Прочитај ми чланак

ЧЕШКА ПОСЛЕ ПАРЛАМЕНТАРНИХ ИЗБОРА: Једно велико НЕ евру и мигрантима

0

Превремене парламентарне изборе у Чешкој је са великом разликом у гласовима добио покрет АНО (тј. „Акција незадовољних грађана“, а такође на чешком језику и „Да!“) на чијем је челу милијардер Андреј Бабиш. Владајућа Чешка социјал-демократска партија се нашла на петом месту.

Бабиш је успео да победи захваљујући одличној предизборној кампањи. АНО је изабрало за своју девизу слоган милијардера Бабиша: „Никакав евро! Нећу евро! Евро овде не желимо!“ Чеси су одлично схватили да они треба по сваку цену да сачувају њихову рођену круну и своју независну централну банку. Мада је Чешка ступила у ЕУ још 2004.године она још увек одбија да одреди датум када ће прећи на коришћење евра уместо круне. Још одавно 72% Чеха жели да сачува круну. За 13 последњих година круна је у односу на евро ојачала за више од 20%.

Али после чврсте победе на изборима пред Бабишем су се нашли тешки преговори о формирању савета министара. Јер он жели да смањи административне трошкове владе, да људе „одучи“ од паразитског живота захваљујући социјалној помоћи и да се у иностранству бори за чешке интересе. Бирачима се допало што Бабиш, чији се иметак процењује на 4,1 милијарду долара, припрема да искорени корупцију.

Он планира да Чешком руководи као својим бизнисом. Себе назива „центраш“, а његови погледи су блиски погледима евроскептика. Такве у Бриселу мало воле, а може се рећи да их се и прибојевају. Очигледно – са разлогом. Лидер чешког АНО обећава да ће смањити порезе и нема ништа против да се ради што бржег раста економије повећа кредитирање, као и зараде, БДП и државни трошкови. „Највећу додату вредност у Европској унији представља национални идентитет сваке земље. Европа је јака захваљујући јаким државама – то је логично – зар није? – више пута је својим присталицама и противницима он говорио.

Чешки бирачи су се са тим сложили. Чешка је знала да кроз дуг период, много векова уназад, сачува свој језик, своју културу и своју историју. Зато се она сада упорно одупире диктату Брисела и неће да јој њена вековна монета – круна – нестане заувек. Бабиш обећава да ће је сачувати. Баш због тога су чешки бирачи гласали на изборима за представника антиестаблишмента – милијардера Бабиша – који је обећао и да ће своје искуство у бизнису пренети и у владу. А најважније – он је свом народу обећао да неће дозволити увођење никаквих квота за пријем избеглица у Чешку. Јер Праг не жели да га Јункер и Туск воде на повоцу.