Прочитај ми чланак

СРБИЈА: Колико ћемо платити ауто-пут за нигде?

0

70 милиона евра платили су грађани Србије за ово.

Ауто-пут за нигде, како су га назвали када је изграђен, зато што још чека да буду изграђене остале деонице до сада су бар могли да користе бициклисти. Сада ни они.

Грађевинари су се вратили да поправљају пут одмах пошто је министарка Зорана Михајловић покренула питање одговорности за лоше изведене радове.

Налаз инспекције министарства јесте да је уграђена глина, а не бетон и да је зато дошло до деформације пута.

„На мој сто је дошла анализа по којој се цемент распао и неопходно у дубини од 3 до 4 метра подићи читав пут, а негде и до дубине од 11 метара и то у дужини од 4 и по км. То је све тачно и то ће нас коштати милијарду динара“, рекла је Зорана Михајловић.

И то није једина штета. Тешко је проценити колики ће губитак настати зато што ће изградња целог Коридора 11 каснити.

„Други проблем је што ми убрзано радимо деонице поред те. Чак и под претпоставком да оне буду готове до фебруара неће радити – јер ће се целе следеће године радити ова деоница која је већ изграђена“, каже она.

У предузећу Планум које је изводило раодове рекли су нам да се њихов директор враћа са пута у петак и да ће тада објаснити о чему је реч. Други члан конзорцијума који је градио пут „Путеви Ужице“ кажу да су свој посао урадили без грешке.

„На тој деоници „Путеви Ужице“ су изградили два моста и петљу Лајковац. Никаквих примедби нисмо имали. За остале чланове конзорцијума не могу да гарантујем“, каже Леко Корићанац, директор Путева Ужице.

Бивши министар Милутин Мркоњић рекао је раније да гарантује да је посао на спорној деоници Уб–Лајковац добро урађен.

„Само министарство за техничко извођење није одговорно. Одговорно је јавно предузеће које је овде присутно као инвеститор у име државе“, каже Горан Родић из Грађевинске коморе Србије.

Први део ауто-пута на такозваном Коридору 11 требало је да буде завршен до краја ове године. Међутим, деоница Сурчин – Обреновац је касно започета, а у делу од Обреновца до Уба је било проблема са кинеским извођачима радова.