Прочитај ми чланак

ШПИЈУН КОЈИ ЈЕ ЗА КГБ растурио британску службу и тако обележио Хладни рат

0

Највећи издајник Велике Британије свих времена, како га називају у медијима, прославио је 95. рођендан и тим поводом је свету послао занимљиву поруку.

Џорџ Блејк, који је за време Хладног рата Кремљ снабдевао информацијама док је радио за британски МИ6, побегао је 1966. године из затвора у Лондону.

Руска обавештајна лсужба објавила је његово рођенданско саопштење.

Рекао је да руски шпијуни морају да спасу свет у ситуацији када су неодговорни политичари у програм ставили опасност од нуклеарног рата и резултирајућег самоуништења човечанства.

 

„То је истинска битка између доба и зла“, навео је бивши шпијун.

Двоструки агент Џорџ Блејк стоји иза једне од највећих шпијунских операција Совјетског Савеза током хладног рата. Као кртица у британској обавештајној служби МИ6, Блејк је проследио хиљаде строго поверљивих докумената КГБ-у и открио идентитет великог броја британских агената, чије су судбине деценијама биле обавијене велом гласина и полуистина.

 

Блејк је одрастао у Холандији. Мајка му је била Холанђанка, али је британско држављанство добио преко оца, Јеврејина пореклом из Каира и Истанбула. Пошто је немачка окупирала Холандију, он се 1943. докопао Лондона. Британска Тајна обавештајна служба (СИС) га је регрутовала и послала у Кембриџ да учи руски језик.

Године 1950. МИ6 га је послала на тајни задатак у британску амбасаду у Сеулу, где је постао симпатизер комунистичких идеја. Када су су га ухапсили севернокорејски војници, понудио је услуге двоструког агента њиховим совјетским газдама.

 

У наредних десет година, МИ6 га је слао у Холандију, Британију, Немачку и Либан, где је фотографисао и слао на хиљаде страница докумената британске обавештајне службе КГБ-у. Разоткривен је 1961. и осуђен на 42 године затвора због издаје, али је пет година касније побегао пошто је прескочио зид помоћу мердервина направљених од штрикаћих игала и пребегао у Москву.

Провео је два месеца кријући се у кући свог асистента, а превезли су га кроз Европу до Источног Берлина у дрвеном сандуку који се налазио испод кола.

Данас живи у удобној викендици у околини Москве. Готово је слеп, али доброг здравља за своје године.

“Он је љубазан, шармантан човек. Једним делом свога бића је веома фина особа. Сви шпијуни су контрадикторне личности, воде двоструки живот. Мислим да се ти животи постепено све више раздвајају и да ти људи константно живе у два света и да им је мозак располућен“, казао је својевремено редитељ Џорџ Кери који је имао прилику да упозна Бљека поводом снимања једног филма.

„На крају две стране више не разговарају једна с другом, јер је то једини начин да преживе”, рекао је.