Прочитај ми чланак

НЕ СМИРУЈЕ СЕ КАТАЛОНИЈА: 750.000 на улицама због ухапшених лидера

0

Шпански премијер Маријано Рахој планира данас да посети Каталонију први пут од увођења директне власти Мадрида над тим регионом.

Рахој је расписао регионалне изборе за 21. децембар и присустоваће предизборном митингу на којем се нада да ће убедити гласаче у корист останка у оквиру Шпаније.

EPA

Уставни суд Шпаније донео је одлуку да је референдум који је одржан 1. октобра илегалан. Посланици регионалног парламента Каталоније гласали су великом већином 27. октобра за проглашење независности након што је на забрањеном референдуму победила опција за отцепљење од Шпаније.

Барселона: Демонстранти траже ослобађање каталонских лидера

Око 750.000 присталица независности Каталоније окупило се у суботу у центру Барселоне тражећи ослобађање притворених каталонских лидера.

 

Осам бивших чланова распуштене каталонске владе и двојица активиста налазе се у притвору док траје истрага о њиховој наводној улози у промовисању нелегалног проглашења независности прошлог месеца.

 

Носећи жуте траке на реверима како би исказали подршку, демонстранти су били испунили целу Авенију Марина која води од плаже до чувене цркве Саграда фамилија, док су чланови породица ухапшених каталонских лидера држали говоре.

Марш су организовале две водеће сепаратистичке групе под слоганом „Слобода за политичке затворенике“. Полиција Барселоне саопштила је да се окупило око 750.000 људи од којих су многи дошли из других делова Каталоније, преноси Ројтерс.