Прочитај ми чланак

ПОРУКА НЕМАЧКОГ АМБАСАДОРА У БЕОГРАДУ! ДИТМАН:Косово треба да уђе у УН!

0

Немачка је признала Косово и стога подржава његово чланство у међународним организацијама, каже Аксел Дитман. Дачић: Нећемо признати независност Косова никада и ни по коју цену

Немачка је признала независност Косова и стога подржава чланство те „државе“ у свим међународним организацијама, укључујући и Уједињене нације!


Ово је јуче поручио немачки амбасадор у Београду Аксел Дитман. Он је нешто мање директно рекао и да је главни услов да Србија постане чланица Европске уније признање сецесије Косова!

128 ГЛАСОВА ЧЛАНИЦА ПОТРЕБНО ЈЕ ЗА ЧЛАНСТВО У УН

На конкретно питање новинара да ли свеобухватна нормализација односа Београда и Приштине, за шта се залаже Немачка, подразумева и чланство Косова у УН, Дитман је одговорио потврдно.

 

БЉЕРИМ ШАЉА
САВЕТНИК ХАШИМА ТАЧИЈА

Нема дилеме да је перспектива региона интеграција у Европску унију. Власт у Приштини има претензије и према чланству у НАТО пакту.

 

– Свеобухватна нормализација односа, по нама, укључује и сарадњу на међународном нивоу. Немачка је признала Косово и стога подржава његово чланство у међународним организацијама, уколико су испуњени услови за то. То важи и за Уједињене нације – истакао је Дитман за недељник „Нин“.

Немачки амбасадор додао је и да ће Србија морати на крају да призна независност Косова уколико жели да постане пуноправна чланица ЕУ.

– Европска унија као један од услова пре приступања Србије тражи свеобухватну нормализацију односа. То значи да између Србије и Косова морају бити регулисани сви аспекти будућих односа, укључујући и потписивање правно обавезујућег споразума. То је јако важно, јер не можемо у ЕУ да увеземо отворен конфликт – нагласио је Дитман.

На другој страни, Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова, каже за Информер да Србија неће мењати свој принципијелан став у вези са Косовом.

193 ДРЖАВЕ СУ ЧЛАНИЦЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА

– Став наше државе о сецесији Косова је сасвим јасан. Нећемо признати једнострано проглашену независност Косова, никада и ни по коју цену. Исто важи и за чланство Косова у међународним институцијама. Борићемо се свим силама против тога – рекао је Дачић и подсетио да је Београд већ спречио Косово да уђе у Унеско.

 

КАЈЛ СКОТ
АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР

Србија земља кандидат мора да убеди чланице да ће својим придруживањем бити потпуно посвећена ЕУ, укључујући и то да прихвати и спроводи њену заједничку спољну и безбедносну политику.

 

– Имали смо план америчког Стејт департмента ко ће и како да гласа. Остварили смо велику победу тиме што смо спречили пријем Приштине у Унеско. То је учињено искључиво нашим радом и посвећеношћу. Настављамо са борбом… – подвлачи Дачић.

 

Угледати се на Шпанију

Србија треба да пошаље јасан сигнал да не намерава да се одрекне дела територије, баш као што је урадила Шпанија

Александар Павић

 

Коментаришући Дитманову поруку, аналитичар Александар Павић сматра да су Немци као и увек директни.

– Немачки амбасадор врло јасно је рекао шта је услов да Србија постане члан ЕУ. У садашњој политичкој констелацији у Немачкој и другим западним чланицама ЕУ (изузев Шпаније) нема наговештаја да ће се тај став променити. Било би врло корисно када би и Србија исто тако послала јасан сигнал да не намерава да се одрекне дела своје територије, баш као ни чланица ЕУ Шпанија. По том „немачком рецепту“, релације између Србије и ЕУ биле би много јасније, а рачуни чистији… – закључује Павић.