НОВА МУТАЦИЈА ФАШИЗМА: Претворити преостале Србе у — Хрвате

25

Лингвистичко питање није централно, већ је то културно-политичко. Наиме, настојање да се докаже да сви становници Хрватске говоре хрватским језиком има за циљ да се конституише сазнање и да се оно наметне, да су сви становници те државе, без обзира на своју народност или националну припадност, у политичком смислу Хрвати.

Посланици деснице у Парламенту Хрватске прозивали су посланицу Самосталне демократске српске странке Драгану Јецков, јер се, како за Спутњик каже председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, усудила да у сувереном Хрватском сабору говори на српском језику и екавским наречјем.

Знамо да су претходних година посланици из Источне Славоније, подсећа Линта, били и тадашњи председник СДСС-а Војислав Станимировић, затим донедавни представник Заједничког већа општина Драган Црногоровац, који такође причају српским језиком и екавицом, и то није био проблем.

Од Хрватске праве усташку државу

„Очигледно да је Хрватска дошла у фазу опште антисрпске хистерије и да проусташке снаге шаљу јасну поруку да у тој држави не може да постоји ниједан Србин који ће говорити српским језиком, који ће писати ћирилицом и који ће поштовати свој национални и верски идентитет“, категоричан је Линта.

Говорећи на српском језику у Хрватском сабору, тврди Линта, посланица Драгана Јецков апсолутно није прекршила никакву норму тамошњег Парламента. Управо Парламент сваке државе јесте место где се изражавају разлике друштава у језичком, националном и сваком другом погледу, додаје он. И понавља да нигде није прописано да се у Хрватском сабору мора говорити стандардним књижевним језиком.

„Последњих неколико година проусташке снаге су у великој офанзиви и желе Хрватску да претворе у усташку државу. Ово што се десило Драгани Јецков јесте чисти фашизам. Посебно је скандалозна чињеница да председник Хрватског сабора и високи члан ХДЗ-а Горан Јандроковић изјави скандалозну реченицу да ће он тобоже питати надлежне саборске службе да ли је Драгана Јецков прекршила некакв пословник“, напомиње Линта.

Језичка дискриминација у Хрватској, према мишљењу професора Мила Ломпара са Филолошког факултета, има порекло још у социјалистичком Уставу Хрватске из 1974. године, који је одредио да се у тој држави говори хрватски књижевни језик и којим је, у ствари, почела језичка дискриминација Срба у Хрватској. Она је нарочито заоштрена, додаје Ломпар, после проглашења Хрватске као независне државе, тако да је то у неком смислу континуитет дуготрајне хрватске културне политике.

Језичко питање се налази у срцу хрватског поимања културног и националног идентитета, оно траје веома дуго и невоља је у томе, прецизира даље тај професор, што је језик којим се говори, лингвистички гледано један језик, одређен Бечким договором и настојањем хрватских вуковаца, следбеника Вука Караџића у 19. веку, као српски или хрватски, хрватски или српски, српскохрватски, хрватскосрпски.

„Настојање хрватске културне политике да унификује тај језик као само хрватски је већ у самој структури лингвистички проблематично. Но, овде лингвистичко питање није централно, овде је питање културно-политичко. Наиме, настојање да се докаже да сви становници хрватске говоре хрватским језиком има за циљ да се конституише сазнање и да се оно наметне, да су сви становници Хрватске, без обзира на своју народност или националну припадност, у политичком смислу Хрвати“, истиче професор Ломпар.

Хрватска, Хрват и само хрватско

Ако се покаже да неко говори неким језичким стандардом који није прописан и дозвољен, резонује Ломпар, то онда значи да он у ствари говори да постоји још неки политички индивидуалитет осим хрватског, а основни политички циљ јесте да се спроведе унификација комплетне националне индивидуалности Срба у Хрватској.

„Та чињеница има свој далекосежан друштвени значај, јер кад ви са тако високог места из Скупштине, односно Сабора Хрватске, тако говорите, онда шаљете поруку на нижим нивоима општости или државне структуре на нивоу жупанија или општина или градова да се та дискриминација може спроводити“, указује Ломпар.

Све то, констатује он, још једанпут показује да у погледу европских комесара из Брисела Хрватска има посебна и привилегована права у односу не само на народе који живе у Хрватској, нити само на народе унутар региона, него и у односу на елементарну истину и чињенице.

Председник удружења Срба из региона Миодраг Линта сматра да би Министарство спољних послова Србије требало да упути званичан протест хрватском Министарству вањских послова и изрази огорчење чињеницом да се у највишем органу хрватске државе отворено нападају посланици српске националности кoји говоре српским језиком и да се тиме крши једно од најважнијих људских права. Оно што посебно забрињава, додаје Линта, јесте чињеница да ЕУ из необјашњивих разлога бесрамно ћути на промоцију фашизма, фашистичких вредности и усташких обележја данас у Хрватској.

Српска политика, онако како је представља Београд, требало би, према мишљењу професора Мила Ломпара, да тражи поштовање права која су зајамчена европским уредбама о језику националних мањина, јер су Срби у Хрватској национална мањина и требало би да активно делује у два правца.

„С једне стране, да оснажи присуство у српским етничким срединама, дакле везано за уџбенике српског језика, везано за навику да се српски језик користи, да у извесном смислу помогне да се ти људи ослободе страха. Са друге стране, требало би једним делотворним, а не мора сувише гласним притиском на хрватске економске, културне и привредне интересе у Србији, да покаже да ће таква политика хрватског политичког вођства имати негативне последице по саме хрватске интересе“, предлаже Ломпар.

 • Спира

  На првом хрватско католичом конгресу у Мају 1900 донета је одлука да сви католици западно од Дрине има се звати Хрватима

  • урбана герила

   Почели су то и раније они брате. Топло препоручујем књигу проте Земунског Димитрија Руварца: ,,Ево шта сте нам криви”. Разобличава све њихове бесрамности још од средине деветнаестог века.

  • Спира

   заобиђи ме у великом лукуправославна римска цркво .
   До конгреса је и било Срба католичке вере после маја1900 више нису постојали .

   Боље би ти било да и даље сабираш бројеве до 20 . Интеграле и изводе остави другима

  • урбана герила

   Драги Спиро, зато се и не бавим интегралима јер се слабо разумем у математику. Иначе не улазим у расправу на теме о којима не знам ништа, што би и теби препоручио. Радо ћу те заобићи, јер је бесмислено кад се неко тако љути и прелази на вређање чим му се не снисходи у свему. Све најбоље!

  • Спира

   хохохо ако хоћеш да се бавиш србским правописом иди на књижевне вечери. А заболеме она ствар што ћеш рећи да је исправно српски а не србски. Нисам на књижевној вечерима па и не бринем око право писа

  • урбана герила

   Довољно речено. Неком ко је тако навалентно наметљив својим незнањем, плеоназам је дати етикету простака.

  • Спира

   хохохо добро је да има знање и зна шта пише. хвала ти што сме осветлио поглед и да римска црква била православна . И да је све што десило после раскола у 5 веку. Како је дивно читати коментаре оних који пишу српским а не србским језиком.

   Штo се простаклукла тиче, питање ко су они, они који упозоравају на лажи и фласификате и истину им пљусну у очи или они који су не информисани или упорно пишу лажи и будалаштине .

   Чувајте се лажних пророка, који вам долазе у овчијем руху, а изнутра су
   грабљиви вуци. По плодовима њиховим познаћете их. Зар се грожђе бере с
   трња или смокве са чкаља? Тако свако добро дрво рађа добре плодове, а
   рђаво дрво доноси рђаве плодове. Не може добро дрво донети рђаве
   плодове, нити рђаво дрво донети добре плодове. Свако дрво, које не рађа
   добра плода, сече се и у ватру баца. Дакле по плодовима њиховим
   познаћете их.

   – Еванђеље по Матеју, 7:15-20

  • урбана герила

   Да си способан да разумеш простопроширену реченицу макар би проверио шта пише у Житијима Светих, Прологу Светог Николаја или макар у календару Православне Цркве. А раскол је био у 11. а не у 5. веку, то зна цео свет осим тебе. Држи се ти твог спиризма, а Православље се са разлогом тако зове.

  • Спира

   хохо , емој јадни Српине први рaскол је био у 5 веку Али вама екуменистима не вреди ни цртати а камоли објашњавати. НАравно цео свет зна ону фалсификовану историју коју презентује ватикан .
   Титај твог попа нерка ти објасни твој поп екумениста . Он би то требао знати то је ваљда учио на богословији

   Правом одвајању претходе и следе бројна дела и расправе у моментима напетости, од којих помињемо: Четврти Васељенски Сабор (451), на Петнаестој седници (канон 28), признаје патријарху Цариграда, „другога Рима“, исте повластице као и престолу Рима. На последњој седници папски изасланици протестују против Источних епископа. Папа није потписао тај канон, те тако ривалство између „два Рима“ постаје јавно и службено. Два „режима“ црквене управе – монархија папства на Западу и епископска (апостолска) саборност на Истоку -почињу постепено да се уобличују у различне системе и да се отада сучељавају (в. X. Аливизатос, „Les deux regimes dans l’Eglise unie avant le Schisme“, у тому 1054-1954. L’eglise et les Eglisses, П. стр. 106–116).

   и ово би требао знати твој поп екумениста питај га

   Стварни раскол почиње одлукама Цариградског сабора (869.), који осуђује цариградског патријарха Светог Фотија. Сам Свети Фотије сазива Сабор у Цариграду (867), одбацује одлуке сабора и осуђује папу и његово учење. Истина, Цариградски сабор (879-880) године, на којем учествују и легати папе Јована VIII, признаје Светог Фотија за патријарха, осуђује филиокве (Свети Фотије је збацио папу Николу I који је подржавао додатак филиокве, који су унели немачки католички мисионари у Бугарској), признаје једнакост Цариграда са Римом, при чему Рим има πρεσβει

  • урбана герила

   Ево баш сам нешто мислио да те питам за мало copy-paste интернет ,,знање”? Занимљиво да никад ниси чуо за авву Јустина или владику Николаја, а покушаваш да ме импресионираш копирањем? Него, не знам како такав учитељ православља не зна ни да пише тај свој зилотски србски? А да не говоримо о основама православне вере?!

  • Спира

   екумениста одаква таква будалештина да нисам чуо авву Јустина или владику Николаја,. Они нису релеватни када је упитању твоја „православна Римска црква“ у питању. Вероватно је и данас Ватикан православан него не жели да се као таква експонира

  • Perun

   Jadni pijani arnautski furundžijo,
   opet su te guuzili arnauti i dali ti nekoliko evra da možeš da se napiješ i zaboraviš bar na trenutak tvoj jadni shebani život.

  • Спира

   фалсификатору све птице да певају само ти да ћутиш .

  • урбана герила

   Па да, заборавио сам да таквим полуписменим простацима који бране православље од светитеља, а не знају ни Вјерују; нико није ,,релевантан” кад је њихова затуцаност у питању.
   Да си читао нешто од тих дела, знао би зашто сам ти баш њих навео. И кад већ прозиваш некога етикетама чије значење не знаш, бар питај некога у ком падежу се користе. Велико слово већ превазилази твоје могућности….
   Него ти рече данте заобиђем, па шта си се онда накачио кад не успеваш ни да схватиш реченице које ти напишем?!

  • Спира

   ителектални православни католику има нешто да каже. нашао српин да ми нешто каже. ти ћеш да ми кажеш када је велико а када је мало слово. ти би могао написати докторат под насловом православни рим . можда ће ти они који верују да је земља грамофонска плоча и поверовати у те будлаштине.

   твоја православна римска црква проглашава злочинце за свеце

   Пие V, који је изабран за папу 1566., пре избора,познат од називом «Велики инквизитор», упутио је трупе у Јужну Италију са задатком да поубија све протестанте. Када је постао папа, упутио је трупе у Француску да се са оружјем у руци обрачунају са хугенотима и наредио командантима да поубијају све заробљенике. Водио је рати и против ислама, а масакри који је извршила његова поморска армада на обалама Грчке (Лепанто) 1571., запамћен је у историји као један од најстравичнијих догађаја тог времена. После смрти проглашен је за свеца.

  • урбана герила

   ‘Ајд што слова не знаш како треба, али сад и бројеви?! Када броју 500 додаш испред број 1 онда је то у вековима огромна разлика. Али довољно сам се натезао са неписменим простаком. Теби је ионако важније да истерујеш своје инфантилне глупости по сваку цену, него на којој синстрани уопште. Пошто очигледно ниси у стању да појмиш целину теме, непрестано искачеш из времена о коме је реч, избегаваш правећи се луд на све што ти се предочи, а јасно показује колико си се упетљао у тврдоглаво терање ината- на уштрб сваког сувислог разговора. Превише сам времена изгубио са тобом, нећу ти убудуће ништа одговарати, а и тебе молим за трунку достојанства да ме се клониш као што си рекао.

  • Спира

   ти си неопевана будалетина. прочитај добро коментар па онда баљезга.само ти показујем какав је твој западни православно католички Рим .
   Надао сам се да ћеш сватити да постоји источни Рим. пошто ти не умеш да разликујеш од источни од западног Рима . данас је источни „Рим је Москва али твој мали мозак то не разуме .
   Кад будеш научио да разликујеш источни од западног Рима онда се јави

  • урбана герила

   Глупљи си него што сам могао претпоставити. Уз то и неваспитани, неписмени, затуцани простак. Типичан производ таблоидиотизације. Поштоне умеш да се оканеш сам, идеш на блок.

  • Спира

   наравно да је за тебе привитивизам јер те боли истина
   твој коментар говори колико си слеп од очију мали смрдљиви екумениста

 • урбана герила

  Свака толеранција према крађи и отуђивању српске кутуре, језика, историје, великана и уопште идентитета води у овакве патолошке појаве затирања трагова Српства тамо где се деси овај процес. Прво прихватамо далматинце, славонце, црногорце, македонце, шопе, босанце, војвођанере… као ,,другачије” од нас. Затим добијамо усташе, милогорце, бугараше, мађароне- који ће затирати са ревносном мржњом сваки траг Српства тамо где се десила та метастаза. На крају имамо Далмацију и Славонију као ,,хрватску” (сами их тако називамо), Босну и ,,бошњаке”, ,,косоваре”, македонце… где нема трага Српства и свести међу нама самима да су то чиниоци Српског етноса и етоса.

  • Михаило

   А сви причају на српском мада га зову свакаквим именима

  • урбана герила

   Не само што причају, него живе на српској земљи, баштине српске обичаје, имају српске гене, али им представља проблем из неког разлога да се зову Србима. Е, то је та патологија: нећу да будем шта сам био, зато што ми то што сам био док постоји, сведочи да сам нешто издао. Отуд и нас мрзе и желе да затру, и не подносе помен Српства.

  • Михаило

   Што јест’, јест’. Комплекси су чудо

 • БилиПитон

  Можда је мутација нова, али је пракса стара барем 100 година.

  • Михаило

   Више Били, више