БЕЗ АМЕРИКЕ: Путин и Ердоган о будућој судбини Сирије

2

Руски председник Владимир Путин изјавио је да је ниво насиља у Сирији смањен, те да су се стекли услови за спровођење међусиријског дијалога.

Како је рекао на заједничкој конференцији за новинаре са лидером Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Сочију, рад Русије, Турске и Ирана, као земаља-гараната, доноси видљив резултат.

„Информисао сам Ердогана о недавним преговорима у Ирану, као и о заједничкој изјави Русије и САД о Сирији“, рекао је Путин и додао да је неопходно наставити са напорима како би дошло до дугорочне стабилизације ситуације у Сирији.

Он се осврнуо и на пројекте које Русија реализује у Турској истакавши да руска корпорација за нуклеарну енергију „Росатом“ ускоро започиње реализацију пројекта изградње нуклеарне електране „Акуја“.

Ердоган је такође потврдио да су се стекли основи како би се прешло ка проналаску политичког решења сиријске кризе и истакао да су преговори у Астани и увођење зона деескалације допринели смањењу насиља у Сирији.

Ердоган се, са друге стране, осврнуо и на билатералне односе Турске и Русије, рекавши да се Анкара залаже за укидање преосталих ограничења у трговинским односима.

Он је искористио прилику и позвао руског председника да допутује у Турску како би присуствовао полагању камена темељца и почетку радова на изградњи нуклеарне електране „Акуја“.

Иначе, преговори двојице лидера трајали су преко четири сата. Првобитно су се преговори одвијали у нешто ширем формату, након чега су се председници издвојили и наставили преговоре у ужем формату.

 • djole

  Ajd u „dolar“ da ce Turci da prodaju „sporazum“ cim se otvori albansko i bosnjacko pitanje na Balkanu koje forsiraju Ameri. Ajd da ce i EUroblje koliko god zurio Junker sa svojim planom EUrobske vojske da pogazi „sporazum“ kad pocne da se lomi po Ukrajini? Ajd da ce i Indija i Kina kao sta su vec i Brazil i JAR da prodaju Ruse?

  • djole

   Prime Minister Benjamin Netanyahu said Monday he has told the US and
   Russia that Israel will continue to take action across the Syrian
   frontier according to its security needs. “We are controlling our borders, we are protecting our country and we will continue to do so,” Reuters quoted Netanyahu as saying in public remarks to members of his Likud party in parliament. “I
   have also informed our friends, firstly in Washington and also our
   friends in Moscow, that Israel will act in Syria, including in southern
   Syria, according to our understanding and according to our security
   needs.”