Прочитај ми чланак

ЗАШТО БИ КОМУНИСТИ ЧИЧА ДРАЖУ убили на Златибору

0

Историчар Срђан Цветковић из Института за савремену историју, за "Новости", о открићу у пећини Церова. Михаиловићеве ствари које је имао приликом хапшења, па и наочаре, налазе се у БИА.

Све личне ствари Драгослава Драже Михаиловића, па и наочаре које је имао приликом хапшења, налазе се у БИА. Њих смо чак и излагали 2014. године у оквиру изложбе „У име народа“ приређеној у Историјском музеју Србије. Осим генералових наочара, ту су и његова лула, сат, мапа, пенкало, компас, пиштољ… Ордење којим је амерички председник Хари Труман, 1948. године, постхумно одликовао Дражу Михаиловића, предато је његовој ћерки Гордани.

Ово је „Новостима“ рекао др Срђан Цветковић, научни сарадник Института за савремену историју у Београду поводом текста објављеног у среду у нашем листу о могућности да је у пећини Церова на Златибору, стрељан командант Југословенске војске у отаџбини. То што је у јами пронађен препознатљив предмет – стакло и део оквира за наочаре, попут оних које је Михаиловић носио уочи стрељања 17. јула 1946, наш саговорник не сматра изненађујућим.

– Такве наочаре имали су многи људи тога доба и не треба да буду повод за било какву инсинуацију без других доказа – додаје Цветковић. – Теоретски је могуће да је генерал Дража Михаиловић стрељан било где у Србији, па и код јаме Церова у Мушветама на Златибору, али сматрам да је то мало вероватно. Зашто би га, поред толико стрелишта у послератном Београду и околини, одводили тако далеко, готово у крај у ком је 13. марта 1946. године ухапшен.

У тешко доступној јами Церова на Златибору, спелеолози из Апатина и Београда, јесенас су открили масовну гробницу у којој су, по сведочењима мештана оближњег села Мушвете, земни остаци припадника Равногорског покрета стрељаних у јуну 1945. године. Реч је о седамдесетак младића, старих од 16 до 20 година, сурово и без пресуде ликвидираних по завршетку Другог светског рата. На њиховим скелетима види се да су им руке биле везане жицом. Тако се предање најстаријих живих Златибораца, немоћних да своје речи о свирепом убиству заробљених четника на крају рата поткрепе доказима, после седам деценија показало истинитим.

РАСПИТИВАЊЕ КРЦУНА И МИНИЋА

Осим дела наочара које личе на оне генерала Михаиловића, у Церови су, међу костима, пронађене и табакере, каишеви, опанци, цокуле и испуцане чауре. Да су наочаре баш припадале команданту Југословенске војски у отаџбини, мештане на сумњу наводи сећање најстаријих да су се за ову јаму, у поратним годинама, на Златибору лично распитивали Слободан Пенезић Крцун, вођа акције хватања ђенерала, и Милош Минић, тужилац у судском процесу против Михаиловића.

СТАМАТОВИЋ: ПОДИЖЕМО СПОМЕНИК

Први човек Чајетине Милан Стаматовић најавио је да ће Општина подићи спомен-обележје и уредити терен око пећине у Мушветама.

– То ће бити заправо меморијални комплекс жртвама у Мушветама, али и свим српским жртвама геноцида у 20. веку – наводи се у Стаматовићевој писаној изјави достављеној медијима. – Потребно је, најпре, открити шта се на том месту тачно догодило, пронаћи потомке страдалника, а потом посмртне остатке жртава сахранити по православним обичајима у јединствени меморијални комплекс.