Прочитај ми чланак

РУСИ НAПРAВИЛИ РЕВОЛУЦИЈУ У НAОРУЖAЊУ: Моћни микроталасни топ претвара у крш

0

Електромагнетско оружје против беспилотних летелица први пут на изложби "Aрмија 2017" у Подмосковљу.

Нови државни програм наоружавања подразумијева широко увођење високопрецизног и хиперсоничног оружја, приопћио је шеф Одбора Већа Федерације за одбрану и безбедрност Виктор Бондарев.

„Сада смо посвећени припреми новог државног програма развоја наоружања до 2025. године. Принципијелно важан фактор тог програма је усавршавање и широко увођење високопрецизног оружја. То је оружје које је засновано на новим физикалним принципима попут хиперсоничне брзине“, цитира Бондарева агенција РИA Новости.

Стварање наоружања с технологијама које раније нису примењиване најавио је 2016. године концерн „Радиоелекторнние технологии“. Тада су споменути микровални топови који могу невидљиво, нечујно и селективно спаљивати непријатељске електроничке уређаје. Таквим оружјем ће бити опремљене беспилотне јуришне летелице шесте генерације. Заменик министра обране Јуриј Борисов је испричао да су борбени ласери већ сада у арсеналу руске војске.

„Моћни војноиндустријски потенцијал Русије успешно се реализира. Имамо доста јединствених иновација“, истакнуо је сенатор.

Овисно о начелу деловања борбени сустави на новим физикалним принципима дијеле се на ласерско, радио-вално, оптичко, кинетичко и др. оружје. Његови модели су демонстрисани у затвореном делу форума „Aрмија 2016“, наводи портал рг.ру.