СРБИЈА: Колико ћемо платити ауто-пут за нигде?

3

70 милиона евра платили су грађани Србије за ово.

Ауто-пут за нигде, како су га назвали када је изграђен, зато што још чека да буду изграђене остале деонице до сада су бар могли да користе бициклисти. Сада ни они.

Грађевинари су се вратили да поправљају пут одмах пошто је министарка Зорана Михајловић покренула питање одговорности за лоше изведене радове.

Налаз инспекције министарства јесте да је уграђена глина, а не бетон и да је зато дошло до деформације пута.

„На мој сто је дошла анализа по којој се цемент распао и неопходно у дубини од 3 до 4 метра подићи читав пут, а негде и до дубине од 11 метара и то у дужини од 4 и по км. То је све тачно и то ће нас коштати милијарду динара“, рекла је Зорана Михајловић.

И то није једина штета. Тешко је проценити колики ће губитак настати зато што ће изградња целог Коридора 11 каснити.

„Други проблем је што ми убрзано радимо деонице поред те. Чак и под претпоставком да оне буду готове до фебруара неће радити – јер ће се целе следеће године радити ова деоница која је већ изграђена“, каже она.

У предузећу Планум које је изводило раодове рекли су нам да се њихов директор враћа са пута у петак и да ће тада објаснити о чему је реч. Други члан конзорцијума који је градио пут „Путеви Ужице“ кажу да су свој посао урадили без грешке.

„На тој деоници „Путеви Ужице“ су изградили два моста и петљу Лајковац. Никаквих примедби нисмо имали. За остале чланове конзорцијума не могу да гарантујем“, каже Леко Корићанац, директор Путева Ужице.

Бивши министар Милутин Мркоњић рекао је раније да гарантује да је посао на спорној деоници Уб–Лајковац добро урађен.

„Само министарство за техничко извођење није одговорно. Одговорно је јавно предузеће које је овде присутно као инвеститор у име државе“, каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Први део ауто-пута на такозваном Коридору 11 требало је да буде завршен до краја ове године. Међутим, деоница Сурчин – Обреновац је касно започета, а у делу од Обреновца до Уба је било проблема са кинеским извођачима радова.

 • Бобан за Царевину Србију

  Јел то почео чвор изнутра да трули?

 • xyz

  МРКОЊИЋ УЗВРАЋА УДАРАЦ: Све ћу рећи у полицији! Неће им бити добро
  11/09/2017
  Милутин Мркоњић, почасни председник СПС и бивши министар инфраструктуре, каже да једва чека да оде у полицију и одговори на оптужбе да је муљао током радова на деоници ауто-пута Уб-Лајковац на Коридору 11, због чега је министарка Зорана Михајловић против њега и још 13 људи поднела кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал!

  – Ја сам спреман сутра да одем у полицију да људима објашњавам, па ћемо да видимо ко ће шта да каже. Нећу се позивати на имунитет… Да ли ја у овим годинама, са оваквом каријером и десет одликовања само за рад за ово за шта ме сад оптужују, треба да тражим имунитет? Да не побегнем из земље, можда? Да не одем да певам негде?! Нема ни говора. Једва чекам да ме људи позову и да све објасним, да скинемо ту хипотеку с дневног реда – навео је Мркоњић и додао да ће тужити Михајловићеву ако се докаже да није крив.

  Он је посебно истакао да је љут на директоре „Путева Србије“ Зорана Дробњака и ЦИП Милутина Игњатовића што му нису раније јавили да постоји пријава против њега, у којој се, између осталог, наводи да је у основу ауто-пута на Коридору 11, уместо чврстог материјала, уграђивана глина.

  – Требало је да ми кажу, то су моји другови… Милутин и Дробњак су остали тамо после мене… Требало је они да ми кажу: „Мрко, има пријава против тебе.“ Они ми то нису рекли и љут сам на њих. То није фер – навео је Мркоњић.

  Мркоњић је још једном поновио да је пријава неозбиљна, јер је он као министар био задужен за стратешке одлуке, а не за градњу на терену, те да зато мисли да је читав случај заправо исполитизован. Како каже, Михајловићка јури лопова тамо где га нема.

  – Она жена има неку амбицију коју не разумем, вероватно да ухвати лопова тамо где га нема… Мора да се сабере жена и да види шта хоће – рекао је Мркоњић, који је Михајловићки замерио и то што две године није долазила на седнице скупштинског одбора за саобраћај.

  Подсетимо, Министарство грађевинарства, на чијем челу је Зорана Михајловић, поднело је кривичну пријаву против Мркоњића, који се на челу овог ресора налазио од 2008. до 2012. године.

  Михајловићева и Дробњак нису желели да одговарају на Мркоњићеву изјаву. Дробњак је само кратко рекао да нема веза с тим и да неће да коментарише.

  Мркоњић о Вељи
  Мркоњић је открио да су на њега својевремено вршили притисак да поднесе пријаве против Велимира Илића, кога је наследио у министарској фотељи:

  – Притисака је било толико за те пријаве и за разно… Нисам дозволио. С Вељом сам се стално касније консултовао, па и с Маријом Рашетом, која је била пре њега. Младим министрима саветујем да континуитет у раду мора да постоји, консултујте се с људима који су били пре вас, питајте, не почиње живот с вама.

  Глина у асфалту
  – Део ауто-пута на Коридору 11 од Уба до Лајковца поново ће се радити

  – У анализи урађеног учествовали „Коридори Србије“, „Путеви Србије“ и ЦИП

  – Деоница је грађена од 2010. до 2014. године

  – Утврђено је да је у основу ауто-пута уместо чврстог материјала уграђивана глина

  – Због тих пропуста је пуцао асфалта на делу ауто-пута и на косинама.

 • xyz

  Па неможе да пут буде добар и да Мрка купи Пентаус од 500000 еврића на Врачару!