Прочитај ми чланак

ЦИРКУС НА ЗВАНИЧНОМ СКУПУ: Дачић Ани отео микрофон!

0

На обраћању после заједничке седнице влада Србије и Републике Српске вицепремијер Ивица Дачић правио керефеке док су остали министри умирали од смеха. Након заједничке седнице потписана четири споразума, Милорад Додик најавио да ће разграничење између Србије и Босне и Херцеговине бити завршено до Нове године

Шеф дипломатије Ивица Дачић мајстор је да разбије уштогљену атмосферу на званичним скуповима и састанцима. И овога пута, након завршене заједничке седнице влада Србије и РС, Дачић је, у свом стилу, привукао сву пажњу када је, као да је једва чекао, преотео микрофон од премијерке Ане Брнабић.

Опаском да није вољан да одговара на новинарска питања када га је Брнабићева позвала за говорницу, Дачић је својим урнебесним „пренемагањем“ у старту засмејао све присутне, а затим и додао:
– Сада када сам већ овде, онда нећу брзо да одем.

Након што је завршио обраћање, Дачић се скоро па тешка срца одвојио од микрофона и премијерку Брнабић кроз осмех упитао: „Је л’ ја могу да идем?“, што је опет изазвало смех код министара који су стајали са стране.

Иначе, заједничкој седници двеју влада претходио је и састанак председника Србије и РС Александра Вучића и Милорада Додика, као и премијерки Ане Брнабић и Жељке Цвијановић.

Додик је изразио очекивање да би до нове године могао да буде завршен процес разграничења између Србије и БиХ.

– Нико ту ништа не добија и не губи – рекао је Додик и додао да је „Србија незаобилазни фактор за очување стабилности“.

И премијерка Брнабић потврдила је да Србија жели да задржи посебне односе са РС, као и да је у току рад на декларацији о опстанку српске нације.

– На декларацији се ради, то је велики тимски рад у ком учествују кабинети председника Србије и РС, кабинети председника влада, академици, професори, организације цивилног друштва. Ствари иду својим током, важно је да имамо озбиљан приступ како да за будуће генерације можемо да учврстимо односе – рекла је она.

Брнабићева је казала да је сарадња са РС на врху листе приоритета.

– Дуго смо радили на припреми заједничке седнице јер она није била протоколарна, већ постоје конкретни пројекти и предлози ствари на којима радимо и радићемо у будућности. Трудићемо се да редовније одржавамо ове седнице јер постоји много ствари које нас повезују – рекла је Брнабићева, док је председница Владе РС Жељка Цвијановић захвалила Србији што је финансијски подржала реализацију суштински важних пројеката у локалним заједницама у РС, али и у појединим општинама у Федерацији у којима живе повратници.

Владе Србије и РС потписале 4 споразума
Меморандум о сарадњи у области ваздухопловства

Споразум о сарадњи у области инфраструктуре квалитета између Министарства привреде Србије и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу РС

Меморандум о сарадњи између Министарства културе и информисања Србије и Министарства просвете и културе Српске за период 2017-2021.

Меморандум о сарадњи у области поштанског и телекомуникационог саобраћаја између Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије и Министарства саобраћаја и веза РС.

Умирао од смеха
ИВИЦА У ЕЛЕМЕНТУ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић није имао мира док је чекао да се премијерке две владе обрате новинарима, па је за то време засмејавао министарку из Владе РС, када је и сам почео буквално да се ваља од смеха.