СЛОВЕНАЧКИ ИСТОРИЧАР: „Србија разорена, кривци Хрвати и Бошњаци – у СФРЈ браћа“

15

Југославија се распала због одсуства југословенског идентитета, оценили су учесници панела “Од Крфске декларације и заједничке државе до југосфере”.

Професор Факултета политичких наука у Београду Драган Ђукановић каже да је Тито био против концепта југословенске нације, а још један од разлога распада Југославије била је и геостратешка политика, тачније, окренутост Словеније и Хрватске ка Средњој Европи, док је остатак земље био везан за Балкан

“Идеја југословенства била је еманципаторска, и афирмисала је начело народности и питање статуса етничких мањина у Југославији”, сматра Ђукановић.

Божидар Јездерник

Његов колега, професор Филозофског факултета у Љубљани Божидар Јездерник, оценио је да у Југославији није било национализма, како се иначе мисли, и да је та држава нестала зато што није грађен југословенски идентитет.

“Нико није правио Југословена, као што је Италија правила Италијане”, изјавио је он.

Јездерник је рекао да се у Југославији, када је основана по завршетку Првог светског рата, поставило питање шта радити са војницима који су ратовали на обе стране.

“Србија је била разорена, а међу онима који су то починили били су Хрвати, Бошњаци, чак и Срби, а ођедном су сви они постали браћа. О томе се није говорило, то је гурано под тепих, али није умрло и букнуло је деведесетих”, указао је Јездерник.

Према његовом мишљењу, Титовом смрћу нестало је ”везивно ткиво” које је повезивало републике бивше Југославије.

“Сем тога, није било ни југословенског национализма, а национализам је услов за опстанак једне земље”, оценио је професор са Љубљанског универзитета.

Он је оценио да “југосфера” никада није била на нижем нивоу у последњих 100 година, него што је данас.

Професор је подсетио да се име Југославија први пут спомиње у словеначким новинама 1848. године, а да се данас словеначки идентитет, како каже, гради на принципу негације.

“Данас се инсистира на томе да нисмо Југословени, а познато је колико је Словенија жалила за краљем Aлександром I Карађорђевићем којем је у Љубљани подигнуто пет споменика, који су срушени током италијанске окупације у Другом светском рату. Тито никада није добио толико споменика у Љубљани”, поручио је Јездерник.

Мухарем Баздуљ

Књижевник Мухарем Баздуљ је сагласан са Јездерником да су Југословени постојали и пре него што се формирала Југославија, јер није се створила држава па нација, као што је случај са Италијанима.

“Југословенски народ су раздвајале религије, али их је спајало језичко јединство које је било важније од религије”, сматра Баздуљ.

“Друга Југославија је и умрла 1967. године када је донета Декларација о хрватском књижевном језику”, оценио је Баздуљ.

Додао је да за разлику од Хрвата, Отон Жупанчић и многи други словеначки писци били су спремни да одустану од словеначког језика као стандардног.

Каже да они који су заговарали Југославију били млади, сиротиња и еманциповани грађани, док је политичка и остала елита имала антијугословенске ставове.

Предраг Марковић

Говорећи на панелу, историчар Предраг Марковић је истакао да идентитети нису фиксирани, већ да су они једна привидна појава, а да их је у Југославији, каже, било више.

Он сматра да је Иван Мештровић учествовао у националном идентитету Југославије, а да је на крају завршио као хрватски националиста који се разочарао у југословенску идеју.

Земље бивше Југославије, поручује Марковић, су схватиле да је Југославија шанса да се превазиђу трибалне разлике, да се створи велика држава која ће допринети модернизацији и у то је веровала и културна елита.

“У Србији 1914. нико није био против Југославије, сви су веровали да је то добра прилика за Србе”, каже Марковић.

Комунисти, поручује он, покушали су да идеју југословенства базирају на систему вредности, те је њихов систем био више налик на данашњи амерички, него европски.

БОНУС ВИДЕО

У емисији „Дебате”, у продукцији медијске куће „Центар”, историчари др Милан Ст. Протић  и др Драган Петровић, говоре о томе шта би било са Краљевином Југославијом да није било Другог светског рата (00:12:00), о вишенационалним творевинама у модерној Европи и сепаратизму и демократији (00:13:15); као и о томе зашто се распала Југославија (00:16:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.

 • grebak grebić

  Не наричите као бабетине! Те крив је овај те крив је онај. Никада се „КРИВАЦ“ неће наћи. Нити је Југославија прва ни последња држава која се распала или се распада. Слепци, зар немате пред очима РАСПАДАЊЕ ШПАНИЈЕ? ДРЖАВЕ СУ СЕ СТВАРАЛЕ И РАСПАДАЛЕ ОД КАДА ПОСТОЈИ ИМЕ „ДРЖАВА“. Хоћемо ли окривити и Александра Македонског који је створио државу од сто наречја, вера и хиљаде километара? Хоћемо ли окривити Вашингтона што је створио „ДРЖАВУ ДРЖАВА“? Јесмо ли ми једини малоумници у домену света и века стварања држава? Или можда мислимо да је једино нас Бог створио да дефинишемо Државу? ПРИСЕБИМО се већ једном и прихватимо се историјских неминовности стварања и рушења! Постали смо праве бабе које немају друго шта да раде већ да наглабају „Шта би било кад би било; Шта би било да је било; шта би било да није било…….“? Нисмо ваљда на тако ниском ступњу да не схватамо да се ни дан данас није завршило са стварањем и распадањем, у крви или без крви, у ратовима или без ратова. ВЕЛИКИ СУ БИЛИ ОНИ ЉУДИ КОЈИ СУ СТВАРАЛИ ВЕЛИКЕ ДРЖАВЕ, А НЕ ВИ КОЈИ БОГОРАДАТЕ ЗА МАЛИМ! Можемо ми и у Србији створити још неколико држава: Нововарошки Санџак, Пиротски Санџак, Косовски Санџак, Моравски Санџак, Шабачки, Београдски, Сремски, Бачки, Банатски…. Сви се ми разликујемо по језику, култури, историји……КРЕНИМО ЈОШ У РАСТУРАЊЕ! На интернету врве „СТРУЧЊАЦИ“ за стварање држава , а и други медији нису поштеђени од тога. Све стручњак до стручњака!

 • pet

  1. Kriv je kralj koji je stvorio Jugoslaviju ne vodeci racuna sa kime se udruzuje.
  2. Krivi su Srpski i Crnogorski komunisti koji su poslusno izvrsavali antisrpsku Titovu politiku.

  3. Krivi su Amerika, Nemacka, Velika Britanija, Francuska i Rusija, i svi drugi koji su stali na stranu ustasa i balija tokom rata 90ih. Za druge dobro znamo da su bili nasi neprijatelji a Rusiji nas narod ne treba nikada da oprosti iako je ocito da se ni oni nisu usrecili.

  • Aljeka

   Усрећили су се господине, добили су мене исто као и ви.

 • dragomirmilovanovi

  Није Божидар ЈезДерник, већ Божидар Језерник.