СТАНИСЛАВ КРАКОВ: Како су спашене мошти кнеза Лазара од усташа

30

Али сем ових живих гостију и повратника и мртви су дошли да у престоници окупиране Србије потраже мира и склоништа, јер ни њиховим моштима није било више опстанка на територији сатанске творевине Павелићеве, која је желела да уништи не само живо Српство, већ и његову прошлост и све његове светиње. Српска влада је била обавештена о пустошењима које су усташе починиле у оној првој српској Светој Гори на Дунаву, у фрушкогорским манастирима Раваници, Врднику, Крушедолу, Хопову, Беочину, Великој и Малој Ремети, и свим другим српским светилиштима. Ове подивљале руље су попалиле и порушиле манастире, пошто су опљачкале драгоцене ризнице, пуне историјских и уметничких драгоцености српских од непроцењиве вредности, развалили иконостасе и поганили олтаре, побили калуђере, а мошти српских светитеља и владара избацили из њихових скупоцених саркофага са намером да их сасвим униште.

О томе како се дознало у Београду за пустошење и пропаст фрушкогорских манастира и за опасност уништења моштију српских светитеља и великомученика, помоћник Управника града Београда, Мика Ђорђевић је дао ове податке који бацају чудну светлост на усташко дивљаштво и на лојалност извесних Немаца из немачке мањине у Југославији, као најзад и на тај парадокс да су чланови Гестапоа са блиндираним аутомобилима морали да отимају мошти српских светитеља од Павелићевих хијена под словом „У“.

По том причању помоћника управника града Београда, Ђорђевића, догађаји су се овако одиграли:

У Земуну је врло позната породица Немаца, фолксдојчера Мозер, од којих су неки били чувени велетрговци вином и који су били увек српски орјентисани и у рђавим односима са земунским Хрватима. У лето 1941. баш некако после образовања владе генерала Недића у Београду, немачке власти су поставиле за градоначелника Земуна једног члана породице Мозер, који је био доктор права. Пре него што се примио овог положаја др Мозер је прешао у Београд и ту је нашао Мику Ђорђевића, са којим се добро познавао и рекао му да га немачке власти постављају за градоначелника Земуна, али да он још није дао свој пристанак, већ да је баш зато и дошао у Београд да тражи за то сагласност генерала Недића. Он је тада рекао: „Ма како се рат завршио, Земун ће бити у саставу Београда, а ја нећу да се ни на који начин замерим Србима, са којима смо ми земунски Немци увек живели у најбољим пријатељским односима“.“

Др Мозер није смео да иде лично до генерала Недића, бојећи се да га неко од познатих не види и не достави немачким властима. Мика Ђорђевић се примио да буде посредник и генерал Недић је са задовољством, на овај редак гест лојалности, одговорио да даје своју пуну сагласност молећи да др Мозер настоји да заштити Србе у Земуну колико год може од усташких насиља. И доиста после постављања др Мозера и његових интервенција престало је у Земуну не само убијање већ и хапшење Срба у великом броју, како је до тад било.

Пред крај 1941. године дошли су једног дана код др Мозера два фелжандарма немачког Рајха, иначе два фолксдојчера из Земуна и саопштили су му да су крстарећи по Срему видели код манастира Раванице, Врдника, неке усташе, као и друге Хрвате у грађанским оделима како су се окупили око неких људских костију.

Када су их жандарми питали шта је то, Хрвати су одговорили, да су то кости „влашког цара Лазара“ и да су их они бацили на пут да их пси разнесу. Из тих стопа жандарми су похитали за Земун и потражили свог градоначелника, рекавши др Мозеру да су они за време Југославије ишли у српску школу и ту су научили да је цар Лазар био велики српски владар, светитељ и уопште славна историјска личност, чије је име познато у целом Западу, те су хтели да га о свему томе обавесте.

Др Мозер, који је такође добро знао славу и величину кнеза Лазара одјурио је одмах аутом у Београд и обавестио Гестапо да би то била незампаћена културна срамота за Немце да дозволе да једна група Павелићевих дивљака уништава једну јединствену историјску успомену и реликвију. И у Гестапоу се нашао неко ко је схватио колику важност за српски народ имају ове мошти, бачене од нељуди псима, и колики би био револт српског народа када буде сазнао шта се радило са његовим највећим светињама. Још у присуству др Мозера, Гестапо је наредио да се образује једна експедиција од неколико блиндираних аутомобила, који су се упутили у Фрушку гору и наишли на путу пред манастиром Раваницом разбацане кости кнеза Лазара. У исто време су, на основу других обавештења, нађене и мошти цара Уроша и војводе Стевана Штиљановића, те су Гестаповци све те мошти српских светитеља донели у Земун и предали их др Мозеру, да он организује шта треба да се са њима учини. Овај Немац је набавио три скупоцена мртвачка сандука и ставио ове мошти у њих, јер су усташе биле однеле у Загреб скупоцене сребрне саркофаге у којима су толико векова, чак под турском доминацијом биле чуване ове историјске и свете реликвије. Ти саркофази су истопљени у Загребу да би њихово сребро ушло у трезор Павелићев, у којима су се налазиле и велике количине злата покупљеног из српских кућа, и из вилица побијених српских жртава.

Чим је ове мошти сместио у пристојне ковчеге др Мозер је обавестио генерала Недића да су кости цара Лазара, цара Уроша и војводе Штиљановића спасене и да се налазе код њега и да ће их он предати српској влади и цркви када год се то жели. За тај пренос је одређен 14. април 1942. јер је генерал Недић хтео да то буде једна величанствена национална и верска свечаност и да Београд иако под окупацијом, са највећим пијететом прими реликвије својих средњовековних владара и светаца.

На дан 14. априла генерал Недић је наредио министру просвете Јонићу да све београдске школе начине шпалир од понтонског моста на Сави до Саборне цркве. На целом том простору била је постројена и Државна стража, док је пред Саборном црквом био постављен један одред Српских добровољаца. Огромна маса Београђана је изашла на улице да дочека мошти српских светитеља. Жене и деца су држали у рукама запаљене свеће, ђаци су певали црквене песме када је поворка са ковчезима наишла.

Сутрадан, 15. априла у 17 часова одржан је у Саборној цркви парклис. Саборна црква је не само била пуна до последњег места већ је маса света испунила све околне улице. Параклису је присуствовао председник владе, генерал Недић са свим члановима владе и скоро свим државним чиновницима. На парклису чинодејствовао је митрополит Јосиф са митрополитом Атанасијем (Атанасијем, руским) и епископом Дамаскином, који је затим прочитао Похвалу Деспотице Јефимије, коју је она својом руком извезла на покрову ћивота Кнеза Лазара у 1402. години.На самом понтонском мосту, са десне београдске обале Саве, ковчеге је чекало једно званично изасланство, међу којима се налазила и специјална комисија коју су сачињавали професор Београдског универзитета, др Радослав Грујић и кустос Музеја Кнеза Павла у Београду др Миодраг Грбић. Са њима је био и помоћник министра просвете Велмар Јанковић. Београд је доиста у узбуђењу дочекао ове мртве избеглице из „Независне државе“ срама. На самом уласку у Саборну цркву мошти је дочекао генерал Недић окружен свим члановима своје владе, са Димитријем Љотићем и управником града Београда, Драгим Јовановићем (убијен од комуниста 17. јула 1946.) и сви заједно су скинули сандуке са моштима из камиона и донели их до црквених врата. Овде су прихватили свете мошти владике и свештеници и пренели их до олтара где их је сачекао заменик заточеног патријарха Гаврила, митрополит Јосиф.

У дубокој тишини одјекнуле су последње речи Јефимијине похвале: а сада обје молим: да ме исхраниш и да утишаш љуту буру душе и тела мојега. Јефимија усрдно приноси ово Теби, Светитељу. После овога председник владе, генерал Недић, је пришао први ковчезима и целивао мошти три српска светитеља, а за њиме је настала бескрајна поворка свих оних који су се налазили у цркви и других са улице, тако да је многе у цркви затекао и полицијски час у 21 час, те су морали целу ноћ да у цркви проведу. Целивање моштију светитеља трајало је недељама.

Из књиге Станислава Кракова: “Генерал Милан Недић, Књига II – Препуна чаша чемера“, 1968.

 • издајник над сви издајници

  другови и другарице не дирајте ми хрвати. ако неко треба да се дира то ће рекне моја мира.

 • Kodza Milos

  Ето, Недић је издајник јер није хтео да убија Немце како би српски комунисти што брже и ефикасније избрисали српску веру и српску историју и што хитрије похитали у загрљај својој браћи Хрватима у новој Југославији. Такође, хрватске бојовнике ће они примити у своје редове како би по Србији убијали “непријатеље револуције“. И после има још оних који тврде да су комунисти били мање зло од Немаца.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Јашта него је издајник. Он је падао у загрљај немачком окупационом команданту града док су стотине хиљада српских глава падале ко крушке!

  • издајник над сви издајници

   господине ценим ваш ваш говнор. подсећа ме на златни дани од СПС онда кад сам падо у загрљај мом њофри увек сам добијо голем ветар у леђа од моји верни комунисти.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Не сери Фројде!

  • издајник над сви издајници

   каки фроид мори ти си ме подрко са свога псититатка

  • ЏЕРОНИМО

   Nije ovo Frojd. Nego onaj što je doskora glumio „Aljeka“, i zajebavao se kao i sada. Stim što sada koristi drugi nik i avatar i ne originalni nego rđavi južnosrbijanski dijalekt.

  • издајник над сви издајници

   уф камен ти у сирање!

  • Arhikles Salvador

   Да није падао у тај загрљај још више би Срба побили Павелић и Броз. Недић је само из НДХ спасао 400.000 Срба који су уточиште нашли у Србији. Неке од њих су побили касније Брозомбисти. Него, да ниси и ти један од њих? Мислим Брозомбиста. Смрдљаш на ту трансдринску фукару.

  • Simerijanac

   Тренутак твог зачећа : https://www.youtube.com/watch?v=azIG7TGPqAE

  • моћни Ђоле Јанговић

   Рват, нико није више Срба побио од твојих рођака. Због тих монструозних злочина невиђених у људској историји Бог вас је све казнио узимајући вам памет како се које усташче роди… Крепавате као шизофрене луде изван себе од мржње и зависти Србима на чистој души и чистим рукама…

  • урбана герила

   Поготову ако то каже неко ко је цео живот слугерања ћопавог вампира и крваве петокраке!
   https://m.youtube.com/watch?v=y2dFt7546Qg

  • моћни Ђоле Јанговић

   Усранац гавранац, као и обично твоје прозивке као и провокације осталих љотићевских наци патриЈота, осим што су бедно бацање блата јер нема суштине, пате и од садржајних фелера~!
   Ја сам човек педесетих година, ћопави је отегао онај један папак пре тачно 37 година; дакле усрани гавране, не могу га ни да хоћу служити ЦЕЛОГ живота.
   Ако сам га „служио“ као основац, онда ти свака част на памети, моралу и љотићевској ришћанској честитости!
   Тако су љотићевци 1941. изводили дечаке из школа у Крагујевцу и предавали пред швапске стрељачке стројеве, јер су та дечурлија „служила црвенима и титу“…

  • издајник над сви издајници

   друг комићевац ће заедно певамо у маршала тита јуначкога слина

  • урбана герила

   Тиме је већи парадокс твоје жучне апологије црвене банде и идола ти. Таман си довољно стар да будеш индоктриниран по ЈНА школицама а не прави се луд,

  • Командант I Тимочког батаљона

   Ђоле никада није оправдавао злочине нити величао злочинце, колико ти волиш да замењујеш тезе па то је невероватно, треба те узети за дефиницију замене теза. Ти си нашо овде некоме да солиш памет, подржаваш квнислинге, колабораторе и наци-фашисте а држиш слику дечака који се славно у Великом рату борио против окупатора, срамотиш све наше војсковође које би пре погинуле него да окупатору љубе блатњаву и крваву чизму!

  • издајник над сви издајници

   куј бре поред мене сме да буде и издаиник?

  • Simerijanac

   Магарац ти скаче на мајку : https://www.youtube.com/watch?v=KULEXLOzGWM

  • издајник над сви издајници

   друг сисеријанац магарац је корисна животиња а ми комунисти несмо били корисни за срби

  • Командант I Тимочког батаљона

   Комунисти јесу били мање зло од немаца, недић је показао своје издајство 1944. када је побегао са немцима, а своје жандарме послао да се заједно са немцима боре против ослободилаца, Црвене Армије и НОВЈ, такође један од разлога зашто су комунисти мање зло од немаце јесте у томе да се зна да су словенски народи такође предвиђени за истребљење у нацистичким плановима ,,Коначно решење“ и ,,Генералплан Ост“.

  • издајник над сви издајници

   ви сте друг командат оригинал из моју странку већи од гљивицу дачића

  • Командант I Тимочког батаљона

   А мени се чини да ви глумите шунтавог човека.

  • издајник над сви издајници

   јесте друг командат ја сам цео живот глумео шунтава и на крају сам одглумео и своју смрт. шатор ме закопали у башту а ја са миру дељем кравијар у москву.

  • Сава Савановић

   Пресело ти,маму ти комунистичку црногорску.

  • издајник над сви издајници

   sa ovolke pare drug vampir nema sansu da presedne. sve sam vam opljacko a vi se sad presedate sa moji djaci vucica i ivicu.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Бити глумац је лако, а бити частан човек постаје подвиг.

  • издајник над сви издајници

   zato smo nas dvoica komunisti jer smo stvoreni za podrigi. epopea epopea …

 • Сава Савановић

  Српски хероји и великани,Ђенерал Милан Недић и Димитрије Љотић.Слава им.

  • Командант I Тимочког батаљона

   Један неодлучни квинслинг који је у последњем полувремену одлучио бити нациста, а други доказани фашиста, нема, прави хероји по мери вермахта, нек горе у паклу!

  • издајник над сви издајници

   ама бре друг командат ми смо комунисти. каки те пако спопо ти си скроз свирно