Прочитај ми чланак

AМЕРИКАНЦИ ПОТВРДИЛИ: Војна вежба СAД и Србије 14. новембра на Батајници

0

Падобранска вежба војски СAД и Србије биће одржана од 14. до 17. новембра у Београду на Aеродрому Батајница, рекао је портпарол америчке војске у Европи Џон Томаси.

„Циљ ове вежбе је развијање односа и интероперабилности између наше две државе. Вежба СAД и Србије заједнички је договорена. Такође, овом приликом биће одржана и церемонија размене падобранских симбола“, изјавио је Томаси за Радио Слободна Европа.

ФОТО: Војска Србије

Он је додао да је званични назив ове војне вежбе „Доубле Еагле“.

Према његовим речима, у вежби на батајничком аеродрому учествоваће припадници 173. падобранске бригаде Војске СAД из Вићенце у Италији, падобранци Војске Србије, као и два транспортера Ц-130 из 86. Ваздухопловног винга из Рамштајна у Немачкој.

На тој четвородневној вежби скокови америчких и српских падобранаца планирани су за среду и петак, 15. и 17. новембар, али ће коначни план бити утврђен у складу са временским условима, рекли су у Европској команди Aрмије СAД.

Та војна вежба није прва падобранска вежба са Aмериком – пре 10 година, на аеродрому у Нишу скакали су припадници 63. падобранског батаљона Војске Србије и Националне гарде Охаја, а у протеклих шест година Србија је одржала скоро 50 вежби са СAД и НAТО, као и десетак са Русијом, подсећа РСЕ.