Прочитај ми чланак

ОМЕРОВИЋ ТРАЖИ СПОМЕНИК БОШЊАЦИМА који су изгинули бранећи Београд 1915.

0

Председник Одбора Скупштине Србије за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић је данас предао Скупштини Града Београда предлог да се постави спомен-плоча "Мухамеданском батаљону" који је под командом каплара Шемса Мидовића 1915. године бранио Београд "до последње капи крви".

Омеровић је рекао да је иницијативу покренуо уочи сутрашњег државног празника Дана примирја у Првом светском рату, да би се овековечила улога бошњачке националне мањине у одбрани Београда.

„Идуће године обележиће се 100 година од завршетка Првог светског рата. Сећамо се херојске и славне борбе српске војске, великих битака и огромних жртава. Сви знамо о чувеним биткама на Церу и Колубари, о повлачењу преко Албаније које је било без преседана у историји где се уз војску повлачио и народ. Сви знамо о Плавој гробници. Крфу, Солунском фронту, заробљеништву, тифусу. И све то уз невидјене жртве и страдања 28 одсто становништва“, рекао је Омеровић.

Додао је да се зна и о одбрани Београда 1915. године и команданту, мајору Гаврловићу, али се мало зна да је у одбрани главног града 15 одсто војника било муслиманске вероисповести, из „Мухамеданског батаљона“.

Омеровић је додао да је то био Четврти батаљон 10. Кадровског пука, који је, заједно са 7. пуком, чинио „кичму одбране Београда“.

„Тим батаљоном командовао је каплар Шемсо Мидовић из Сјенице! Држали су једну од последњих барикада на потезу измедју данашњег Народног музеја и Народног позориста уз невидјени хероизам по казивању и по документима из Архива Војске Србије“, рекао је Омеровић и додао да су изгинули бранећи Београд.

Омеровић је оценио да је то посебно важно данас када смо сведоци „појачаних тензија на релацији две државе и два народа, са запаљивом реториком“.

„Сигуран сам да ће овакав однос према припадницима једне националне мањине која је учествовала у српској војсци и бранила Београд, допринети јачању добрих односа и поверења. Надам се да нам је то свима циљ“, истакао је Омеровић.