Прочитај ми чланак

РАТ ПРОТИВ РУСА: Све више Немаца придружује се украјинским неонацистичким снагама

0

Украјински неонацистички Азовски батаљон наводно добија све већу подршку у Западној Европи, нарочито у Немачкој.

Како пише немачки Шпигл, а преноси руски РТ преко 2.500 страних плаћеника тренутно се бори на њиховој страни у Источној Украјини – три пута више него у 2014. години.

© Gleb Garanich / Reuters

Ултра-нацистички припадници Азовског батаљона деле флајере за регрутацију нових чланова на неонацистичким догађајима широм Европе, тврди немачки магазин. Изгледа да је њихова промотивна кампања ефикасна, јер се „све више плаћеника“ придружи да „спасу Европу од изумирања“.

У јулу су, наводно, летци дељении међу посетиоцима на рок фестивалу у Темару у Тирингији, позивајући их да се „придруже снагама“ који „спашавају Европу“. Фотографије немачких неонациста које су се појавиле у борбеним униформама са симболима Азова, према магазину, појавиле су се преко друштвених мрежа.

Мали град Темар је у јулу ове године је био домаћин фестивала под називом „Рок против стране доминације ”. Слике које су објављене на интернету показују посетиоце који носе мајице са скраћеним порукама типа, „Волим Хитлера“, “ Волимнационал социјализам“ и „Свастика“.

Пред почетак фестивала, становници Темара изразили су забринутост због концерата, али локалне власти су тада изјавиле да не могу спречити одржавање тог догађаја, јер по немачком закону није био противзаконит.

Како даље наводи Шпигл, нацистички екстремистички добровољачки батаљон „Азов” добија све више и више подршке у Немачкој. Њихова „рекламна кампања“ очигледно је била успешна, наводи часопис, наглашавајући да се у мрежама друштвених медија све више приказују фотографије немачких неонациста који поносно показују своју лојалност Азову.

Након Мајданског пуча у Кијеву 2014. године, милитанти из Азовског батаљона били су организовани и инкорпорирани у украјинску националну гарду, која је учествовала у војној акцији Кијева против новоруских република Доњецк и Луганск. Јединицу је основао лидер покрета „Украјински патриоте“, Андреј Билетски,познат у националним круговима под надимком „Бели лидер“.

AP Photo/Efrem Lukatsky

Иако је украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков покушао прикључити Азовски батаљон у програм обуке које воде јединице америчке војске у западној Украјини, у 2015. години Представнички дом Сједињених Америчких Држава једногласно је усвојио закон којим се забрањује обука и наоружавање ове групе, јер је батаљон познат као „отворено неонацистички “ и „фашистички“.

Руско министарство иностраних послова поздравило је тај потез, нагласивши да је америчком Конгресу требало више од годину дана да схвати да је овај батаљон скуп екстремних неонациста који парадирају са ознакама Хитлерових СС снаге.

Портпарол Министарства иностраних послова Александар Лукашевич рекао је да је следећи „логичан корак“ за америчке законодавце да коначно препознаје да су 2014. године у Кијеву, који је “ активно подржао Вашингтон“, постављени такође неонацисти. Очигледно је, да друге јединице Украјинске националне гарде, нису боље од батаљона „Азов“, додао је тада он.

Азов се лако препознаје коришћењем Волфсангела ( древног симбола који је током Другог светског рата корисшћен и од стране нацистичких СС дивизија и  холандских симпатизера нациста. Грб батаљона „Азов” такође садржи симбол црног сунца СС, подсећа немачки Шпигл, а преноси руски РТ на свом порталу rt.com.

Превод и обрада: Србин.инфо