Прочитај ми чланак

НОВИ ЗАКОН ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ: Како ће се санкционисати вршњачко насиље…

0

Школски програми укључиће и програме заштите од насиља и програме превенције других облика ризичног понашања и програм заштите од дискриминације

У средњим школама у Србији биће уведен нови концепт државне матуре који треба да унапреди квалитет средњег образовања и омогући проходност ученицима на следеће нивое образовања, утврђено је изменама Закона о средњем образовању и васпитању које је данас усвојила Скупштина Србије.

Фото: Борис Шчитар

Прецизирано је да се средње образовање завршава полагањем испита на државном нивоу, а врсте тих испита су општа матура, стручна и уметничка матура, завршни испит средњег стручног образовања, специјалистички и мајсторски испит.

Ученик који заврши трогодишње средње стручно образовање по моделу дуалног образовања има право на полагање стручне или опште матуре уколико је савладао програм за стицање компетенција потребних према програму матуре и то после најмање две године по завршетку средњег образовања.

Предвиђено је да ученик који је завршио четврти разред средње школе по интернационалном програм може да полаже интернационалну матуре, а дефинисана је и настава на даљину.

Прописана је обавеза школе да учествује у националним и међународним тестирањима (национална тестирања Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања, ПИСА и ТИМС).

Изменама закона се редефинише време које је предвиђено да ученици проводе у школи, а школа је дужна да реализује слободне активности кроз рад у секцијама и ваннаставним активностима.

Школски програми укључиће и програме заштите од насиља и програме превенције других облика ризичног понашања и програм заштите од дискриминације.