српски сабор Двери. О Видовдану 2015. постаје први лидер Двери које 2016. уводи у парламент, где је шеф посланичког клуба са седам чланова. Бави се публицистиком, аутор је више стотина текстова, а имао је више од 1.000 наступа на трибинама и медијима широм Србије, Балкана и света. Објавио је књиге „Српски завет – српско национално питање данас“, „Српска унија“ и „Српска десница“ у издању Цатена мунди, у којој је радио као главни уредник до уласка у парламент.

– Ожењен је, отац четворо деце.

Како се онда Вучић не бави Дверима, већ првенствено напада Сашу Јанковића и Вука Јеремића?

– Помиње оне којих се не плаши. Свако помињање је једна врста рекламе и оног тренутка кад би поменуо Двери и мене, Вучић би открио би да смо му најозбиљнији противници. Жели то да сакрије од грађана и да нас у неком парламентарном мраку све искључи са седница, да се наш глас више не чује. Иначе смо различити од остале опозиције јер не дозвољавамо да нас неко гази, малтретира и понижава. Озбиљно и храбро се супротстављамо власти, борбенија смо варијанта опозиције, а користимо се свим парламентарним и ванпарламентарним ненасилним методама борбе.

Ко су вам евентуални коалициони парнери на изборима?

– Од Преображења смо кренули у формирање широког патриотског, опозиционог савеза који ће се борити против ове власти. Са Миланом Стаматовићем, председником општине Чајетина и Здравом Србијом смо потписали споразум, а потом и Декларацију о заштити КиМ с Народним покретом Отаџбина Марка Јакшића и Славише Ристића. Парафирали смо и трећи споразум о сарадњи с Источном алтернативом Драгана Тодоровића, бившег министра. Овим се савез не завршава, желимо разговоре и са другим организацијама, удружењима грађана, синдикатима, јавним личностима… Сви су добродошли у наш широки фронт.

Због чега сте се одлучили за такво политичко савезништво?

– Постоји фронт власти који воде СНС и СПС и други из бивше власти, а велики број грађана не воли ни актуелни режим, али не жели ни повратак бивших. Зато им треба алтернатива, а то су Двери с опозиционим савезом. Наша идеја је да као трећи фронт изађемо на београдске и евентуалне ванредне парламентарне изборе. Отворени смо и за сарадњу с правом опозицијом, посебно у борби за фер и поштене изборне услове и слободу медија јер сматрамо и непрестано понављамо да без слободних медија нема ни слободних избора.

Породична декларација

Двери су недавно Скупштини Србије предале текст породичне декларације који конкретизује мере наше породичне политике, која подразумева Министарство за бригу о породици и нову институцију заштитника породице, али и неколико мера. Пре свега пореских реформи, према којој би све породице са више деце добијале нови начин обрачунавања пореза на зараде и имовину, односно мање порезе већ самим ступањем у брак који би опадали по сваком новорођеном детету.

Ту спада и низ других мера финансијска подршка трудницама и породиљама и попут кредитирања куповине стана и решавања стамбеног питања младих брачних парова- покашњава Бошко Обрадовић како ће више пара остати у новчанику грађана када Двери буду на власти.