Прочитај ми чланак

200 ДО 300 ЉУДИ УПРАВЉА СВЕТОМ. Како се то може звати демократијом?

0

„Традиционални демократски и капиталистички систем је мутирао”, рекао је италијански новинар и политолог Ђулијето Кјеза (Giulietto Chiesa). О језгри отпора новом светском поретку је говорио на састанку „Међународног клуба Софија”.

„Капитализам и демократија су нестали и  замијењени су другом, нетранспарентном шемом економије и власти”, рекао је Ђулијето Кјеза на састанку клуба “Софија”.

„Капитализам је већ мртав. Нема капитализма у облику у којем смо га проучавали. Данас је то чудовиште које је мутирало изван свих очекивања. Ово није шала. Нема тржишта. Цели процес којег је Карл Маркс предвидио, новчана и робна размена, више не постоји. Постоји само новац. Ово је структура која је у потпуности зависна о производњи новца. Морате је назвати другим ријечима”, рекао је италијански новинар и политолог.

По његовом мишљењу, “борити се данас против овог чудовишта је врло тешко, јер је немогуће тачно одредити тко је господар новог система”.

“Ми знамо само неколико имена и дефинитивно се може рећи да је демократија готова. Структура власти Запада, која покрива 3,5 милијарди људи, несигурна је и 200 до 300 особа доносе све одлуке. Либерална демократија је мртва, уништена. 200 до 300 људи управља светом. Како се то може сматрати демократијом?”, пита се Ђулијето Кјеза.

Међутим, говорити о “новом светском поретку” је прерано. Кјеза тврди да се деио света отео контроли светске елите. Наиме, Кина, Русија, Индија и бројне друге земље се понашају потпуно независно.

„Народи би требали гледати свет у другом светлу. Велики савези, Кина, Русија, Индија … већина света није у потпуности подређена западним елитама, нити је у њиховом власништву. И верујем да морамо створити нови светски савез свих сила које су против рата. Свет се отео њиховој контроли и западне елите су због тога врло нервозне. Понашају се као луди, а то је показатељ да је контрола изгубљена. Они су наоружани, имају планове за рат и организирају рат”, рекао је Кјеса.

Према његовом мишљењу, постоји врло мало времена за отпор западној доминацији, јер се политичке, економске и друге кризе развијају врло брзим темпом. свет је на прагу Трећег светског рата. Међутим, ако нам судбина да довољно времена, отпор је потребан и могућ.