САД ЈЕ И ЊИМА ЈАСНО: Полјска премијерка тврди да ЕУ цензурише хришћанство

10

Пољска жели да буде сигурна да хришц́анске традиције не подлежу "идеолошкој цензури" у Европској унији, изјавила је данас пољска премијерка Беата Шидло и нагласила да се њена странка Право и правда противи имиграцији муслимана.

У говору о спољној политици, Шидлоова је рекла да хришц́ани у Европи не би требало да се осец́ају неугодно или посрамљено због своје вере и традиције, преноси Ројтерс.

– Ми се залажемо за ЕУ где хришц́анске традиције нису подложне идеолошкој цензури – рекла је она на конференцији коју је организовао Пољски институт за међународне послове.

Поред Мађарске, Пољска је одбила да прими избеглице из Сирије и других места по систему квота, које су дошле у Европу од 2015. године, наводец́и да су муслимански имигранти претња њиховој националној безбедности и стабилности.

 • Zoran

  Полјска? Срамота, на ком језику је то, шта значи?

  • Херцеговина

   Па србски на златаници.)

  • Zoran

   Велика штеточина је тај Златан или ко је одговоран за злу намеру.

 • djole

  Ne njima je to jasno odavno, samo dok su primali paru iz eu fondova onda se cutalo.Sad kad oni treba da daju pare kao punopravna clanica, pocelo da svrbi. Poljska je bila treci najveci kontingent u Iraku. Hriscanske vrednosti? Papske valjda.

 • EUInformerI

  Sejdinović: Medijsku sliku Srbije kreiraju ratni huškači

  U Srbiji imamo otprilike dva i po medija koja se bave temama odgovornosti za ratne zločine i pljačku

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da danas medijsku sliku Srbije kreiraju isti oni koji su devedesetih godina prošlog veka sejali mržnju u medijima, koja se potom „pretvarala u metke i granate“, i dodao da u Srbiji danas postoje „dva i po medija“ koji se bave temama, kao što su odgovornost za ratne zločine, pljačku nacionalnog bogatstva i za nacionalističku histeriju.

  „Oni koji su sejali mržnju devedesetih ne samo da nisu odgovarali, ne samo da su prebogati ’ugledni’ građani, nego danas ponovo kreiraju medijsku sliku Srbije, u kojoj ponovo dominira narativ devedesetih, možda i gori nego za vreme rata“, rekao je Sejdinović na skupu „Medijski dani – EU i Zapadni Balkan“ u Tirani.

  On je podsetio da je Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pre 28 godina osnovalo 300 novinara, u znak protesta protiv političke instrumentalizacije medija i njihove zloupotrebe u ratnohuškačke svrhe, i ocenio da je danas teško i zamisliti takav visok vid svesti i organizovanog protesta novinarske profesije kao što su postojali u tom trenutku u, još uvek, jednopartijskom sistemu.

  NDNV je najstarije nezavisno udruženje novinara na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

  “Danas u Srbiji imamo otprilike dva i po medija koja se bave ovim teškim temama, dok sa druge strane imamo celokupnu medijsku mejnstrim scenu i stotine raznoraznih portala koji reprodukuju politički i kulturni obrazac temeljno stvaran od polovine osamdesetih”, kazao je Sejdinović.

  Prema njegovim rečima, mediji iz celog regiona, koji su otvarali teme odgovornosti za ratove devedesetih, ili su nestali, ili su izmenili uređivačku politiku ili su i dalje duboko marginalizovani, na ivici opstanka i pod udarima lokalnih režima.

  “Mi treba da se upitamo zašto su novinari devedesetih, u užasnom ratnom okruženju, bili spremniji da pokreću ove tabuizirane teme nego mi danas, skoro tri decenije posle”, naveo je Sejdinović.

  Prema njegovim rečima, novonastalim državama i skoro celokupnim nacionalnim bogatstvom vlada elita stvorena devedesetih, koja bi najradije da ove teme večno ostanu zatvorene, dok su se istovremeno strani donatori povukli iz medija i ostavili ih na divljem tržištu.

  „Ako mislimo da će nam pomirenje doneti zajednički nastupi novokomponovanih pevača i pevačica ili susreti estradnih političara koji će ponavljati besmislene floskule, dok se na sve strane gomilaju stereotipi i širi mržnja – mi duboko grešimo“, poručio je Nedim Sejdinović.

  Upozorio je da, iako se danas političari susreću i „zajedno slikaju“, u stvarnosti mržnja, razlike i nerazumevanje bukte, pa ako se promene okolnosti, Balkan preko noći ponovo može biti veoma ozbiljno krizno žarište.

  “Nerazumno je da se podržava i održava takvo stanje zarad nekih ‘viših političkih interesa’, koji nikada neće ni biti ostvareni”, rekao je Sejdinović.

  Sejdinović je učestvovao na panelu “Reči koje bole: Mediji i pomirenje”, na kojem je zaključeno da medijski profesionalci mogu da imaju ključnu ulogu u procesu pomirenja u regionu, kroz promovisanje objektivnog izveštavanja i suprotstavljanje zapaljivoj retorici i senzacionalizmu, koji produžavaju stereotipe i stara osećanja mržnje.

  • Simerijanac

   Види у каквом ти је стању један од очева : http://slika.nezavisne.rs/2014/06/750×450/20140612131129_249052.jpg

   Зашто га не водиш код зубара ?

   А зашто свог другог биолошког оца не одведеш на лијечење од алкохолизма http://opusteno.rs/slike/2012/01/smesne-slike-13491/pijana-svinja.jpg, шта те није срамота да пијан спава по каналима ?

  • EUInformerI

   Svojim komentarima samo dokazuješ da ti je stvarno potrebna jedna Herta Miler.

  • Simerijanac

   А ко је та животиња Herta Miler ?
   Претпостављам да и она болује од плавог језика к’о и твоја грвава и крезуба нена. Потпуно сам сигуран да и она има пород са животињама, као и малоприје наведена животиња.

   Иначе, забринут сам за здравље твоје мајке и тражио сам лијек. Нашао сам га, зове се дистол.

   Кратак опис дистола, његова употреба и начин промјене :
   Distol :
   ————————————————————————————
   Čuveni preparat veterinarske industrije. Ima dve odlike, služi da se
   bolesna ovca očisti od metilja pre nego što se natakari na ražanj a takođe
   je ogromna jeebena tableta koju moraš ovci da guraš srednjakom ( можеш јој га угурати и пеенисом) niz grlo.
   ———————————————————————————-

   Брзо по неког ЕУ ветеринара, иначе ће ти мајка на ражањ.
   Но,…. какав си несој, ти би је и појео.

   Ти си инцестуално- канибалистички болесник.
   Једно те исто и јјебеш и једеш.

  • Т. Горски

   Ма шта оно ти рече да си, ЧЕХ !

   Па ти си обично потуричко говно несоју један !

   Наравно да не заслужујеш никакав други коментар осим:
   МАРШ НЕСОЈУ „ПОТУРИЧКИ“.

  • Еееј

   Vojvodina

   Separatisti sa novim programom stvaranja još jedne lažne države na teritoriji Srbije

   Separatisti iz uvoza

   Novi talas vojvođanskog separatizma poslednjih meseci sve glasnije zahteva da se Srbija „federalizuje“ i da se u toj „federaciji“ Vojvodina proglasi Republikom. Kroz političku agitaciju preko Vojvođanske stranke i njenog programa, preko peticija, medijske propagande i vrbovanja viđenijih ličnosti u Novom Sadu, Somboru, Subotici, Kikindi, Pančevu, Bačkoj Palanci, Sremskoj Mitrovici i drugim gradovima, separatisti računaju da bi svoju ideju „internacionalizovali“ i labilnog Vučića (ili nekoga ko dođe posle njega) doveli za pregovarački sto, da potpiše još jedan „Briselski sporazum“ koji bi i drugu srpsku pokrajinu pretvorio u lažnu državu.

   Arpad Nađ

   Ideju vojvođanskih separatista, da ova srpska pokrajina postane „Republika u okviru Srbije“, već nekoliko godina promoviše Vojvođanska partija, koja traži državu, makar i u okviru teritorijalno već osakaćene Srbije. Ali, iza ove marginalne stranke i njenih kriminalnih ideja, stoji jedna dobro organizovana i družina, raspoređena u državnim institucijama, Vojvođanskoj akademiji nauka i umetnosti, visokoškolskim ustanovama, raznim zadužbinama i medijima.

   Zbog svakodnevnog informativnog terora Vučićeve vlasti, niko u Srbiji nije primetio da je Vojvođanska partija je nedavno organizovala akciju sakupljanja potpisa (peticiju) „za donošenje novog Ustava Srbije i status Vojvodine kao republike u zajedničkoj državi Srbiji“ u više vojvođanskih gradova. Oko 8.000 ljudi stavilo je svoj potpis u službu ove separatističke ideje, uglavnom u Novom Sadu. Broj na prvi pogled nije veliki, ali nije ni zanemarljiv. Ne treba zaboraviti da su neki najdestruktivniji politički pokreti u svetu u svom začetku imali smešno mali broj pristalica.

   „Glavni štab“ vojvođanskog separatizma danas čine Ratimir Svirčević, Đorđe Subotić, prof. dr Miroslav Ilić, Živan Berisavljević, akademik Julijan Tamaš, dr Radivoj Stepanov, prof. dr Janja Beč Nojman, prof. dr Ranko Končar, Duško Radosavljević, Slobodan Budakov, Dragomir Jankov, dr Branislava Kostić, Vladislav Radaković…

   Osim ostarelih autonomaških bećara, poput Živana Berisavljevića, na sceni su i neke mlađe osobe koje ne samo što zagovaraju „Vojvodinu kao republiku u okviru Srbije“, nego već vode ozbiljne pregovore da se kroz „format“ takozvane evropske regije, preobrate u republiku u „federalnoj Srbiji“.

   Ali, da bi bilo jasnije kako je „autonomaštvo posle Nenada Čanka“ promenilo svoje oblike (ali ne i ciljeve), treba se prvo podsetiti da je ova nova politička stranka nastala čistom prevarom! Naime, Vojvođanska partija je izvršila je preregistraciju u aprilu mesecu 2010. godine, kada je nadležnim organima dostavila spisak više od 10. 000 članova i u registru političkih partija se našla pod rednim brojem 69.

   Iz tadašnje nespretne izjave Aleksandra Odžića, predsednika Vojvođanske partije, vidi se da je članstvo tek pristizalo u stranku i da u trenutku predaje spiska njih nije bilo dovoljno za registraciju. Ipak, Odžić i njegova družina „dopisivali“ su koliko im je trebalo, a prema njegovoj nesmotrenoj tvrdnji, „nakon izvesnog vremena i priliva članstva, potreban broj je ipak popunjen“! Ovaj Odžićev falsifikat nikada nije istražen od strane nadležnih institucija, mada broj lažnih potpisa u trenutku preregistracije, nije bio manji od 5000.

   Prvih dana juna ove godine, Odžić je otputovao u Barselonu na sastanak sa katalonskim separatistima čije su aktivnosti u Španiji zabranjene Ustavom i odgovarajućim zakonima. Dve nedelje pred odlazak u Barselonu, Odžić je izdao saopštenje za medije u kome između ostalog kaže da bi „bilo loše ako bi Aleksandar Vučić na brzinu iskrojio ustavni položaj Vojvodine…“, zatim da „Vojvodina treba da dobije status Republike u federalizovanoj državi Srbiji“ te da Vučiću treba dati vremena i da se otvori prostor za „pregovore“.

   Očito, Vučić je kod vojvođanskih separatista viđen kao dobra prilika. Računaju logično: ako je dao Kosovo, zašto ne bi i Vojvodinu!

   Odžićeva uloga među vojvođanskim separatistima, samo je privremena, jer američka ideja rasturanja Srbije kroz federalizaciju, koju finansiraju USAID i još nekoliko agentura pod kontrolom administracije u Vašingtonu, računa na znatno važnije ličnosti koje se trenutno drže po strani.

   Da bi ovo uspelo, potrebna je jaka medijska podrška. U tu svrhu su izabrani dvojica Bošnjaka, Sabahudin-Dinko Gruhonjić i Nedim Sejdimović, koji su u Novi Sad došli kao izbeglice sredinom devedesetih godina i za kratko vreme postali glavni propagandisti vojvođanskog separatizma. Od tada do danas, punih 18 godina, Gruhonjić i Sejdimović suvereno vladaju Nezavisnim društvom novinara Vojvodine (NDNV) i celokupnim medijskim prostorom u Vojvodini, šireći najcrnji govor mržnje, pozivajući na likvidaciju svih oblika državnosti u ovom delu Srbije, zahtevajuću „denacifikaciju“ svih Srba i sve to pod maskom „odbrane vojvođanske autonomije i prava na državnost“.

   Ni Gruhonjić ni Sejdimović nemaju nikakve porodične, etničke, kulturne ili bilo kakve druge veze sa Vojvodinom, ali zato imaju debele veze sa stranim agenturama i rasturanjem Srbije. Novac koji primaju od donatora iz Amerike, Holandije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke i još nekoliko država, nije lako opravdati. Zato je Vojvođanska partija i sve što se dešava oko nje, dobro došlo ovoj dvojici bosanskih bilmeza, kojima rok upotrebe još nije istekao.

   Ali, Gruhonjić i Sejdimović su već izrasli u institucije za sebe, i Odžić je za njih samo prolazna „poslovna prilika“.

   U Novom Sadu, Subotici, Somboru i u drugim vojvođanskim gradovima gde Vojvođanska partija ima svoje promocije, Gruhonjić i Sejdimović nastupaju samo kad su stari autonomaši na čelu sa Berisavljevićem na okupu.

   Tu je i novac kao problem. Za razliku od Odžića, koji dobija pare od katalonskih separatista ali i od Norveškog saveta, USAID-a, i još nekih organizacija, njih dvojica su na „obaveštajnim fondovima“ skoro dve decenije. Posao rasturanja Srbije nije stao, šefovi i dalje isplaćuju svoje saradnike, posebno kad su aktivni kao ovaj bosanski dvojac čiji kormilar sedi u engleskom letovalištu Bristol, gde Sejdimović povremeno svrati da preuzme „autorske honorare“.

   Kriminalna ideja stvaranja „federalne Srbije“ u kojoj bi Vojvodina bila „ravnopravni partner“, već odavno ima svoje simpatizere i među najvišim državnim službenicima.

   Početkom decembra meseca prošle godine, glavni antisrpski aktivista u Vojvodini, Sabahudin-Dinko Gruhonjić, organizovao je skup pod nazivom „Otpor ekstremizmu“ (na dan kad je dvanaest godina neosuđeni Vojislav Šešelj vraćen iz Haga). Skup su „uvelučali“ Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u Narodnoj skupštini, Nevena Petrušić, poverenik za zaštitu ravnopravnosti pri Vladi Srbije i Maja Sedlarević, predsednica Odbora za evropske integracije i međureligijsku saradnju Skupštine AP Vojvodine.

   Nije prvi put da se na jednom histeričnom antisrpskom skupu, pojave i predstavnici državnih institucija, čija je uloga da uređuju i štite poredak i interese građana Srbije. To je i Sabahudin-Dinko odlično shvatio i koristi takve prilike da pljune po državi koja ga je nahranila, zaštitila, školovala i zaposlila. Da je to ozbiljnja država, vratila bi ga odmah tamo odakle je i došao zajedno sa svojim debeloguzim pobratimom u Alahu, Nedimom Sejdimovićem, portparolom pederskog krila vojvođanskog separatizma.

   Portal za pljuvanje

   Antisrpski i otvoreno fašistički internet portal „Autonomija“ (www.autonomija.info), plaćen je stranim donacijama i dat svojevremeno na upravljanje nesmenjivom predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Sabahudinu (Ahmeda) Gruhonjiću. Na impresumu jasno piše da je portal vlasništvo Nezavisnog društva novinara Vojvodine i da je glavni urednik Nedim Sejdimović, Dinkov neizbežni saučesnik u svakoj antisrpskoj svinjariji.

   Portal nema nikakve veze sa novinarskim udruženjem i predstavlja poligon za najprljaviju šovinističku propagandu uperenu protiv države Srbije.

   Strani donatori i dalje uredno finansiraju „Autonomiju“, a Gruhonjić na njemu svakodnevno ispisuje mržnju prema svemu što je srpsko, agituje za likvidaciju svake Srbije, pa čak poziva i na građanski rat među Srbima, kao što je i napisao u svom tekstu povodom dolaska albanskog premijera Rame u Beograd: „…Jer svi će polako doći na red u Srbiji koja nema rešenje ni za šta, a ima ogroman potencijal za imploziju, za nasilje i progon, to jest za ‘omanji’ unutrašnji rat…“

   Na najpodliji način, u svojim redovnim rubrikama na portalu „Autonomija“, redovno i ogavno laže i krivotvori čak i istorijske činjenice!

   Niko nadležan u ovoj državi nije našao za shodno da jednom pozove i ispita ovoga čoveka na okolnosti širenja govora mržnje, širenja ksenofobije i podsticanja na rušenje ustavnog poretka Republike Srbije!

   Naprotiv, nagrađen je! Naime, Gruhonjić prima platu kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, redovnu platu i honorare kao predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine i kao redovni član Vojvođanske politikološke asocijacije. Redovne honorare i plate po ugovoru prima u još najmanje pet nevladinih organizacija u Novom Sadu i Beogradu. Sve mu je to bilo malo, pa je konkurisao i za članstvo u upravnim odborima Radio televizije Vojvodina i RRA.

   Politički kriminal i subverzivna delatnost kojom se bave on i njegov jaran Nedim Sejdimović, dovoljan su razlog da, za početak, hitno budu razvlašteni iz novinarskog udruženja, sa kojim već odavno nemaju ništa (a, realno, nikad i nisu imali). Samo zahvaljujući Miodragu Miletu Isakovu, danas kolumnisti Tabloida, koji je ranih devedesetih godina bio osnivač i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Gruhonjić i Sejdimović i dalje haraju Vojvodinom i pljuju po Srbiji. Da li su slučajno pristigli u Novi Sad? Da li ih je Isakov nekom nuždom primio i zaposlio? Šta god da je u pitanju, šteta koju njih dvojica svakog dana nanose Srbiji, nemerljiva je.

   http://www.magazin-tabloid.com/casopis/index.php/arhivaold.php%3Fid%3D06%26br%3D243%26cl%3D27?id=06&br=339&cl=13